שתף קטע נבחר

עברה בטרומית: הצעת חוק חתולי הרחוב

לאחר שח"כים דתיים טירפדו הצעת חוק דומה, בטענה שאינם יכולים לתמוך בניתוחי סירוס ועיקור, הגישו חברי הכנסת ארדן ותירוש הצעה מתוקנת שקובעת כי שר החקלאות "ינקוט באמצעים" להתמודדות עם ההתרבות הבלתי נשלטת של חתולים וכלבים ללא בעלים

תחילתו של פיתרון לתופעת החתולים והכלבים המשוטטים? מליאת הכנסת אישרה היום (ד') בקריאה טרומית את הצעת החוק של חברי הכנסת גלעד ארדן (ליכוד) ורונית תירוש (קדימה), להתמודדות עם ההתרבות הבלתי נשלטת של חתולי הרחוב והכלבים המשוטטים. השבוע התקבלה הצעת החוק בוועדת השרים לחקיקה, והיום במליאה היא עברה ברוב של 16 ח"כים וללא התנגדות.

 

הצעת החוק הנוכחית היא חלופה להצעת חוק דומה שכשלה בהצבעה בקריאה ראשונה בכנסת, לאחר שחברי הכנסת הדתיים והחרדים טירפדו אותה. אז הציעו ארדן ותירוש כי משרדי החקלאות והאוצר יקצו סכום של 4.5 מיליון שקלים לסיוע בעלות מימון סירוס ועיקור של בעלי חיים משוטטים. חברי הכנסת הדתיים אמרו אז כי ההלכה אוסרת על סירוס ועיקור. "על פי בירור שערכנו על פי ההלכה אסור לבצע סירוס המוני וגורף גם לא לבעלי חיים. יש מקרים פרטניים שבהם הסירוס נדרש כדי למנוע הפצת מחלות, אז ניתן לבצע אבל לא בצורה גורפת", הדגיש ח"כ אורי אריאל (מפד"ל).

 

עוד בנושא:

 

הצעת החוק הנוכחית אינה קובעת עוד תקציב שנתי קבוע לניתוחי עיקור וסירוס, אלא רק קובעת כי המדינה תפעל לצמצום ההתרבות של בעלי חיים משוטטים שאין להם בעלים, כפי שיקבע שר החקלאות. למעשה אין בהצעת החוק התייחסות מפורשת לניתוחי עיקור וסירוס אלא רק להענקת סמכות לשר החקלאות "לנקוט בצעדים" שיבטיחו התמודדות עם התופעה.

 

ובכל אופן, מטרת הצעת חוק היא לאלץ את המדינה לפעול לצימצום תופעת התרבות בעלי החיים המשוטטים ללא בעלים, שמהווים מטרד - ולעיתים אף סיכון של ממש - כאשר הם פולשים לבתי חולים, בתי מגורים או עסקים בחיפוש אחר מזון. בנוסף שואפת הצעת החוק למנוע מבעלי החיים התעללות וסבל שהם חווים בניסיון לשרוד ברחובות.

 

לדברי ח"כ תירוש, המדינה לא יכולה לעמוד מנגד ולהפקיר את בעלי החיים לגורלם המר. "הצעת החוק נועדה להשיב לבעלי החיים את הכבוד המגיע להם, בנטילת אחריות למצוקתם ובצעדים לשיפור איכות חייהם". 

 

ח"כ ארדן מקווה כי החוק יסייע לצמצם משמעותית את מספר הכלבים והחתולים המורדמים למוות במכלאות העירוניות. "מדובר בצעד ראשון, הצהרתי, בדרך לשיפור באיכות חייהם של ההולכים על ארבע, שיפחית את המקרים המזעזעים של התעללות בבעלי חיים נטושים המסתובבים ברחובות". 

 

בשבועות הקרובים תועבר ההצעה לועדת החינוך לקריאה ראשונה.

 

מאגודת צער בעלי חיים בישראל נמסר כי הם זועקים כבר שנים נגד התעלמותה של המדינה מההתרבות הבלתי מבוקרת של בעלי חיים מבויתים שאין להם בעלים. "תוצאותיה של התרבות זאת הן קשות. בעלי חיים רבים שאין להם בעלים, מסתובבים ברחובות רעבים מרבית חייהם, נדבקים ומדביקים זה את זה במחלות נוראיות – בייחוד בדלקות עיניים, שמותירות אותם עיוורים וכך הם נותרים חסרי יכולת למצוא מזון או להגן על עצמם מפני מכוניות, טורפים ומתעללים". עוד ציינו בעמותה כי התרבות בעלי חיים אלה הופכת אותם כלי לפורקן יצרים אלימים.

  

"חתול ביתי חי כ-20 שנה בעוד חתול רחוב חי רק שלוש שנים. כלב ישרוד כשלושה חודשים בממוצע ברחוב עד שימות מרעב, מפגיעת מכונית או מהתעללות. התרבות בלתי מבוקרת זאת מסכנת אף את בני האדם משום שחתולים חודרים למקומות רגישים כמו חדרי ניתוח, מקררי מזון או מטוסים.

  

"הצעת החוק באה לתת פיתרון לבעיה הקשה ולחייב את המדינה להתייחס גם לאזרחיה ההולכים על ארבע. זוהי אומנם התחלה יפה, אך רחוקה מלתת פתרון אמיתי לבעיה הקשה של חיות מחמד נטושות לא רצויות", לשון התגובה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צעד ראשון לשיפור חיי ההולכים על ארבע. ארכיון
צילום: אהוד קינן
מומלצים