שתף קטע נבחר

"המשבר ההומניטרי בעזה - החמור מאז 67'"

החרם הבינלאומי והמצור שהטילה ישראל על רצועת עזה החמירו את מצבם של הפלסטינים המתגוררים בה. דו"ח שחיברו ארגונים למען זכויות אדם קובע כי המצב ההומניטרי ברצועה כיום, הוא החמור ביותר מאז נכבשה במלחמת ששת הימים. שיעור הפלסטינים שמרוויחים פחות מ-1.2 דולרים ביום זינק ל-70 אחוזים

המשבר ההומניטרי השורר ברצועת עזה הוא החמור ביותר מאז נכבשה על-ידי ישראל במלחמת ששת הימים - כך קובע דו"ח שחיברו ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" וארגונים נוספים למען זכויות אדם. הדו"ח המתפרסם הלילה (יום ה') מציג תמונה עגומה של המצב בעזה, שהידרדר מאוד מאז הטילה ישראל מצור על הרצועה.

 

 

לפי הדו"ח, ניתוקם הכלכלי של 1.5 הפלסטינים ברצועת עזה החמיר את מצב האבטלה והעוני וגרם להידרדרות בשירותי החינוך והבריאות. יותר ממיליון פלסטינים ברצועה תלויים בימים אלה באספקת המזון של סוכנויות הסיוע הבינלאומיות. 80 אחוז מהמשפחות בעזה תלויות באספקת המזון של ארגוני הסיוע, לעומת 63 אחוז ב-2006.


רגע של מנוחה על הבית שנהרס באחרונה (צילום: AFP)

 

בעבר נכנסו בכל יום 250 משאיות שהובילו אספקה לתושבי הרצועה, אך כעת גם מספר זה הצטמצם ל-45 משאיות ביום טוב. בשל האיסור להעביר חומרי גלם, הוקפאו 95 אחוזים מהפרויקטים התעשייתיים. כך למשל, ביוני 2005 העסיקו כ-3,900 מפעלים יותר מ-35 אלף בני אדם. חצי שנה לאחר מכן פשטו רגל ונסגרו כמעט כל המפעלים, וב-195 המפעלים שנותרו, הועסקו 1,750 עובדים.

 

השתלטות חמאס על הרצועה השפיעה גם היא לרעה. בין יוני לספטמבר 2007 עלה שיעור הפלסטינים שמרוויחים פחות מ-1.2 דולרים ביום מ-55 אחוזים ל-70 אחוזים. 24 אלף עזתים הועסקו על-ידי ישראלים בתחילת העשור, אך כיום איש מתושבי הרצועה לא יכול להיכנס לישראל. במצב זה, עלה שיעור המובטלים ברצועה ל-40 אחוזים, ומומחים סבורים כי הוא עלול לטפס ל-50 אחוזים. רק בשנה האחרונה הצטרפו 75 אלף פלסטינים למעגל האבטלה.

 

עלייה במחירי המזון

המצור על הרצועה וקריסת הכלכלה גרמו לעלייה במחירי המזון. בשנה שעברה הפרישו העזתים 62 אחוז מהכנסותיהם לצורך קניית מוצרי מזון, לעומת 37 אחוז ב-2004. מחירם של הקמח והחלב טיפסו בשלושה חודשים, החל ממאי 2007, ב-34 אחוזים ו-30 אחוזים. האורז התייקר באותה תקופה בכ-20 אחוזים.

 

כתוצאה מהגבלת באספקת הדלק והחשמל, בתי החולים ברצועה סובלים מניתוקים ממושכים של זרם החשמל, עד 12 שעות ביממה. לפי הדו"ח, ב-2007 נדחו בקשותיהם של 18.5 אחוזים מהפלסטינים שנאלצו לקבל טיפול רפואי מחוץ לגבולות עזה. בשנה זו צנח מספר הפלסטינים שיציאתם מעזה לקבלת טיפול אושרה ב-25 אחוזים. באוקטובר-דצמבר בלבד מתו 20 פלסטינים שהמתינו לאשרת כניסה לישראל, בהם חמישה ילדים.

 

מנהל בארגון הסיוע הבינלאומי Care, ג'פרי דניס, אמר כי "ההסלמה האחרונה באלימות באזור, ירי הרקטות מחד והתקיפות הצבאיות מאידך, תהפוך את החיים בעזה לבלתי נסבלים עוד יותר". לדבריו, "תשתיות המים והביוב נמצאות על סף קריסה. אם לא יוסר כעת המצור מעל הרצועה, יהיה זה בלתי אפשרי להציל את הפלסטינים מאסון וכל תקווה לשלום באזור תימחץ".


דור נוסף לעוני ולאלימות (צילום: AFP)

  

"ללחוץ על ישראל ועל הארגונים הפלסטינים"

מחברי הדו"ח קוראים לממשלת בריטניה ולאיחוד האירופי להפעיל לחץ על ממשלת ישראל, כדי שזו תיפתח את מעברי הסחורות לרצועה ותימנע מהפסקת זרם החשמל והדלק. בנוסף, דורשים הארגונים לסייע בגישור הפערים הפנימיים בין חמאס לפתח, בניסיון להשפיע לחיוב על המשך המו"מ העתידי עם ישראל. כדי לעשות זאת, דורשים הארגונים מבריטניה

לחדול מהמדיניות הכושלת, לטענתם, של החרמת חמאס.

 

ישראל וארגוני הטרור הפלסטינים נקראים "להפסיק את האש לאלתר ולהימנע מפגיעה בחפים מפשע". "אמנסטי אינטרנשיונל" קורא לישראל "להפסיק את תקיפותיה הלא-מידתיות ברצועת עזה " ולארגונים הפלסטינים "לחדול מירי רקטות לעבר דרום ישראל".

 

לדברי מנהלת אמנסטי בבריטניה, קייט אלן, "לישראל הזכות והחובה להגן על אזרחיה, אך בתור מעצמה כובשת, באחריותה להבטיח שלתושבי עזה יהיו מזון, מים נקיים, חשמל ושירותי רפואה". אלן אמרה עוד, כי "הענשת האוכלוסייה כולה על-ידי מניעה של זכויות אדם בסיסיות מהן, היא דבר שלחלוטין לא ניתן להצדיקו. המצב הנוכחי הוא מעשה ידי אדם ויש לשנותו".

 

תגובת מתאם פעולות הממשלה בשטחים

אחריות חמאס. חמאס השתלט באופן אלים ולא חוקי על רצועת עזה. כל המסגרות ההומניטריות האפשריות מנוצלות על ידיו. הארגון מנצל את המעברים ההומניטאריים למטרות טרור על ידי הוצאת פיגועים דרכם כנגד אזרחי מדינת ישראל, ובאותה עת תוקף את אותם המעברים אשר משמשים להכנסת סיוע הומניטרי לאוכלוסעיה הפלסטינית ברצועה. למרות כל זאת, ישראל נותרת מחויבת למאמץ ההומניטרי ברצועה ופועלת כך. האחריות העיקרית למתרחש ברצועה עם יציאת ישראל מהשטח ועקירת היישובים משם היא של ארגון חמאס - ואליו צריך לבוא בטענות.

 

מחסור בתרופות. מתחילת השנה אושרו 84 תרומות על פי בקשת הקהילה הבינלאומית. חמאס משתלט על התרומות, ובמקום להעבירם לבתי-חולים, מעדיף להעבירם למוסדותיו. נכון להיום, לא ידוע לנו על כל תרופה שלא מאשרים את כניסתה לרצועה, ואין כל ציוד רפואי שאינו נכנס לרצועה.

 

חשמל. זרם החשמל לרצועה לא צומצם, אלא להיפך. אופן הספקת החשמל לרצועה: ממצרים - 17 מגה-וואט , מתחנת כוח בעזה - 60 מגה-וואט ומישראל - 124 מגה-וואט. ישראל סייעה בהכנסת שנאים לתחנת הכוח ברצועה, וכן בהכנסת טכנאים זרים לתיקון שנאים שבתחנת הכוח.

רק לפני שבועיים תוקנו קווי חשמל ברצועה, וכל מה שהיה מחובר לאותם קווים היה צריך לעבוד (כגון תחנות שאיבה ומשאבות לביוב). התיקון בוצע תחת ירי צלפים, עניין שחייב הגעה בשעות הלילה המאוחרות ושימוש במכוניות ממוגנות.

 

דלק. גם בעניין זה, האחריות על שלטון חמאס ברצועה. לישראל לא ברור מדוע שלטון חמאס אינו עושה את הוויסות לטובת האמבולנסים, משאבות המים והצרכים ההומניטריים הנוספים. כמויות הדלק הנכנסות לרצועה מספיקות לכל הצרכים ההומניטריים בגיבוי מלא ובאישור של בית המשפט העליון (בג"ץ). לפי הנתונים, מוכנסת כמות הגדולה פי שלושה מהצרכים הבסיסיים. לא נותר אלא לקבוע כי חמאס לוקח את הדלק המועבר לרצועה לשימוש הארגון ולצרכי טרור.

 

ביוב. ישראל משקיעה מאמץ גדול לצורך הכנסת מלט וצינורות לטובת שיקום ופיתוח מערכת הביוב ברצועה, שעה שחמאס משתמש בחומרים אלו לצורך ייצור רקטות קאסם.

 

בריאות. מדינת ישראל ממשיכה לאפשר כניסתם של פלסטינים מרצועת עזה לבתי-חולים ישראלים לצורך טיפולים רפואיים. ב- 2007 נכנסו 14 אלף פלסטינים חולים ומלווים לתוך ישראל לצורך קבלת טיפול רפואי. הדבר מהווה 90 אחוז מכלל הבקשות הרפואיות, אשר נבדקות כל אחת לגופהּ. גם בעניין זה קיים ניצול לרעה של חמאס בקבלת אישורי כניסה לישראל בטענת טיפול רפואי, כשהמטרה היא פיגוע באזרחים ישראלים.

 

לסיכום: אין עוד מדינה בעולם שהמעברים שלה מצויים תחת אש, בזמן שעוברים בהם דיפלומטים ועובדי ארגונים בינלאומיים, ובזמן שמועברים בהם תרופות, מזון, ציוד רפואי וסחורות לטובת האוכלוסייה, ולמרות זאת ממשיכה לאפשר את הזרמת והעברת הסיוע. אנו מציעים גם שלא ליפול למניפולציה שעושה חמאס באמצעי התקשורת, ולבדוק מדוע אלו לא חדלים מלירות על משאיות הסיוע והדלק. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ילד פלסטיני על רקע הריסות בית בעזה
צילום: רויטרס
חלון למציאות עגומה
צילום: רויטרס
צילום: אמיר כהן
מעבר קרני. פחות משאיות
צילום: אמיר כהן
יוצאים למצרים להביא סחורה מעזה
צילום: איי פי
מומלצים