שתף קטע נבחר

קצין בכיר: דו"ח וינוגרד - סטירה לצבא

בצה"ל הוחלט שלא להתייחס לדו"ח וינוגרד, מלבד ההודעה הרשמית על הקמת צוות מיוחד, וגם אלופי המטכ"ל לא הורשו לחוות דעתם על הדו"ח. אבל קצינים זוטרים יותר חשים שלצבא נעשה עוול, "למרות שרוב הביקורת לא רלוונטית". ויש גם אנחת רווחה

"הדו"ח הוא כמו סטירה לצבא. דווקא אחרי שהצלחנו להחזיר במידה מסויימת את האמון של הציבור בצה"ל ולהתחיל לעשות סדר בצבא, מגיע הדו"ח הזה עם ביקורת, שבחלקה הגדול לא רלבנטית" - כך אמר אמש (יום ד') ל-ynet קצין בכיר בזרוע היבשה. בצה"ל הוחלט שלא להתייחס לדו"ח מעבר להודעת דובר צה"ל הרשמית וגם אלופי המטה הכללי לא הורשו לחוות דעתם על הדו"ח. עם זאת, קצינים זוטרים יותר שהספיקו לעיין בו חשים כי במידה מסויימת נעשה לצבא עוול.

 

 

את צמד המילים "תחושת החמצה" שמעו לראשונה לפני כמה חודשים כל הקצינים הבכירים בצה"ל, לא מפי השופט וינוגרד, אלא דווקא מפי הרמטכ"ל, גבי אשכנזי, שתיאר בפניהם את תחושתו מהמלחמה בכנס סגל הפיקוד הבכיר. לדברי אחד הקצינים שהשתתף בפורום והיה גם שותף לחלק מצוותי התיחקור של המלחמה, "הרבה דברים שנאמרו ונכתבו בדו"ח לא מפתיעים אותנו, חלקם הגדול כבר נדונו בתחקירים הפנימיים".

 

קצינים בצה"ל ציינו כי הרמטכ"ל אשכנזי בחר אחרי המלחמה לפעול בצורה עמוקה בתוך הצבא, לשדר שקט תעשייתי ולהחזיר את אמון הציבור בצבא. כעת נדמה לקצינים שלפחות בקרב התודעתי מול הציבור, ובעיקר מול הצעירים שאמורים להתגייס - הצבא חזר אחורה.

 

"הטיפול של הצבא בכשלי המלחמה בא לידי ביטוי גם בדברים הפחות מהותיים", אמר הקצין. "נושא הערכים שמופיע בדו"ח וינוגרד עלה גם בתחקירים הצבאיים בדו"ח שלם שחיבר האלוף שטרן, וראוי להגיד את זה בקול רם כדי שהציבור לא יוטעה ויחשוב שמדובר בגילוי חדש".

 

אנחת רווחה בקרב הקצינים הבכירים

בקרב הקצינים הבכירים בצבא נשמעה אנחת רווחה, לאחר שדו"ח וינוגרד לא התייחס אליהם באופן אישי, אך בין מאות דפי הביקורת ניתן לזהות ביקורת לא קלה שנמתחת על כמה מהבכירים שמכהנים כיום. אחד מהם הוא האלוף בני גנץ, כיום נספח צה"ל בוושינגטון ובזמן המלחמה מפקד זרוע היבשה, שהיה אחראי על נושא האימונים ומוכנות הכוחות. הביקורת הנמתחת בנושא מופנית במידה מסויימת גם לכיוונו.

 

גם האלוף גבי אייזנקוט, כיום אלוף פיקוד הצפון, ובעת המלחמה ראש אגף מבצעים, לא יוצא נקי מהדו"ח.

הוועדה מותחת ביקורת על כמה נושאים עליהם היה אחראי, בהם נושא הפקדות הצבאיות. מעבר לכך, מופנית גם ביקורת לעבר הרמטכ"ל לשעבר דן חלוץ ואלוף פיקוד הצפון, אודי אדם, זוכה לביקורת על תיפקוד הפיקוד לפני המלחמה ועל מוכנותו לסיטואציה כזו.

 

ארבעת מפקדי האוגדות שלחמו במלחמה לא זוכים שבחים. שניים מהם עדיין משרתים בצבא ואחד מהם, תא"ל אייל איזנברג, אף עתיד להתמנות למפקד אוגדת עזה. בצה"ל מודים כי יצטרכו לתת מענה לנושאים שמופיעים בדו"ח. גם אם מדובר בלקחים חדשים, הרי שהדו"ח מציב בפניהם אתגר חדש, הנושא ההסברתי, בעיקר מול הציבור.

פורסם לראשונה 31/01/2008 00:18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אשכנזי. "תחושת החמצה"
צילום: גיל יוחנן
וינוגרד. ביקורת קשה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים