שתף קטע נבחר

גל ביטולים בעקבות התייקרות המסעות לפולין

כבר 20 שנה שמשלחות תיכוניסטים יוצאות למחנות ההשמדה. ל-ynet נודע כי בשל התייקרות מחירי הנסיעה, במחזור הנוכחי יוצאים 6,500 תלמידים בלבד למסע, לעומת 7,500 במחזור הקודם. ההורים זועמים: "זהו מפעל ממוסחר ויש אפליה מבישה". משרד החינוך מסבסד חלקית, ומסביר: "נובע מהתייקרויות בפולין"

"האם הזכות 'לזכור ולא לשכוח' היא זכותם של העשירים בלבד?" - שואלת בזעם יו"ר פורום ההורים הארצי, אתי בנימין. זאת, על רקע גל של ביטולים בעקבות התייקרות מחירי השתתפות במשלחת תלמידים לפולין. מדובר בירידה מדאיגה במסורת של 20 השנים האחרונות, שההשתתפות בה גדלה בהתמדה, וכעת מסתמנת ירידה מדאיגה.

 

מדי שנה מאז 1988 יוצאים אלפי תלמידי כיתות י"א בחסות משרד החינוך ל"מסע לפולין", שם הם מבקרים במחנות ההשמדה ובגטאות בהם השמידו הנאצים את שישה מיליון היהודים.

 ל-ynet נודע, כי בשל ההתייקרות השנה יוצאים 6,500 תלמידים בלבד למסע לעומת 7,500 במחזור הקודם..

 

בשנים האחרונות עלה מספר הנוסעים במשלחות אלו במידה ניכרת: מ-16 אלף נוסעים בשנת 2002 ל-27,300 בשנה שעברה (כ-16% מכלל התלמידים בשכבות י"א-י"ב במגזר היהודי באותה שנה). רוב גדול של בתי-הספר המשתתפים במשלחות לפולין (74%) מדורגים בחמשת העשירונים הגבוהים של מדד הטיפוח, משמע מדובר בבתי-ספר במצב כלכלי-חברתי טוב. הפער על רקע חברתי-כלכלי בולט בעיקר בקרב המשלחות הבית-ספריות. 

 

כתוצאה מהמכרז החדש של משרד החינוך, העלות המקסימלית לתלמיד, לפני סבסוד, עומדת על 4,591 שקל, ובנוסף 480 דולר עבור הטיסה. פער ההתייקרות בין שני המכרזים נע בין 1,200 ל-1,500 שקלים, כאשר התנודה נובעת מכך שהעלות הקודמת פורסמה בערך דולרי.

 

בשל ההתייקרויות החליטו שרת החינוך, יולי תמיר, ומנכ"לית המשרד, שלומית עמיחי, לסבסד בחודשים אלה (פברואר-מאי) חלק מעלות המסע. הסבסוד, שעלותו הכוללת כ-3 מיליון שקל, יעמוד על שיעור של 11% מעלות שירותי הקרקע (4,591 שקל). לכל תלמיד ייחסכו 505 שקלים, כך שהעלות תעמוד על 4,086 שקלים + 480 דולר. כמו כן, ימשיך המשרד להעניק לתלמידים מרקע כלכלי-חברתי נמוך מלגות נסיעה, בהתאם לדרישה.

 

"משרד החינוך מייצר סלקציה"

אולם הקלות אלה אינן מספיקות להורים. לדברי יו"ר פורום ההורים הארצי, אתי בנימין, "אחד המפעלים הערכיים והחשובים ביותר, שאמור להיות גולת הכותרת במערכת החינוך,

 הפך למפעל ממוסחר ומהווה אפליה מבישה ביותר בין עניים לבין עשירים.

 

"תלמידים רבים אינם יוצאים למשלחות לפולין בשל בעיות כלכליות ובשל הסכום הגבוה הנדרש מהוריהם ללא יכולת לעזרה במימון. חמור מכך, מדובר אף בילדים ממעמד הביניים שהפכו למעוטי יכולת, הרבה מאוד בתמיכת המשרד ובתוכניות מייצרות סלקציה כמו התכנית הזאת".

 

בנימין מדגישה גם את הבעייתיות באופן גביית התשלום: "ילדים נדרשים לפני יציאתם למסע לפולין לממן את מלוא העלות, כאשר בהזמנה פרטית ניתנת אפשרות לפריסת תשלומים, ולקבלת הנחות שונות".

 

ממשרד החינוך נמסר, כי "המשרד מייחס חשיבות ערכית עליונה ליציאת התלמידים למסעות לפולין,

 וכי עיקר ההתייקרות נובעת מעליית המחירים בתוך פולין עצמה.

 

"אשר למספר התלמידים היוצאים לפולין, יצויין, כי מנתוני מינהל חברה ונוער עולה, כי השנה צפויים לצאת 151 אוטובוסים מתוך 171 שהוזמנו טרם פרסום המכרז". הממונה על המסעות לפולין, יוסי לוי, אומר כי "חלק מבתי הספר לא ביטלו יציאתם אלא דחו המועד לחודשי הקיץ, בשל הפסד ימי השביתה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בני נוער ישראלים בפולין (ארכיון)
צילום: איי אף פי
צילום: גבי מנשה
אתי בנימין. "זכות לעשירים בלבד?"
צילום: גבי מנשה
יולי תמיר. מסבסדים
צילום: ירון ברנר
מומלצים