שתף קטע נבחר

מי עובד חצי שנה בלי שכר ואף נאלץ לשלם על זה?

רופאים ועורכי דין מקבלים שכר עבור תקופת הסטאז' שלהם, אז למה משרד הבריאות לא משלם שכר לבוגרי התואר בתזונה קלינית, הדיאטנים לעתיד, עבור תקופת ההתמחות, ואף גובה מהם 11,586 שקלים?

למה דיאטניות עובדות בחינם? כשסטודנטים למשפטים, לרפואה או לראיית חשבון מסיימים את לימודיהם, הם מחוייבים לעבור תקופת סטאז', זמן קצוב של הכשרה בו הם מתפקדים כמתלמדים ומתנסים בעבודה האמיתית בשטח. תמורת תקופת הסטאז' הזו מקבלים עורכי הדין, הרופאים או רואי החשבון לעתיד שכר. הוא לא תמיד גבוה ומשתווה לעמיתיהם המנוסים בתחום, אבל מצליח לקיים אותם בתקופת הכשרה זו. 

 

אלא שאצל אלו שמסיימים תואר בתזונה קלינית ומתעתדים לעבוד כדיאטנים, המצב - כך מסתבר - הפוך: אותם בוגרים שסיימו שלוש שנות לימוד, לא רק שאינם מקבלים שכר עבור תקופת הסטאז' שהם אמורים לעבור במשך חצי שנה, אלא גם נדרשים לשלם עליה. וכך מוצאים עצמם דיאטנים ודיאטניות לעתיד עובדים שעות וימים ארוכים, ונאלצים להיפרד מאלפי שקלים תמורת תקופת התנסות זו, בסיומה ייקבלו את התואר דיאטן ויוכלו להתקבל לעבודה במוסדות רפואיים מוכרים ובהם בתי חולים, מרפאות ובתי אבות. .

 

11,586 שקלים תמורת סטאז'

"לאחר סיום של שלוש שנות לימודי תואר ראשון במדעי התזונה אנחנו מבצעות סטאז' של חצי שנה", מספרת ל-ynet מ', דיאטנית לעתיד, "על התקופה הזו אנחנו לא מקבלות כל שכר, ונדרשות לשלם על הסטאז' 11,586 שקלים. בנוסף, אנחנו מוציאות מכיסנו על נסיעות כשכל יום הסטאז' הוא בעיר אחרת. אין לנו גם אפשרות לעבוד, כיוון שהסטאז' הוא יומיומי".

 

לא תמיד היה המצב כך. עד שנת 1995 לא שילמו התלמידים שכר לימוד עבור ההכשרה המקצועית וקיבלו מלגה חודשית בסך 480 שקלים מאת משרד הבריאות. בשנת 1995 התקבלה בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית החלטה בוועדת היגוי משותפת עם משרד הבריאות לגבות מהתלמידים עבור ההכשרה המקצועית שכר לימוד מלא ולא מסובסד כיוון שסיימו כבר את לימודיהם האקדמיים ואינם סטודנטים יותר. בד בבד, המשיכו התלמידים לקבל מלגה חודשית ממשרד הבריאות.

 

התביעה שכשלה שהובילה להרעה נוספת

לפני כשש שנים הגישו 20 דיאטנים בוגרי הכשרה מקצועית תביעה בבית דין לעבודה נגד בתי החולים בהם ביצעו את הכשרתם המקצועית כשהם תובעים שכר עבודה עבור תקופת ההכשרה בבית החולים. טענתם היתה שבמהלך

הכשרתם, בית החולים הפיק מהם תועלת ולמעשה מגיע להם שכר עבור תפוקתם לבית החולים, כלומר טיפול בחולים. לאחר ארבע שנות דיונים ניתנה פסיקה לפיה לא מגיע לתלמידים שכר עבודה על תקופת ההכשרה.

 

משרד הבריאות קפץ על המציאה, ובנקודה זו הפסיק לשלם גם את המלגה החודשית לתלמידים. אי לכך, פנו המוסדות האקדמיים למשרד הבריאות וביקשו להעביר אליו את האחריות לתוכנית ההכשרה המקצועית. משרד הבריאות הקים ועדת היגוי שגיבשה תוכנית הכשרה דומה אך ללא היווצרות יחסי עובד מעביד. תוכנית ההכשרה עברה לאחריות משרד הבריאות ומתנהלת מאז 2005 במרכז ההדרכה הארצי בתל השומר. תלמידי ההכשרה המקצועית משלמים את שכר הלימוד למרכז ההדרכה. במהלך ההכשרה המקצועית (5 ימים בשבוע, 6 שעות ביום) לא מקבלים תלמידי ההכשרה כל שכר.

 

תגובת משרד הבריאות:

בתגובה לפניית ynet, טוענים במשרד שמדובר בתקופת הכשרה שבה הדיאטניות אינן עובדות עצמאית. "כידוע, הכשרה מעשית של אחיות נעשית תוך כדי הלימודים ובתוך בתי החולים וזאת ללא קבלת שכר וכחלק מהלימודים עליהם משלמות התלמידות שכר לימוד" אומרת ל-ynet בתגובה דוברת משרד הבריאות עינב שימרון גרינבוים.

 

"הכשרה מקצועית, במיוחד במבנה הנוכחי שלה המחייב נוכחות צמודה של דיאטנית מוסמכת במהלך כל חודשי ההכשרה, גורמת עלויות למוסד המכשיר. מתוך כספי שכר הלימוד שמשלמים התלמידים, מתגמל מרכז ההדרכה את מוסדות ההכשרה המעשית בכיסוי ההוצאות הנדרשות על-ידם".

 

  • המידע הראשוני לכתבה התקבל במייל האדום

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
להם זה עולה יותר. דיאטנים
צילום: ויזו'אל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים