שתף קטע נבחר

"קופות החולים מחייבות אותנו פי 5-6 מעלות תרופה"

טענה זו ורבות אחרות נשמעה בוועדה לביקורת המדינה. "צריך להתחיל מאיזה מקום כדי לפרק את תרבות השקר שהשתרשה כאן", אמר יו"ר הוועדה ח"כ זבולון אורלב

מחירי התרופות בדרך לבדיקה בוועדת חקירה ממלכתית. הוועדה לביקורת המדינה ביקשה היום פה אחד ממבקר המדינה להכין דו"ח מיוחד על התנהלות משרדי הבריאות והאוצר בתמחור סל התרופות. הדו"ח אמור לשמש מנוף חוקי להקמת ועדת חקירה ממלכתית של הנושא. "תמחור הסל לוקה בבעיה כי הוא מבוסס על נתונים לא נכונים של מחירי התרופות ומספר החולים הנזקקים", סיכם ח"כ זבולון אורלב, יו"ר הוועדה, דיון מעקב אחר יישום ממצאים דומים שנחשפו בדו"ח השנתי האחרון של המבקר. ח"כ דוד רותם אמר כי לא המבקר אלא היחידה הארצית לחקירות הונאה של המשטרה צריכה להיכנס לתמונה.

 

הוועדה גם דרשה משני המשרדים ליישם ככתבה וכלשונה את ההחלטה להוסיף השנה 450 מיליון לתקציב הסל בתמורה לביטול שירות הבריאות הנוסף בחוק ההסדרים האחרון. זאת לאחר שהמשרדים גילו בדיון כי האוצר מבקש לחסוך 75 מיליון שקל מהסכום, ולהעמידו בפועל על 375 מיליון שקל, בכך שהוא ישולם מה-1.3 ולא מראשית השנה, כפי שטען סגן הממונה על התקציבים רביב סובל.

 

אורלב אמר כי "צריך להתחיל מאיזה מקום כדי לפרק את תרבות השקר שהשתרשה כאן". זאת לנוכח הטענות שעלו לגבי קשר השתיקה שקיים בין קופות החולים למשרד הבריאות לגבי הפער בין המחירים שבהם הקופות רוכשות את התרופות למחירים שהן גובות מהמבוטחים. רענן גיסין מעמותת צרכני הבריאות טען שהקופות רוכשות תרופות גנריות אבל מוכרות אותן במחירים של תרופות מקור שהן יקרות פי 5-6. ד"ר בלה קאופמן, רופאה למחלות סרטן, ציינה כי ועדת הסל תוקצבה לטיפולים בסרטן השד לפי מספר חולות גבוה פי 4 מהנדרש, "מה שנתן לקופות מתנה בשווי 40-50 מיליון שקל". יותר הסכום שחסר לה למימון תרופה נגד סרטן המעי הגס ולהצלת חיים של 300 חולים בשנה.

 

סובל הסכים שמחירי הרכש יותר נמוכים אבל טען שמנגנון הפיקוח של משרד הבריאות פועל להוריד את המחירים לצרכן לרמה הכי נמוכה. יואל ליפשיץ המפקח על הקופות במשרד טען שמאמציהם הוזילו את מחירים בכ-20% בשנים האחרונות. לדבריו לתרופות שנכנסות לסל אין בכלל תג מחיר, ועד לאחרונה הקופות לא הסכימו לחשוף את מחירי הרכש הריאליים לביקורת של רואה חשבון חיצוני. עכשיו מגבשים את שיטת הבדיקה.

 

נציגי הקופות היו מוכנים להודות במחירי רכש נמוכים עד 15% אבל הצדיקו את המחיר הגבוה בתוספת המימון הנדרשת למספר החולים הנזקקים שהוא גדול בפועל ממספרם המתוקצב. לדבריהן התקצוב נעשה "בערך" ולא על פי אומדנים בדוקים. "בערך זה חסר ערך", הגיב אורלב. "הממשלה לא צריכה לתת יד לקומבינות וצריך לשבור את המשוואה הזאת אלא לתמחר את התרופות לפי המחירים ומספר החולים הריאליים. מדינה צריכה להתנהל ביושר ובשקיפות ולא מעל ומתחת לשולחן, בעיקר כשעל כף המאזנים מונחים חיי אדם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תרופה. כמה זה עולה לנו וכמה זה עולה לקופת החולים
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים