שתף קטע נבחר

עוטפים את התינוק כמו רוגעלך והולכים לישון

הבכי הטורדני של התינוק לא מפסיק. כבר שבועות לא עצמתם עין. כלום לא עוזר, לא ציצי, לא בקבוק, לא מוצץ. יש דבר אחד שעדיין לא ניסיתם: עיטוף תינוקות. למה זה טוב, למי זה מיועד ואיך עושים את זה

אתה יושב במשרד ועושה את עצמך עובד. בינינו, שנינו יודעים שאתה שוב מבלף. הנה אתה כאן באינטרנט, עיניים טרוטות מחוסר שינה, אוזניים מצלצלות ומהדהדות מעוד לילה ארוך ובלתי נסבל של בכי תינוק. לילה שהוא המשכו של ערב שהוא המשכו של אחר הצהריים שהם המשכים של יום העבודה של אתמול וככה חוזר חלילה, גלגל אין סופי.

 

דווקא חמודה הילדה שלך, לא צריך להגיד לך, למרות שכולם אומרים וזה עושה לך נעים. אבל אלוהים, כמה שהפצפונת הזאת בוכה. מה לא ניסיתם אתה ובת זוגך: הנקה, מוצץ, בקבוק, סיפור, גרעפס, ואמצעים נוספים שאתה כבר לא מצליח להיזכר. רק אתמול ניסית את הטריק עם האוטו שראיתם בסרט, זה עבד. לפחות עד שהחנית והקטנה התעוררה.

 

אשתך לא מפסיקה לספר לך על השכנה מהגינה: כמה הבן שלה רגוע ואיך היא נראית כמו שיק של מיליון דולר שבוע אחרי הלידה. אשתך גם נראית כמו מיליון דולר במטבעות של סנט אחד. איך היא עושה את זה? איך הם עושים את זה כל אותם זוגות רגועים שהולכים להם יד ביד דוחפים את עגלת תינוקם?. איך הם נראים כל כך רעננים, איך הם משקיטים את הילדים? מיכל קסטן, דולה, מדריכת הכנה ללידה ומדריכת קבוצות לאמהות ותינוקות, ושרון צ'רקהם, מנחה לעיסוי תינוקות ובייבי יוגה ברשת מרכזי "דיאדה", מגלות את הסוד: הם עוטפים את התינוקות שלהם. מה אתה מופתע? לא שמעת על זה, אז סוף סוף אתה בכתבה הנכונה.

 

למה צריך עיטוף?

התינוקת שלך, כמו כל תינוק אחר, סופגת במשך כל שעות היום גירויים ומגיבה להם. בסוף היום, בדיוק כמוך, היא עייפה ושבעה מהגירויים, אך בניגוד אליך, הגוף שלה מגיב לעייפות בתסיסה ובאי שקט. "בסוף היום התינוקות כבר שבעים מהעולם. הם חווים בכי וחוסר שקט ושום דבר לא מרגיע אותם. לא מוצץ, לא ציצי ולא בקבוק". אומרת שרון, "להורים יש אחריות להשקיט גירויים במצבי מעבר. כלומר, לעטוף ולאסוף אותם".

 

נסה להיזכר בפעם הראשונה שפגשת בזאטוטה בחדר התינוקות בבית החולים. הדרך המיוחדת שבה היא הונחה בתוך השמיכות נקראת עיטוף. הדרך הזו נועדה לחקות את התחושה שחוותה הקטנה עד לפני כמה שעות ברחם, כדי לעזור לה להסתגל לעולם. "פעם עשו את זה כל הזמן. בתרבויות שמרחיקות בין האם לתינוק בשלב מאוד מוקדם, כמו ברוסיה, בסין ובאפגניסטן, היה צריך למצוא תחליף לחיבוק של האמא, ולכן המציאו את העיטוף". אומרת שרון.

 

ניתן לעטוף תינוקות מגיל 0 עד גיל  שלושה-ארבעה חודשים, או עד שהם מסמנים לנו שהגיעה העת להפסיק. "כשהם מתחילים להיאבק בשמיכה ואפילו להשתחרר ממנה, כשהשינה שלהם קצת יותר עמוקה, כשרפלקס מורו שמבהיל אותם הולך ונעלם", נותנת מיכל סימנים. "כשההתאקלמות הראשונית שלהם בעולם קצת עברה ויותר קל להם, הם כבר לא צריכים להיות עטופים". מסבירה מיכל.

 

למעשה בא העיטוף לשחרר את ההורים מהצורך להחזיק את התינוק על הידיים כל העת, ובכך לדמות לו בצורה המושלמת ביותר את התחושה שחש ברחם. כמה מחקרים אף הוכיחו שכשהתינוק עטוף הוא שקט, רגוע יותר וקצב פעימות הלב שלו איטי ורגוע יותר. "לשיטה יתרונות רבים נוספים", מסבירה מיכל, "מצב השכיבה על הגב, על פי ההנחיה למניעת מוות בעריסה, מקשה על התינוק להירדם. העיטוף מדמה לתינוק מצב של שכיבה על הבטן, ובכך מאפשר לו שינה ארוכה ורגועה יותר. גם רפלקס מורו שמעיר את התינוק בלילה לא פעם נמנע הודות לעיטוף, כמו גם השריטות שעלול הקטנצ'יק לשרוט את עצמו מבלי משים".

 

יתרון נוסף שמונה מיכל קשור במיקום הידיים בעת ההנקה. "בימים הראשונים לאחר הלידה, כשאמהות מנסות להיניק, הידיים של התינוק כאילו לא במקום ומפריעות להן לחבר את התינוק לשד. העיטוף עוזר למקם את הידיים סביב גוף התינוק, וכן הן לא מפריעות להנקה". 

כמי שקרא את כל המילים האפשריות שנשפכו על תינוקות בני יומם, (אתה שוב מופתע שאנחנו יודעים את זה עליך? תירגע, אתה כמו כולם). אתה מוצף כרגע בלא מעט חרדות. מצד אחד יש אחלה פתרון לבכי הטורדני של בתך, ומצד שני - שלל סכנות נערמות להן בצד. אז זהו, שלא.

 

אם תתייחס לשמיכה כאל עוד בגד, וככה בדיוק מבקשת מיכל להתייחס אליה, תמנע מהתינוקת טיגון מיותר והזעה ניכרת. אם תקפיד על הכלל ותהדק רק כמה שצריך, הילדה שלך תוכל להמשיך וליהנות מכל העולמות ולהזיז את ידיה בחופשיות יחסית, "תינוקות עטופים אינם חנוטים. יש להם אפשרות לנוע כרצונם, אלא שהם בוחרים להישאר בתנוחה הזו כי אז הם מסוגלים להגיע למצב של הרפיה ושינה", מבהירה מיכל.

 

איך עוטפים תינוק?

 

מורה נבוכים בשלבים: 

 

שלב 1 - הניחו את התינוק בראש השמיכה, כשראשו בולט מעט מעל הקיפול.

 

שלב 2 - קחו צד אחד של השמיכה וקפלו אותו בעדינות מעל כתפו של התינוק, אל מעבר לצידו השני של גופו. הכניסו את השמיכה תחת ישבנו, כאילו יצרתם חצי סוודר V.

 

שלב 3 - הרימו את זנב השמיכה והשחילו אותו במקום שנוצר V והדקו היטב. הניחו את זרועו החופשייה של התינוק לצד גופו.

 

שלב 4 - מישכו את הצד השני של השמיכה למעלה וסביב התינוק, ותיחבו צד זה תחת צידו הנגדי של התינוק.

 

דברים שחשוב לדעת

רגע לפני שאתם מתחילים לעטוף ולהדק את השמיכות סביב גופו הקט של התינוק, חשוב לדעת כמה דברים:

  • מידת ההידוק - חובה להשאיר מספיק מקום בין השמיכה לגוף התינוק, כך שכל כף ידכם תוכל להשתחל ברווח הזה. מצד שני, אם התינוק לא ירגיש את השמיכה על הגוף שלו, כאילו לא עשינו כלום. השמיכה צריכה להיות הדוקה במידה, כמו מגע תומך, כדי שהתינוק יחוש שיש פה מישהו ששומר עליו ונותן לו את הביטחון.
  • המיקום המדויק - על השמיכה להתחיל מגובה הידיים ומטה, אחרת קרבתה לפה תפעיל בתינוק את רפלקס היניקה.
  • סוג השמיכה - מומלץ לעטוף את התינוק בשמיכות העשויות מ-100% כותנה ללא כפתורים, סקוצ'ים, רוכסנים או כל דבר אחר שהתינוק עלול לבלוע.
  • התחלה מאוחרת - גם אם הבת שלך כבר בת כמה שבועות ולא עטפתם אותה מעולם, זה עדיין אפשרי. 
  • בלי לחץ - לא צריך להילחץ אם התינוק מייד בוכה כשמנסים לעטוף אותו. צריך לעטוף אותו בהדרגה: אם הוא בוכה, לקחת אותו על הידיים ולנענע אותו קצת, להמשיך לעטוף עד שהוא יתרגל לזה. "אין סיכוי שתינוק לא יאהב להיות עטוף", אומרת מיכל, "פעמים רבות לא נוח להורים לראות שהתינוק בוכה, והם משדרים לחץ שגורם לו אי נוחות".

 

לפני פיזור, מזכירה לנו שרון שהעיטוף הוא אמצעי הרגעה. "תינוק לא צריך להיות עטוף כל היום, כי אנחנו רוצים שהוא יפגוש את הרגליים והידיים שלו. לא מתייחסים אל זה כאל משהו טוטאלי, לא עושים את זה כל היום!". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העיטוף גורם לתינוק להרגיש ברחם
צילום: דלית שחם
שלב 1
שלב 2
שלב 3
שלב 4
מומלצים