שתף קטע נבחר

זירת הקניות

פינס למ' להגנת הסביבה: הפסיקו לוותר לתעשייה

בדיון בכנסת על דירוג המפעלים המזהמים ביותר בישראל מתח יושב ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה ביקורת חריפה על המשרד, שנוקט יד רכה מדי במפעלים, אינו פועל להחמרת תקן זיהום האווויר ואינו אוכף בנחישות לעדכונו. "אל תהיו יותר תעשיינים מהתעשיינים", אמר. המשרד להגנת הסביבה: תקנים מחמירים עבור כל מפעל ייכנסו לתוקף "במהלך 2008"

"אל תהיו יותר תעשיינים מהתעשיינים; היו מקצועיים ונוקשים - לא סלחניים. הפסיקו לגמגם ולמצמץ, ואת הפוליטיקה השאירו לפוליטיקאים". במלים אלה תקף היום (ב') אופיר פינס, יושב ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, את המשרד להגנת הסביבה, על רקע פירסום דירוג המפעלים המזהמים בישראל לפני כשבוע.

 

הממונה על התעשייה במשרד להגנת הסביבה, אביבה טרכטמן, ניסתה להסביר בדיון כי המפעלים פועלים תחת תקנים מיושנים, ושתקנים חדשים יופעלו "במהלך 2008". טרכטמן טענה שאין מקום לתקינה גורפת שאיננה טובה, אלא לתקינה מותאמת לכל מפעל. פינס מתח ביקורת על עמד זו, שמבקשת "לנהל משא ומתן עם המפעלים ולתפור חליפות מותאמות לכל אחד, במקום לקבוע אמות מידה אחידות ומחמירות ולאפשר חריגות רק במידת הצורך".

 

"אתם לא נוקטים באמצעים שהחוק מתיר לכם", אמר פינס והוסיף: "אין אצלכם תקיפות ונחישות, אין יד חזקה ואין סגירת מפעלים עבריינים. לא הקימו את המשרד שלכם כדי שתצאו ידי חובתכם. את הגנת הסביבה לא מנהלים במשא ומתן, ובפנקסנות לא מקדמים את האינטרסים של בריאות הציבור. התעשייה לא חייבת לקום ולפעול בכל מחיר אם היא מסרטנת".

 

את הכינוס בנושא יזם ח"כ יוחנן פלסנר (קדימה), ולמרות שהוזמנו אליו נציגי כל המפעלים שהוזכרו בדירוג, בפועל הגיעו רק שניים - נציג חברת "אבן וסיד" ונציג חברת החשמל. פינס אמר בהקשר זה כי הזלזול של הנהלות המפעלים הוא חלק מתופעת ההתחמקות מאחריות, ואי הופעתם לדיון איננה מקרית בעיניו אלא מעוררת חשד כפול.

 

פינס התייחס בעיקר למפעלים הכימיים בנגב ובאזור ים המלח שהיו בעבר בבעלות ממשלתית. "אני לא יודע מה מחוייבותם בזיכיון שקיבלה 'החברה לישראל' אבל לא יתכן שהמדינה תעביר את האחריות למפעלים, והם יתחמקו מאחריותם כלפי המדינה ואזרחיה".

 

ח"כ דב חנין (חד"ש), יושב ראש השדולה הסביבתית-חברתית אמר שהיה רוצה לראות את המשרד מנקה את החצר האחורית של ישראל בהפעלת צווים נגד האחראים, שייכנסו לבית הסוהר וישלמו מחיר אישי על ההזנחה. פינס העיר כי עדיף שהמשרד יתחיל לטפל במפעלים בכתבי אישום - שגם אותם הוא איננו רואה כרגע. ח"כ פלסנר אמר שאין להסתפק בשידרוג התקינה, אלא בתוספת של מנגנון לעדכונה השוטף. 

 

בסיכום הדיון דרש פינס מהמשרד להגנת הסביבה להגיש לו בהקדם את תוכנית העבודה לשינוי התקינה ולאכיפתה, והודיע שהוועדה תפקח באופן נקודתי על חמשת המזהמים הגדולים ביותר בביקורי פתע ובאמצעים אחרים, ולא תניח להם עד שיצמצמו את הסכנה שהם מייצרים לסביבה.

 

עמותת "אדם טבע ודין" תבעה בדיון להאיץ את הליכי החקיקה של "חוק אוויר נקי", ואמרה שעל הממשלה מוטלת חובת הכנת תוכנית לאומית להפחתת זיהום האוויר. לדברי העמותה, דירוג המפעלים מציג את הכשל שבאכיפת החקיקה הסביבתית בארץ ומצביע על כך שמדיניות האכיפה של המשרד להגנת הסביבה בכלל - ובתחום זיהום האוויר בפרט - רחוקה מלתת את המענה הראוי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המשרד יוצא ידי חובתו. ח"כ פינס
צילום: דודי ועקנין
מומלצים