שתף קטע נבחר

התגלה החור השחור הגלקטי הגדול ביותר

מסתו של החור השחור החדש גדולה פי שישה מהשיא הידוע הקודם. פעם ב-12 שנים ניתן לראות מכדור הארץ פעימות אור הנפלטות ממנו

אסטרונומים מפינלנד דיווחו בכנס איגוד האסטרונומיה אמריקני, המתקיים בימים אלה באוסטין טקסס, על גילוי החור השחור הגלקטי הגדול ביותר שהתגלה עד כה ביקום – מסתו 18 מיליארד מסות שמש – פי שישה לעומת השיא הידוע הקודם.

 

את העצם, המכונה ,OJ287 מקיף חור שחור קטן יותר, דבר שאיפשר למדענים לחשב את מסת שניהם ברמת דיוק גבוהה. הממצא גם מאפשר לחוקרים לבחון את תיאורית הכבידה של איינשטיין לראשונה בשדה משיכה חזק במיוחד.

 

מערכת החור השחור הכפול גם משמשת מקור האנרגיה לקוואזר – הילה קומפקטית של חומר המקרינה כמויות אנרגיה עצומות. מדובר במרחק קרוב יחסית לקוואזר – רק 3.5 מיליארד שנות אור מאיתנו בכיוון קבוצת סרטן, דוגמה קרובה יחסית שתאפשר למדענים לבחון את התופעה לפרטים טובים יותר לעומת קוואזרים משחר היקום שהם הנפוצים יותר.

 

 

פעימות אור כל 12 שנים

המערכת פולטת פעימות אור, כאשר כל 12 שנה נפלטות שתי פעימות אור חזקות במיוחד. תופעה זו תשמש את המדענים כשינסו לבנות מודל לחיזוי הגעתן של הפעימות הבאות.

 

אתר ה-BBC מדווח כי הצוות מאוניברסיטת טורקו בפינלנד הצליח לחזות התרחשותה של פעימה ב-13 בספטמבר 2007 ובכך התקבל אישור לתיאוריה בדבר אופיו של העצם כחור שחור כפול. החוקרים סבורים כי מכיוון שהחור השחור הקטן מקיף את החור השחור הגדול יותר, הוא פוגע פעמיים בדיסקת החומר המקיפה אותו.

 

הפגיעה משחררת גז חם מהדיסקה, וגז זה יוצא החוצה לשני הצדדים. זהו המקור לפעימות האופטיות שאנו יכולים לראות מכדור הארץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נאס"א
חור שחור. אילוסטרציה
צילום: נאס"א
לאתר "הידען"
מומלצים