שתף קטע נבחר

מרקל לאולמרט: לישראל זכות להגן על עצמה

ברלין היא התחנה הראשונה שבה מבקשת ישראל אשראי לפעולה בעזה, וגם מקבלת אותו. קנצלרית גרמניה אמרה בפגישה עם ראש הממשלה בתגובה על הירי אל שדרות: "הפתרון אחד - שחמאס יפסיק לירות. אם הוא יורה, לישראל יש זכות להגן על עצמה. אנשים ברצועה סובלים, אבל זה המצב כל עוד נמשך הירי"

קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, מעניקה היום (ג') לישראל גיבוי לפעולה בעזה, בתגובה לירי המתמשך של רקטות הקסאם. היא אמרה לראש הממשלה בפגישתם בברלין: "אני יודעת מה המצב בעזה. החמאס ממשיך לירות לעבר ערי ישראל, ויש פתרון אחד למצב הזה - שחמאס יפסיק לירות. אם הוא יורה, לצערי - לישראל יש זכות להגן על עצמה".

 

במהלך ביקורו בגרמניה, ניסה אולמרט לגייס תמיכה בינלאומית לפעולה בעזה, והתחיל במבצע הדיפלומטי בברלין. כבר בפגישת המנהיגים אמש, הציג אולמרט בפני מרקל את הנתונים על הפגיעה באוכלוסיה הישראלית ביישובי סובב עזה.

 

מרקל אמרה לאחר הפגישה כי "אנשים ברצועת עזה סובלים. אבל זה המצב כל עוד נמשך הירי". אולמרט מצידו הבהיר שאין מדינה ריבונית שהייתה מסכימה להמשך ירי מאסיבי של רקטות לעבר אוכלוסיה אזרחית. לדבריו, הפעולות שנקטה ישראל, שכללו את הפעולות הצבאיות הממוקדות והסנקציות הכלכליות, לא הביאו עד כה להפסקת הירי על שדרות וסביבתה. הוא הדגיש כי ישראל עושה הכל כדי להימנע מפעולה רחבה - אך לא תוכל להמשיך כך לאורך זמן.


מרקל ואולמרט בברלין (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

 

אולמרט אמר בנושא זה: "איננו מתכוונים להפסיק ולהיאבק בטרור. לא נפסיק, נעשה זאת בנחישות תוך הפעלת לחץ ובלי עכבות. אני לא מתכוון לומר כיצד נעשה זאת, אבל ממשלת ישראל בראשותי נחושה לחלוטין להילחם בטרור. לא נהסס לאחוז בכל אמצעי כדי לבצע זאת".

 

"איראן נותרה מדינה מסוכנת"  

ראש הממשלה הזהיר בפגישה עם הקנצלרית כי איראן עוסקת עדיין בפיתוח נשק גרעיני: "על פי תפיסתה של ישראל ועל פי המידע שבידה, איראן עדיין מפתחת נשק גרעיני. איראן עדיין מעשירה אורניום ומייצרת יכולות לשינוע היכולת הזו למדינות אחרות. איראן נותרה מדינה מסוכנת לישראל ולקהילה הבינלאומית".

 

מרקל אמרה שלגרמניה יש תפקיד מרכזי בהחלטה על סבב שלישי של סנקציות כנגד איראן. "יש שאלות פתוחות כמו המשך העשרת האורניום על ידי איראן. אנחנו מצפים לדוח הקרוב של אל-ברדאעי בחודש מרס". בנושא זה היא הוסיפה: "יש יחסי אמון מלאים בין ישראל לביננו ואנו משוחחים כל הזמן בעניין הזה בהרבה רמות. מצד אחד אנו תומכים בסנקציות ומאידך אנו מציעים לאיראנים שיתוף פעולה, אם הם ימנעו מתהליכים שיובילו לנשק גרעיני".

 

בתשובת לשאלה אם יש לנקוט בפעולה צבאית, חזר אולמרט על דברי הנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש, שכל האפשרויות פתוחות: "אם הוא אמר את זה, לי כראש ממשלה ישראלי - אין מה להוסיף על כך".

 

לדברי אולמרט, "אנחנו סבורים שהאיראנים ממשיכים בתוכניותיהם לבניית יכולות לנשק לא-קונבנציונלי. לא ראינו שום דבר שישנה את דעתנו בעניין הזה. אנחנו בטוחים שהאיראנים פועלים כעת ברצינות לבניית נשק לא-קונבנציונלי - וחצי מהפעולות הללו נעשות בחשאי".

 

גם נושא המשא ומתן עם הפלסטינים עלה בפגישה. אולמרט אמר כי המשא ומתן נמשך למרות הקשיים בהם הוא נתקל. "דיברנו בשיחה על הבעיות המורכבות בדרום, ולא רק בדרום. על כל סוגיית האלימות הפלסטינית. אנו מחפשים נוסחת שיווי משקל בין המלחמה בטרור ובין המשך המשא ומתן, איך יוצרים תקווה לעתיד טוב יותר".

 

על המשא ומתן עם הפלסטינים הוא אמר: "המשא ומתן נמשך, אך הוא לא קל. בשלב זה ננסה לקדם את הנושאים הקלים יותר שניתן לפתור אותם בצורה פשוטה יותר. בנושאים כמו ירושלים, נדון מאוחר יותר. בשבוע הבא אפגש עם אבו מאזן ונבקש לקדם את המשא ומתן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרקל ואולמרט
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מומלצים