שתף קטע נבחר

פרקליט המדינה: יש שחיתות של נבחרי ציבור

בישיבת היכרות עם ועדת החוקה של הכנסת סימן עו"ד משה לדור את ה"אני מאמין", תוך ציון השחיתות שנכנסה גם לתחומי הפעילות של אישי ציבור ונבחריו. עוד על הפרק: חומרתן של עבירות בתחום המקרקעין והתמודדות עם יחצ"נים ששוכרים נאשמים

"למרבה הצער, החברה שלנו והמערכת הציבורית נגועים גם במה שאנחנו רואים כשחיתות של עובדי ציבור ונבחרי ציבור". במילים אלה תאר פרקליט המדינה החדש, עו"ד משה לדור, את המצב השלטוני במדינה, במהלך ישיבת היכרות ראשונה שערך הבוקר (ב') עם חברי ועדת החוקה של הכנסת.

 

לדור הוסיף כי "חברה שבה הציבור אינו נותן אמון בנקיון התפקוד של נבחריו - מסכנת את עצמה לדעת". הוא אמר עוד כי בשנים הקרובות יהיה צורך להילחם בתופעות כגון אלה "על מנת להרתיע את עובדי ונבחרי הציבור, כך שימלאו את תפקידם כנאמניו של הציבור, ולא יפגעו בבסיס שעליו החברה בנויה ונותנת בו אמון".

 

בהמשך, פרקליט המדינה שטח את ה"אני מאמין" שלו בנוגע לכמה סוגיות בוערות בתחום אכיפת החוק. "כמו כל חברה בעולם אנחנו נתקלים בתופעות קשות בחברה הישראלית.

 הייתי רוצה לחשוב שמדובר בתופעות שנמצאות בקו ירידה, אני לא בטוח בכך". לדור ציין כי בחלק מהתחומים תחושת הציבור היא שהעבריינות משתכללת ומסכנת את החברה.

 

לדור טוען כי עבירות קשות נעשות בתחום המקרקעין, ואלה אינן מגיעות לאוזני הציבור. "להבדיל מהתחומים האחרים - יותר מהתחום הזה תוצאות העבירות מונצחות לתמיד. משעה שנבנה בניין ללא היתר המציאות היא שהמבנה הבלתי חוקי נותר על כנו וכך כאשר אתה עובר ברחבי הארץ ומתבנון בבנייה שרואים שנבנתה שלא כדין - אתה רואה בעצם שהמערכת עוד לא גילתה את היכולות המתאימות כדי להרתיע אנשים מלבנות ולכער ולפגוע באיכות החיים שלנו בדרך של בנייה לא חוקית".

 

"פשע מאורגן הוא גם מציאות הולכת ומקשה עלינו. בתחום הזה נדמה לי שאנחנו ממש רואים עד כמה החברה חשופה לסיכונים. האזרח הישראלי נפגע מעת לעת מהתופעות הכוחניות שמרימות ראש ומאתגרות את מערכת האכיפה", אמר וציין כי המשטרה צריכה להיות יעילה ולהלחם בתופעות אלה והפרקלטיות תתייצב לצידה בנושא.

 

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ מנחם בן ששון, התייחס בישיבה לנושא פרשת הנשיא לשעבר קצב, ואמר כי "לאחר שיסתיימו ההליכים המשפטיים, הוועדה תבדוק את התנהלות היועץ המשפטי לממשלה ופרקליטות המדינה בפרשה".

 

חברי הוועדה העלו נושאים שונים בפני לדור. יו"ר סיעת הליכוד, ח"כ גדעון סער, דיבר על התארכות משך החקירות בישראל והדגיש: "זו תופעה של עינוי דין". ח"כ זהבה גלאון (מרצ) הלינה על יחס הפרקליטות למתלוננות על עבירות מין, וח"כ דב חנין (חד"ש) טען כי "אין דין ואין דיין בנושא הסביבתי" וקרא להחמיר את הענישה על עבירות אלה.

 

נגד פעולת היחצ"נים של הנאשמים

פרקליט המדינה התייחס גם למערכות אכיפת החוק ואמר כי יכולותיהן אינן בלתי מוגבלות. "ככל שהתופעות הקשות מתרחבות - כך ראוי היה שיוקצו משאבים משמעותיים יותר לרשותה של מערכת האכיפה והפרקליטות". דברים ברוח דומה נאמרו מפי פרקליט המדינה הקודם, ערן שנדר, עם פרישתו.

 

לדבריו של לדור, הזירה המשפטית קיבלה פנים נוספות בתקופה האחרונה, שאינן מתמקדות בדיונים באולמות המשפט. "אנו נתקלים במציאות שבה נפח גדול מאוד מהמערכה מול נאשמים ועורכי הדין והיחצ"נים שמלווים אותם הוא עשייה מחוץ לאולם בית המשפט, שבה צריך הפרקליט להתמודד עם טענות על נקיון הדרך ועם חומרים שאין בינם ובין הראיות כמעט ולא כלום".

 

בפני חברי הוועדה, לדור הדגיש את הצורך במודעות לשינוי בדרכי ההתמודדות שציין, וביקש "לבחון באיזו מידה נכון לתת למגמה כזו להתפתח". הפרקליט ציין גם את האיומים שנתקלים בהם פרקליטים, "אפילו ברמה של איומים פיזיים"

 וטען כי המערכת צריכה להאמין בעצמה ולהיות נחושה כאשר היא מתמודדת בבית המשפט על עמדות צודקות.

 

ח"כ משה שרוני השיב לדברים ואמר: "מי שפוחד מאיומים שלא יהיה בפרקליטות. האיומים לא צריכים להפחיד".

 

ח"כ אופיר פינס רמז למאבק העקרוני המתמשך בין שר המשפטים, דניאל פרידמן, לנשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, ואמר: "אתם לא פקידים, כפי שאולי שר המשפטים רוצים שתהיו. שלטון החוק בישראל עובר טלטלה נוראה והתדרדרות שהיא בעיני לא פחות בלתי הפיכה מאשר הנושא הסביבתי שאני חסיד שלו. אחת הסכנות הגדולות לדמוקרטיה הישראלית היא שמערכת המשפט בישראל תאבד את עצמאותה". פינס פנה ללדור: "אתה נמצא באחד מהצמתים שיכול לעשות הבדל. אני מצפה שתעשה הבדל כי אתה איש מקצוע שבא מתוך המערכת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לדור. יש שחיתות
צילום: פייר תורגמן
מומלצים