שתף קטע נבחר

ועדת וינוגרד תנקוט טון בוטה כלפי האחראים

לקראת פרסום הדו"ח המלא של ועדת וינוגרד בסוף החודש, אומרים גורמים העוקבים אחר עבודת הוועדה, כי "בניגוד למה שרבים חושבים, הוועדה תנקוט טון בוטה וספציפי כלפי האחראים"

גם ללא מסקנות אישיות, נראה כי ועדת וינוגרד שתפרסם את הדו"ח המלא על מלחמת לבנון השנייה ב-30 בינואר, תעורר סערה ציבורית ופוליטית. הוועדה אינה מתכוונת לחסוך את שבטה מהאחראים. גורמים העוקבים אחר עבודת הוועדה אמרו ל-ynet: "בניגוד למה שרבים חושבים, הוועדה תנקוט טון בוטה וספציפי כלפי האחראים לאירועי המלחמה האחרונה".

 

הדו"ח הסופי של ועדת וינוגרד יהיה נוקב וקשה לא פחות מהדו"ח החלקי. הוועדה לא תפרסם אמנם מסקנות והמלצות אישיות נגד המעורבים במלחמה האחרונה, ולכן נמנעה מלשלוח מכתבי אזהרה. "הדו"ח החלקי עסק רק בששת ימי הלחימה הראשונים של המערכה", אומרים גורמים העוקבים אחר עבודת הועדה, "וגם שם לא היו המלצות אישיות, אולם הדו"ח היה קשה ונוקב ועורר סערה ציבורית רחבה".

 

אחד הנושאים הטעונים שבהם תעסוק ועדת וינוגרד בדו"ח הסופי יהיה 48 השעות האחרונות של הלחימה, שבהם נהרגו 33 חיילים. הוועדה תנסה למצוא את הדרך לומר כי הממשלה נושאת באחריות למותם של החיילים מאז ההחלטה על הפסקת האש, במסגרת המגבלות שלקחה על עצמה (בלי המלצות אישיות).

 

הדו"ח הסופי יטפל, בין השאר, בניתוח הלחימה על כל היבטיה, לרבות עקרונות צה"ל וסוגיות כגון מוכנות הצבא, בניין הכוח, הפעלתו, תוצאות המערכה, הכשרת המפקדים ותפיסת ההפעלה; החלטות הדרג המדיני בהמשך המערכה, כולל החלטה על תנאי הפסקת האש והלחימה ביומיים האחרונים אחרי שהתקבלה ההחלטה במועצת הביטחון. עוד יעסוק הדו"ח המלא ביחסים בין הדרג המדיני והצבאי בנושאי שימוש בכוח צבאי כחלק מתפיסה אסטרטגית של יעדי מדינת ישראל; באתוס הכללי של החברה הישראלית והקשר בינו ובין אתגרי המדינה; הטיפול בעורף מבחינת המוכנות, התכלול, התפישה המבצעית, ופעולות העורף והרשויות (תוך תיאום עם ממצאי בדיקת מבקר המדינה).

 

הדו"ח הסופי יתפרסם 33 שנה בדיוק אחרי פרסום דו"ח ועדת אגרנט, שבדקה את הכשל במלחמת יום כיפור. מסקנות ועדת אגרנט גרמו לזעזוע בצמרת המדינית והביטחונית של מדינת ישראל. עיקר האחריות לכשלי מלחמת יום הכיפורים הוטלה על ראשי הדרג הצבאי, בעוד שראשי הדרג המדיני "נוקו" מאחריות ישירה למחדל. את עיקר הביקורת בדרג הצבאי ספגו הרמטכ"ל, רב-אלוף דוד אלעזר (דדו) וראש אמ"ן, אלי זעירא. יחסה הסלחני של הוועדה לדרג המדיני, ובעיקר לראש הממשלה דאז, גולדה מאיר, ולשר הביטחון, משה דיין, נתקל בביקורת ציבורית רחבה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ועדת וינוגרד
צילום: גיל יוחנן
אולמרט ופרץ יספגו אש
צילום: איי פי
מומלצים