שתף קטע נבחר

חוקה? פרטיות? את הח"כים זה לא מעניין

חברי הכנסת הזמינו 14 מומחים להשתתף בישיבת ועדת חוקה חוק ומשפט בנושא הגנת הפרטיות וצנעת הפרט. המומחים באו ומצאו אולם דיונים ריק מאדם: אף חבר כנסת לא טרח לבוא. אחרי המתנה ארוכה, נאלץ יו"ר הוועדה, ח"כ מנחם בן ששון, להתנצל - ופיזר את הישיבה

חוקה לישראל לא באמת מעניינת את חברי הכנסת, אפילו שאלות הגנת הפרטיות וצנעת הפרט - כך לפחות מוכיחים בכל פעם מחדש חברי המשכן, שמרבים להתווכח אם היא טובה או רעה למדינה, אבל משתמטים מחובתם להשתתף בניסוחה. הבוקר (יום ב') נאלץ יו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט, ח"כ מנחם בן ששון (קדימה), לבטל פעם נוספת את הישיבה על סעיפי החוקה העתידית בנושא הגנת הפרטיות, בגלל היעדרם של כל חברי הוועדה מלבדו.

 

בן ששון קבע לעצמו כלל חריג, לקיים את ישיבות החוקה בנוכחות של חבר ועדה אחד לפחות. "חבר כנסת אחד לא מספיק כדי לקיים את הדיון הציבורי הראוי בנושא כה עקרוני ומהותי למדינה, אבל זה המינימום ההכרחי לגבי, מאחר שאני ח"כ חדש ולא חושב שנכון יהיה אם אשב לבדי", אמר. הוא המתין לשווא לבוא הח"כ היחיד יותר ממחצית השעה, לפני שסגר את הישיבה, התנצל לפני 14 המומחים שהוזמנו לישיבה ושלח אותם לדרכם.

 

יו"ר הוועדה קיווה לפתוח את הדיון על הזכות לפרטיות במסגרת הפרק הקובע את זכויות היסוד של האדם בישראל. טיוטת החוק שהונחה על שולחן הוועדה מרחיבה ומעמיקה את הזכות שנקבעה בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. לפי הצעת הוועדה, לכל אדם שמורה הזכות לפרטיות ולצנעת חייו. "אין חודרים לרשות היחיד של אדם שלא בהסכמתו; אין עורכים חיפוש ברשות היחיד של אדם, על גופו, בגופו ובכליו; ואין פוגעים בסוד שיחו של אדם, בכתביו או ברשומותיו", נכתב בהצעה.

 

הבעיה: החוק הקיים אינו ברור

הוועדה כורכת בעיקרון זה את השמירה על שמו הטוב של האדם. היא סבורה שהחוק הקיים איננו ברור באשר להגנה על הפרטיות מפני פעולות שאינן כרוכות בכניסה פיסית לרשות היחיד, למשל איסוף מידע בדרך של צילום או האזנת סתר. על כן, היא לא מסתפקת באיסור הכניסה לרשות היחיד ואוסרת אפילו על פעולות שהן בגדר חדירה. האיסור המוצע על פגיעה ב"סוד שיחו" של אדם חלה למעשה על כל סוגי התקשורת הנובעים מטכנולוגיות חדישות.

 

ועדת חוקה חוק ומשפט אף מוסיפה נדבך חדש להגנת הפרטיות וצנעת הפרט, במטרה לרסן את מעורבות המדיה בחיי הפרט. היא מציעה לקבוע בחוקה במפורש כי "אין אוספים מידע על פרטיותו של אדם ואין מחזיקים או מעבדים או מפרסמים מידע כזה שלא בהסכמתו". איסור זה אמנם עולה מהוראה כללית קיימת לגבי ההגנה על הפרטיות, אלא שהוועדה מדגישה את הצורך בהוראה נפרדת וממוקדת של חומרת האיום על פרטיותו של האדם בטכנולוגיה של המאה ה-21.

 

אבל בכל הנושאים האלה לא דנו חברי הוועדה שנעדרו מהישיבה: אופיר פינס וקולט אביטל ממפלגת העבודה, גדעון סער ומיכאל איתן מהליכוד, זהבה גלאון (מרצ), עתניאל שנלר, עמירה דותן וזאב אלקין מקדימה, משה גפני (יהדות התורה), נסים זאב ואברהם מיכאלי (ש"ס), יצחק לוי (איחוד לאומי-מפד"ל), דוד רותם (ישראל ביתנו), משה שרוני (גמלאים), טלב אלסאנע (רע"מ) וסעיד נפאע (בל"ד).

 

בכוונת הוועדה להרחיב את ההוראה לגבי זכותו של אדם לקבל מידע, הנודע לו שמוחזק בידי רשויות השלטון. במהלך הדיון העתידי - אם ישיבות הוועדה לא יתבטלו שוב - היא תידרש להכריע גם בשאלה אם להחיל את ההוראה על רשויות השלטון בלבד או גם על גופים לא שלטוניים שהאיום מצידם על הפרטיות עלול להיות חמור לא פחות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בן ששון. אף לא ח"כ אחד
צילום: גיל יוחנן
מומלצים