שתף קטע נבחר

הערכה: הקבינט לא יחליט להרחיב המבצע בעזה

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, יכנס את הקבינט לביטחון לאומי לדיון באסטרטגיה מול ההסלמה בעזה. גורם בכיר בלשכת אולמרט אמר: "כולם אומרים שצריכים להתכונן, אך לא שצריך לעשות זאת עכשיו". השר דיכטר: יש להפסיק את הירי, לא לצמצם, להפחית או לכווץ אותו

הקבינט לביטחון לאומי ידון הבוקר (יום ד') באסטרטגיה הישראלית מול ההסלמה בעזה. ההערכה אמש בירושלים היתה שלא תיפול החלטה לצאת למבצע צבאי רחב היקף בעזה משום שהצבא, השב"כ או כל גורם מבצעי אחר, לא הציג חלופה זאת כחלופה הראויה לביצוע בשלב זה.

 

בשעות הבוקר יתכנס הקבינט לדיון מקיף ראשון בנושא ההסלמה בעזה, מאז פרץ האלימות האחרון. סבב זה, שהחל עם חיסולם של חמישה חברי חוליית טרור של חמאס שתיכננה לבצע פיגוע, גרם להרחבת ירי הרקטות, במהלכו נורו מטחי רקטות גראד, שהכניסו את 130 אלף תושבי אשקלון למצב מלחמה.

 

בדיון צפויים כל גופי המערכת המדינית ומערכת הביטחון, להציג תמונת מצב וחלופות לפעולה. בין היתר, יציגו את עמדתם המועצה לביטחון לאומי, צה"ל, השב"כ, המוסד ומשרד החוץ. הדיון יעסוק בחלופות המונחות לפני ישראל, בניסיון לקבל החלטות מעשיות להמשך המדיניות המדינית והצבאית מול רצועת עזה, ובראשן איום הטרור המתעצם של חמאס. ההערכה בקרב חברי המטבחון המצומצם, אולמרט, לבני וברק, היא שבשלב זה לא תתקבל החלטה על מבצע רחב היקף בעזה.

 

ארבע חלופות לפעולה

על פי גורם בכיר בלשכת ראש הממשלה, לפני הקבינט ניצבות ארבע חלופות: מבצע רחב היקף בעזה, היוותרות במדרגת הפעילות הצבאית הנוכחית, הפחתת האש הישראלית במקביל להפחתת ירי הרקטות, או משא ומתן עקיף עם חמאס על הפסקת אש. לבני וברק מבקשים להגיע לפתרון כולל של בעיית עזה מעמדת כוח. לדעתם, יש להרחיב את הפעילות הצבאית בהדרגה ורק אז לגשת להסדר מדיני כולל. הפתרון המדיני צריך לטפל בבעיית ממשלת חמאס, התעצמות הטרור, ההברחות מציר פילדלפי ומעברי הגבול. זאת, במעורבות הקהילה הבינלאומית ומצרים בתוכה.

 

"בפני אולמרט והקבינט ניצבות ארבע אופציות - מבצע נרחב בעזה עכשיו שאף גורם ביטחוני, לא צה"ל, לא שב"כ ולא כל גורם מבצעי אחר, לא בא ואמר שצריך לעשותו עתה. כולם אומרים צריכים להתכונן, אך אף אחד לא אמר שצריך לעשות זאת עכשיו. זאת, בנימוק שאסור שחמאס יגרור אותנו פנימה לעזה. צריך שההחלטה תתקבל במועד ובמקום הרצוי לישראל", אמר הגורם.

 

"האופציה השנייה היא להשלים את הפעולה אליה נכנס צה"ל בעזה ביום שישי האחרון. חמאס נמצא כאן על המוקד. ויש לנו עוד הרבה מה לעשות ולהשלים במדרגה זאת. האופציה השלישית היא לתת להם להמשיך ולטפטף קסאם וגראד, כמו שקרה היום, וכשירימו את הרף - נחזור ונכה בהם. אופציה זאת תאפשר לחמאס להחליט מתי נכנסים לסבב ומה יהיה גובה הלהבות. גם האופציה הרביעית בעייתית מאוד לישראל, לשבת ולדבר עם החמאס. להגיד שאמנם ניהלנו קמפיין לבודד אותו, אבל זה לא עובד. צריך לדבר איתו למרות שהם יורים על בתינו ועל אזרחינו וזה כשהם מדברים על תהדייה, אפילו לא על הודנא", אמר.

 

דיכטר: להפסיק את ירי הרקטות

ראש הממשלה מתכוון לשמוע את הסקירות ואז לקבל החלטות. לדברי מקורביו, אפשר להבין מה נטיית לבו על פי דברים שאמר בוועדת חוץ וביטחון: "מה שהיה בימים האחרונים איננו חד-פעמי, לא בכניסה ולא ביציאה. הכל אפשרי, תקיפות מהאוויר והקרקע, מבצעים מיוחדים, הכל על שולחן הדיונים שלנו". לדבריו, "נעשה זאת בהתאם ליעדים שהצבנו לעצמנו. אין אדם בעולם שיודע לתת מענה, שאם הוא ייעשה בפרק זמן מוגבל, תהיה הפסקה מוחלטת של ירי תלול מסלול".

 

השר לביטחון פנים, אבי דיכטר, שבית שכניו באשקלון נהרס מגראד ביום ראשון, תובע פתרון הרבה יותר נחרץ לפני כל דיון מעמיק באסטרטגיה הכוללת נגד עזה. "הדרישה שלנו מהצבא צריכה להיות הפסקת ירי הקסאם והגראד מעזה", אמר דיכטר ל-ynet. "צריך לבקש מהצבא חלופות להשיג את היעד הזה. לא מקובלת עלי הטרמינולוגיה של צמצום, הפחתה, כיווץ הירי. אוי ואבוי לנו אם הצבא לא יודע להגיד לנו איך משיגים את היעד הזה".

 

"אני חושב שסיימנו את העידן של יעדי ביניים. אחרי שהחמאס השתלט ביוני על הרצועה, אין כבר סיכוי שאנו נפיל בצעדים את ממשלת החמאס. היתרון היחיד מאז הוא שיש שם בעל הבית. אנו אוהבים אותו, או לא אוהבים אותו, הוא בעל הבית שם. יש לו אינטרס שאפשר לחיות ברצועה חיים סבירים, במושגים שלו. לכן אני חושב שאנו יכולים להגדיר יעד של יצירת יעד הרתעה, שהירי יפסק, ואם הירי יחודש - המחיר שלו יהיה כבד מאוד, כמו בלבנון", אמר.

 

השר היחיד בקבינט שהתבטא בזכות משא ומתן עקיף עם חמאס, הוא עמי אילון מהעבודה. אילון סבור שאם כבר מדברים עם חמאס בדרך עוקפת על שחרור גלעד שליט, הרי שאפשר לדבר גם על הפסקת אש. עד להשגת הפסקת האש, סבור אילון, יש להמשיך ולפעול צבאית, אך להעניק לישראל אופק מדיני שיאפשר סיום נאות של פעולת צה"ל. במישור הזה מציע אילון אפשרות של הקמת כוח רב לאומי, דוגמת כוח יוניפ"יל הפועל בכוח החלטה 1701 להפסקת האש בלבנון. כוח כזה, סבור אילון, יוכל לעצור את התעצמות הטרור ולאפשר יציבות ברצועת עזה שמשמעה ביטחון לישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט. ארבע חלופות
צילום: גיל יוחנן
דיכטר. גראד נפל סמוך לביתו
צילום: גיל יוחנן
אילון. תומך במו"מ עקיף עם חמאס
צילום: דודי ועקנין
רקטה באשקלון. נזק רב
צילום: אלכס זגר, sderot media center
תושבים לאחר נפילת רקטה
צילום: אלכס זגר, sderot media center
מומלצים