שתף קטע נבחר

"אי אפשר לנבא מתי תהיה הרעידה החזקה"

מומחים מסבירים כי שורת רעידות האדמה שפקדה את ישראל בשבועות האחרונים אינה רומזת על העתיד. "ב-2003 פקדה את איראן רעידת אדמה שגבתה 40 אלף קורבנות, באזור ש-2,000 שנה היה שקט", מזכיר ד"ר אפרים לאור, ומזהיר: מאז מלחמת לבנון השנייה העבודה בתחום נבלמה לגמרי

שתי רעידות אדמה הורגשו השבוע - האחת בלילה שבין שני לשלישי בעוצמה 4.1 בסולם ריכטר והשנייה בצהריים (יום ו') בעוצמה 5.3. למרות הרעידות, מומחים מסבירים כי הדבר לא רומז על רעידה חזקה יותר הצפויה בקרוב. "זה לא מעיד על התגברות או מיתון. בכל מקרה אנחנו צריכים לשים לב לנושא, בלי שום קשר למה שקרה", אמר ל-ynet ד"ר אפרים לאור, שעמד בראש ועדת ההיגוי להיערכות בפני רעידות אדמה.

 

בכל שנה מורגשות בעולם אלפי רעידות אדמה ופעולות ססמיות, שחלקן משפיעות על האזורים שקרובים אליהם. אחת מהן היתה הרעידה היום, שהמוקד שלה היה בדרום לבנון. למרות שרעידות האדמה גבו את חייהם של מאות אלפי בני-אדם במאה השנים האחרונות - עדיין לא ניתן לדעת או לנבא מתי תתרחש רעידה חזקה.

 

ד"ר לאור מביא לדוגמה את רעידת האדמה באיראן, שאירעה ב-2003, שגבתה את חייהם של יותר מ-40 אלף בני אדם. "הרעידה היתה באזור בו לא היתה תזוזה אחת במהלך יותר מ-2,000 שנה", הוא אומר.

 

ומה עושים בישראל כדי להיערך לרעידה כזו? ד"ר לאור אומר שכמעט ולא עושים דבר. "נעשתה עבודה, אבל היא נבלמה לחלוטין עם מלחמת לבנון השנייה. עד עכשיו היא כמעט לא התחדשה, אני מקווה שעכשיו היא תתחדש". ד"ר לאור מציין שפרט לחיזוק המבנים יש לשמור על קשר עם השכנות ואירגונים בינלאומיים, מפני שבמקרה של אסון בארץ, צפויים בסביבות 16 אלף הרוגים.

 

מהמכון הגיאופיזי נמסר כי בארץ יש כמה אזורים מועדים לרעידות אדמה, כמו השבר הסורי-אפריקני העובר לאורך גבול ירדן. "יש אזורים ססמוגניים בארץ שבהם הסבירות לרעידת אדמה הוא הרבה יותר גבוהה מאזורים אחרים ברחבי הארץ. באופן כללי האזור שמייצר רעידות אדמה זה איזור בקע ים המלח, אבל יש גם אזורים אחרים שמפעם לפעם יש רעידה, כמו האיזור של דרום לבנון", מסביר ד"ר אורי פריגלנדר, מנכ"ל המכון.

 

ד"ר פריגלנדר סבור כי אין קשר בין הרעידה שהמוקד בלבנון, לזו שאירעה אתמול ביוון שעוצמתה היתה 7.3 בסולם ריכטר. לדבריו, מדובר בצירוף מקרים ובמערכת שונה של תנודות אדמה שאינה משפיע על זו שלנו.

 

נזקים קלים בצפון

בעקבות רעידת האדמה נגרם נזק למערכת החשמל במושב שדה אליעזר שבגליל העליון. חלק מבתי התושבים נותק מהזרם. ראש המועצה האזורית מבואות חרמון, בני בן-מובחר, סיפר כי "פגיעה נגרמה גם לתיירנים באזור כאשר הרעש החזק גרם לבהלה רבה בקרב האורחים, ומחשש לפגיעות ברכוש עזבו חלק מהם את הצימרים ובתי האירוח בדרכם דרומה".

 

הרעש הורגש גם בגליל המערבי, הקריות וחיפה. דובר שירותי הכבאות בחיפה, חזי לוי, אמר: "לשמחתנו לא ידוע על נפגעים בנפש או על נזק שנגרם למבנים. גם למפעלים באזור המפרץ, בהם ישנם חומרים מסוכנים, לא נגרם כל נזק".

 

גם מוקד המשטרה של מרחב גליל הוצף בפניות של תושבים מבוהלים. התקבלו דיווחים על חפצים שזזו בבתים. "הרעידה היתה חזקה יותר מהפעם הקודמת. אפילו מי שישן התעורר משנתו. מפחיד, אבל הכל עבר בשלום", סיכם דוד כהן משלומי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
רעידת אדמה. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים