שתף קטע נבחר

"הפליטים נפלו בין הכיסאות, אז הקמתי מקלט"

מאות אפריקנים הסתננו לישראל בניסיון להימלט מגורל אכזר בארץ מולדתם, אבל גם כאן מצבם ההומניטרי הולך ומידרדר. פליט מאתיופיה שהגיע לארץ לפני 10 שנים הקים עבורם מקלט: "שלא יעברו את מה שאני עברתי"

גברים, נשים וילדים אפריקנים מחכים מחוץ למבנה מוזנח ומפויח, ליד התחנה המרכזית הישנה בתל אביב. חלקם הגיעו לישראל לפני יומיים-שלושה ונשלחו ישירות אל המקלט, אחרים נאלצו לשהות בכלא "קציעות" במשך חודשים ארוכים, עד ששוחררו משם ונזרקו הלאה. בתוך המבנה פועל מקלט לרווחת הפליטים, שממלאים אותו עד אפס מקום.

 

מי שהקים את המקלט, הפועל כבר כחודשיים, הוא יוהנֶס באיו, שהגיע לישראל באופן בלתי חוקי מאתיופיה לפני 10 שנים והקים את עמותת "המרכז לקידום פליטים אפריקנים". פרט למבנה בתחנה המרכזית, מפעילים באיו והעמותה שני מקלטים נוספים למסתננים.

 

הפליטים הגיעו לישראל דרך גבול מצרים ממדינות אפריקה, בהן אריתריאה, סודן וחוף השנהב. מלבד תלאות הדרך הקשות נאלצים האפריקנים להתחמק גם מהחיילים המצרים, שרק שלשום ירו למוות בצעירה שניסתה לחצות את הגבול לישראל יחד עם שתי בנותיה הקטנות. 

  

בשיחה עם ynet סיפר באיו עברו כפליט גרם לו להחליט לפעול למען האפריקנים. "הייתי צריך לשרוד בכוחות עצמי, ולא היתה לי עזרה בכלל. לא רציתי שאותו הדבר יקרה לאחרים, וזו אחת הסיבות שהקמתי את המקלט. לא הכל נמצא בידיי, אבל אני מנסה בכל כוחותיי לעזור לאחרים", אמר.

  

למרות מאמצי העמותה ובאיו, הצפיפות במקלט החדש קשה מנשוא, והריח בו טחוב וחריף. חלק מהגברים נאלצים לישון על המדרכה מחוץ למקלט בשל מחסור במיטות. בקומה שבה מתגוררים הנשים והילדים ישנה צפיפות גדולה גם כן, ורבים מהם נאלצים לישון על הרצפה. במקלט האחר, הוותיק יותר שמנהל באיו, הוקם לפני תשעה חודשים - ובו אין מיטות בכלל. המזון מסופק בדוחק: הוא מגיע מתרומות של אנשים, משאריות מזון של בתי המלון באזור ועמותות פרטיות שונות.

  

המצב מידרדר

באיו אומר כי המסתננים מגיעים לישראל בראש ובראשונה כדי להימלט מהסכנה המאיימת על חייהם במצרים וסודן, בעוד שבישראל אין חשש מיידי לחייהם. עם זאת, אמר כי המצב ההומניטרי של הפליטים מידרדר מיום ליום. לדבריו, הבעיה

הגדולה ביותר היא ההיעדר של מדיניות ממשלתית כלשהי, ונפילתם של האנשים הללו בין כיסאות המערכת. "כל התהליך לא מתנהל כראוי, כי אין מדיניות ואין משאבי מערכת".

 

ראש מועצת רמת הנגב, שמוליק ריפמן, סבור כי הפליטים רואים בישראל דרך מצוינת להרוויח כסף רב בהשוואה לשכר בארצם. למרות דבריו הנחרצים, רוב האפריקנים פשוט אומרים שחציית הגבול לישראל בעיקר הצילה את חייהם. בכל הנוגע להטבות, כמו עבודה ורווח כלכלי, נותר להם רק לחלום. אמנם יש בינהם גם מי שקיבל אישור עבודה ומעמד של תושב ארעי, אך רובם לא צפויים לזכות במעמד של פליט מטעם המדינה. אנשים אלה יאלצו להישאר במעמד של שוהים בלתי חוקיים, נטולי אישור עבודה, ולחיות בצל החשש ממשטרת ההגירה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ילדים במקלט
צילום: אוהד אבידן קידר
באיו. שרד לבד
צילום: אוהד אבידן קידר
מומלצים