שתף קטע נבחר
צילום: יורם שפירר

"זה הרגע לשמור על הטבע"

הצצה שבועית לעולמם של צלמי טבע ישראלים והפעם: צביקה לבנת, צלם תת-ימי המקדיש את חייו לתיעוד בעלי חיים ימיים והגברת המודעות לפגיעה בסביבה הימית. "רק באמצעות חינוך סביבתי והסברה לילדים, יש לנו עדיין סיכוי לשמור על הטבע המרהיב שקיים כאן", הוא אומר. "אני מקווה שהתמונות שלי מצליחות להעביר את המסר, כי הזמן הולך ואוזל"

"האדם גורם נזק עצום לבעלי חיים ולסביבה הימית בכל העולם וזה הזמן שלנו לנסות להציל את מה שנותר, אחרת לא ישאר דבר לנו ולדור העתיד", אומר צביקה לבנת, צלם תת-ימי המתגורר בחמש השנים האחרונות בהוואי ומגיח לביקורים מעת לעת בישראל. "כל פעם שאני צולל ורואה את המצב מתחת למים באילת, הלב שלי נשבר".

 

לבנת (41), יליד תל-אביב החל את הרומן שלו עם עולם הצילום כבר בגיל 13, אך רק בגיל 19 גילה את נפלאות הים לאחר קורס צלילה באילת שעזר לו להתגבר על הפחד מהים. לאחר מספר שנים עבר לבנת להתגורר בעיר ומצא פרנסה בתחום צילום תיירים מתחת למים. "ביליתי שעות רבות מתחת למים וצילמתי אנשים למזכרת וכך בעצם החלה ההכשרה שלי בצילום", נזכר לבנת. לאחר שחזר לאזור המרכז והתפרנס כשדרן רדיו וטכנאי הקלטות ב"קול השלום", ואפילו תקליטן לעת מצוא, הוא חיכה כל שנה לתקופה בה ידרים שוב לאילת כדי להתחבר שוב לטבע מתחת למים.

 

"בשלב מסויים, כשביליתי שעות מדי יום בים, התרגלתי לעולם שוקק חיים סביבי, לאט לאט התחלתי להתמקד בפרטים הקטנים ובבעלי החיים", הוא אומר. "הצילום שלי השתנה ועם הזמן, שמתי לב שהייתי חוזר מהמסע מאילת עם תמונות רבות של בעלי חיים ופחות של אנשים".

 

למרות החיבה לצילום, המריא לבנת ללימודי סאונד בניו-יורק ומשם ללימודים בבית הספר לאמנות חזותית, שם למד את יסודות הצילום והשתוקק להגשים את השכלתו בים. "בער בי להראות את החיבור בין האדם לסביבה, בין האדם לים ולעיתים כאשר שמים את השניים ביחד, רק אז רואים את התוצאות ההרסניות של האדם, אך גם את הפוטנציאל הגדול שלו להעניק חיים חדשים לעולם בו הוא חי עם טיפת מודעות ואיכפתיות".

 

"הילדים הם העתיד שלנו"

 

לפני שחזר לישראל ב-1995, הספיק לבנת לבלות חופשה קצרה באיי הבתולה שהתפתחה במהרה לקריירה חדשה - בית ספר לצילום תת-ימי. למרות הוריקנים סוערים שהיכו במקום מגוריו החדש, המשיך לבנת בהגשמת חלומו.

"רק שם הבנתי אחרי צלילות רבות שמי שיכול להציל את העולם שלנו הם הילדים, מאחר והם פתוחים וצמאים לידע על הטבע", מסביר לבנת.

 

"הם היחידים שמסוגלים לפנות אל המבוגרים, אל ההורים ולהשפיע עליהם בצורה חזקה יותר מאשר שאדם זר יבוא לאדם מבוגר ויטיף לו לשנות את דרכיו".

 

המצב הקשה של השונית באילת מדיר שינה מעיניו והביא אותו לפני מספר שנים לקיים סדנאות עם מודעות סביבתית לילדים, במלונות "ישרוטל" באילת, שימש כרכז חקר ים ואיכות סביבה בבית ספר יסודי בעיר.

 

באותה תקופה שירת לבנת גם כרכז הישראלי בפרוייקט לתיירות בר קיימא במפרץ אילת של פרוייקט "ידידי כדור הארץ במזרח התיכון", במטרה לקדם את השלום עם הירדן באמצעות פעולות סביבתיות משותפות.

 

"כשאתה מוביל קבוצות של ירדנים לצלילות ניקוי באילת או צולל עם ישראלים בירדן, זה גורם לך להאמין שיש עוד סיכוי לשנות". הוא מסביר ומדגיש כי הפרוייקט שיצר כדוגמת שיקום האלמוגים בשיתוף עם המצפה התת-ימי באילת, מביא מאות ילדים מדי שנה לעזרה להצלת השונית המקומית על-ידי הגברת המודעות.

 

בשנים האחרונות משקיע לבנת את כל מרצו בצילום וידאו מתחת למים. במסגרת לימודיו לתואר שני בחו"ל הוא צילם סרט בן 45 דקות בשם "Learning to Sea" (לצפייה - הקליקו על אזור הוידאו בבר הניווט התחתון באתר) שהשווה בין בתי הגידול הימי בים האדום לים הקאריבי באי הבתולה. הסרט גרף פרסים יוקרתיים בתחרות ובפסטיבלים בעולם ומאז המשיך לבנת במסעו למקום מגוריו הנוכחי - הוואי. "אני אוהב לארוז את עצמי ולהגיע למקום חדש" הוא מגלה.

 

"הטבע נהרס והעולם שותק"

 

"בהוואי גיליתי כי ישנן כמויות עצומות של תיירים שמגיעים לצלילות באוקיינוס, דורכים על אלמוגים, רודפים אחרי צבי ים, מאכילים דגים, מפזרים פסולת והעולם שותק". הכעס על פגיעת האדם בטבע, הביאה אותו להפקה בת שנה וחצי של תשדיר שרות שנועד להסביר למבקרים בהוואי על האוצר הימי. בסרטון צופים יותר ממליון וחצי מבקרים בשנה ולאחרונה סיים לבנת לערוך את הגירסה היפנית. הסרטון זכה לפרסים יוקרתיים רבים ברחבי העולם בזכות התרומה לשמירת הסביבה בהוואי.

 

לפני מספר חודשים השתתף לבנת במשלחת מחקר שבה הוא מפיק סרט עבור ממשלת ארה"ב על אוצרות הטבע הרבים באיזור נידח באוקיינוס השקט, שם התמודד לא רק עם מחזה מרהיב של דגים ויונקים ימיים, אלא גם עם מראות קשים של אלבטרוסים שמתו כתוצאה ממאכל מוצרי פלסטיק ופסולת שהושלכו לים.

 

כעת, לאחר חבלי לידה ארוכים, לבנת יוצר פרוייקט מקומי "למען הים האדום" ("For The Sea") בשיתוף רשות הטבע והגנים, המכון הבין אוניברסיטאי לחקר הים באילת, ריף הדולפינים וגופים נוספים שמצטרפים למאמץ. "רק באמצעות חינוך סביבתי והסברה לילדים שכל מה שהם מכירים הולך להיעלם בשנים הקרובות, יש עדיין סיכוי לשמור על הטבע המרהיב שקיים כאן", הוא מסכם.

 

"הבית שלנו לא מסתכם רק בארבעת הקירות שסובבים אותנו וכמו שאנחנו לא מסוגלים לחשוב להשליך פסולת בדירה שלנו, כך צריך לנהוג גם בחוץ. עכשיו הגיע הרגע שלנו לעזור לסביבה גם בצעד קטן".

 

צילום: צביקה לבנת

 

  • לגלריית קרובים, קרובים

 

צילום: צביקה לבנת

 

 
צילום: צביקה לבנת

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחובר לים ולבעלי החיים. לבנת בהוואי
צילום: Tane Casserley
לבנת בפעולה
מומלצים