שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: חולי פרקינסון בסיכון גבוה לסרטן העור

מחקר שנערך ב-12 בתי חולים בארץ מצא שחולי פרקינסון נמצאים בסיכון גבוה פי 4.4 מיתר האוכלוסייה לחלות גם במלנומה. ההשערה היא שגן הקשור למחלת הפרקינסון גורם גם להתפתחות סרטן העור. החוקרת הראשית: "חולי הפרקינסון צריכים להקפיד להיבדק לגילוי סרטן עור"

חולי פרקינסון נמצאים בסיכון גבוה פי ארבע וחצי מיתר האוכלוסייה לסבול גם מסרטן העור מסוג מלנומה – כך עולה ממחקר אפידימיולוגי בקרב חולי פרקינסון ב-12 בתי חולים בישראל. ההשערה היא שישנו קשר גנטי בין תחלואה בפרקינסון לתחלואה בסרטן עור. 

 

במחקר השתתפו 1,395 חולים, 62 אחוז מהם גברים. החוקרים בדקו את ההיסטוריה הרפואית של החולים ורופאי עור ערכו להם בדיקות עדכניות, שבמהלכן ניטלו ביופסיות מנקודות חן החשודות כסרטניות. בסך הכל נמצא כי 20 חולי פרקינסון חלו גם בסרטן העור (שישה מהם אובחנו כחולים בסרטן עור לפני שחלו בפרקינסון). מדובר בשיעור של 1.4 אחוזים מהחולים שנבדקו. בהשוואה לנתונים שנלקחו ממרשם הסרטן הלאומי נמצא כי שכיחות הופעת סרטן עור אצל חולי פרקינסון היתה גדולה פי 4.4 מאשר בקרב אוכלוסייה כללית בגילם. 

 

משך הזמן הממוצע בו סבלו החולים ממחלת הפרקינסון היה שבע שנים, ו-95 אחוז מהמשתתפים נטלו תרופות למחלתם. לא נמצא קשר בין התחלואה במלנומה למשך הזמן שבו היו חולים בפרקינסון. כמו כן לא נמצא קשר בין נטילת תרופות לטיפול בפרקינסון להתפתחות סרטן העור (ביניהם תרופה בשם לבודופה שנחשדה בעבר כגורם למלנומה בקרב חולי פרקינסון).   

 

החוקרת הראשית פרופ' רבקה אינזלברג, ממכון 'סגול' למדעי המוח ומהמחלקה הנוירולוגית ב"שיבא" ציינה כי "הסבר מדעי לתופעה עדיין לא נמצא אבל אנו חושבים שגן שגורם לפרקינסון גורם גם לסרטן העור. היתה סברה שאחת התרופות הראשיות לטיפול בפרקינסון גורמת לתחלואה, אבל במחקר שלנו נמצא כי חלק מהחולים כלל לא קיבלו את התרופה הזו ואצל חלקם נתגלה סרטן העור עוד לפני שאובחנו כחולי פרקינסון ונחשפו לתרופה". 

 

המחקר הוצג בכנס של האיגוד הנוירולוגי בישראל. פרופ' אינזלברג הוסיפה: "ידוע שמלנומה מופיעה בשכיחות גבוהה יותר אצל אנשים בעלי עור בהיר, אצל אנשים בעלי נמשים או מי שבמשפחתו חלו במלנומה. אבל כנראה שגם מחלת הפרקינסון היא גורם סיכון והחולים צריכים להקפיד על בדיקות שגרתיות לגילוי סרטן עור. לדעתי הרופאים שמטפלים בחולי הפרקינסון לא מודעים לכך".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם קיים קשר גנטי בין המחלות?
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים