שתף קטע נבחר

הסטודנטים בעברית: חיללו לנו את פורים

בעיצומם של ההכנות לחג הפורים גילו סטודנטים באוניברסיטה הירושלמית כי יעשו את החג בכיתות הלימוד. אחד התלמידים: "מאלצים אותי לבחור בין האמונה הדתית להשכלה הגבוהה". יש גם מרצה שמוחה: "מהלך מושחת, מלוכלך ולא הוגן. הסטודנטים הדתיים לא יגיעו". הנהלת האוניברסיטה בתגובה: "אין לכך מניעה הלכתית"

שלושת חודשי השביתה "סתמו" להם את השנה כולה וביטלו את חופשות הסמסטר, כעת מתבשרים תלמידי האוניברסיטה העברית כי לא יוכלו לחגוג אפילו את חג הפורים כמו שצריך.

  

סטודנטים הלומדים במוסד הירושלמי נדהמו לגלות בלוח השנה האקדמי שעודכן בעקבות השביתה, כי הנהלת האוניברסיטה הכריזה על שושן פורים כיום לימודים רגיל ואף אפשרה למחלקות לקבוע בו מועדי בחינות. במקום משלוחי המנות וסעודת המצווה ייאלצו התלמידים להגיע השנה מחופשים לכיתות, ואת מסיבות הפורים הם יחליפו בעוד ערב לימוד למבחן. 

 

שושן פורים, בו חוגגים הירושלמים ותושבי הערים המוקפות חומה, חל השנה בשבת, ולפיכך נדחים מנהגי החג ליום ראשון. מבדיקת ynet עולה כי באוניברסיטת בר אילן הדתית זוכים הסטודנטים לחופשה ארוכה מיום חמישי ועד יום ראשון, באוניברסיטת תל אביב לא לומדים ביום שישי – חג פורים שלהם, ורק בירושלים מסרבת האוניברסיטה לראות במסיבות, סעודות חג, תחפושות ומשלוחי מנות, עילה מוצדקת לביטול יום אחד של לימודים.

 

"חוסר כבוד למסורת"

נעם לוונגליק (27), סטודנט למדעי המדינה באוניברסיטה העברית, אמר ל-ynet כי הוא וחבריו רואים בקיום הלימודים גילוי של חוסר כבוד למסורת. "ברמה העקרונית אני רואה במקום הזה מוסד ממלכתי במדינה יהודית, וככזה הוא צריך לכבד את מסורת ישראל ולהכריז על שושן פורים כיום חופש, כמו בכל שנה", אמר נעם, "אנחנו צריכים להתעקש לעמוד מאחורי ההגדרה היהודית של המדינה".

  

בנוסף מוחה הסטודנט גם נגד המשמעות הפרקטית של ההחלטה: "מדובר בתקופה מאוד אינטנסיבית בלימודים, ואני לא רואה שום סיבה לכך שהתלמידים יצטרכו לבחור בין האמונה הדתית שלהם לרצון בהשכלה גבוהה. הרי אף אחד לא יעלה על הדעת לקיים שיעורים ומבחנים בשבת, גם אם השביתה יצרה לו"ז צפוף מאוד, אז למה בפורים כן?".

  

לוונגליק מבהיר כי לא יגיע בשושן פורים ללימודים ובכוונתו אף להתלונן על כך בפגישה שתהיה לו מחר עם ראש המחלקה. "לשיעורים שאפסיד לא יהיו מועדי ב' או ג' ולא תהיה לי שום אפשרות להשלים את החומר. אני לא חושב שזה צריך להיות עונשו של מי שמבקש לחגוג את פורים".

 

"לוותר על המסיבה?"

אבל מסתבר שלא רק הסטודנטים זועמים. רוני (שם בדוי), מרצה בפקולטה למדעי החברה, מספר בשיחה עם ynet כי סטודנטים דתיים רבים פנו אליו ומחו נגד ההחלטה. "אם זה היה סתם עוד יום לימודים זה עוד היה בסדר, כי כל תלמיד יכול להחליט בעצמו אם הוא מגיע או לא", הוא אומר, "אבל ברגע שקבעו מבחנים לאותו תאריך – זה כבר ממש מושחת. איך מצפים מאנשים להגיע להיבחן בפורים, בשעה שמונה בבוקר? גם על המסיבה בלילה הם צריכים לוותר?".

 

רוני מסביר כי למרות הלויאליות למערכת קשה לו להתעלם מהמצוקה של תלמידיו ש"גם ככה סובלים בגלל איך שהשנה הזו נראית". "לא הייתי מסכים לדבר עם התקשורת אם לא הייתי ממצה קודם את כל הדרכים המקובלות", הוא מבהיר, "אבל פניתי כבר למזכירות המחלקה והפקולטה, שם אמרו לי שאין להם איך לעזור. הדיקנית הוציאה מכתב שלומדים כרגיל ולכן נקבעו מועדי המבחנים. לדעתי זה ממש לא הוגן". 

 

לדברי המרצה מדובר במועדי ב' של המבחנים, והוא חושש כי מי שלא ייגש אליהם לא יורשה להבחן במועד ג': "אין לי ספק שאף סטודנט דתי לא יגיע למבחנים, ואם לא ייקבע מועד נוסף שפתוח לכולם זה יהיה ממש מלוכלך. יש הרבה דברים שאפשר להחליק עליהם ולא להיות קטנוניים אחרי כל מה שעברנו השנה, אבל אני לא זוכר אף שנה שבה התקיימו בשושן פורים לימודים כרגיל". 

 

מהאוניברסיטה העברית נמסר בתגובה לפניית ynet: "אין מניעה הלכתית לקיים לימודים בפורים או בשושן פורים. בשל לוח הזמנים הצפוף שנוצר עקב שביתת המרצים, נדרשה האוניברסיטה לנצל את מרב הימים ללימודים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
סטודנט עצוב
צילום: ויז'ואל/פוטוס
בכיתות, אחרי המסיבות?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים