שתף קטע נבחר

איפה היה ענתבי בפרשת פריזמה?

פרשנות "כלכליסט": קולו של מי שאמור לפקח על קופות הגמל נדם לאחר התפוצצות פרשת פריזמה. אפילו תשואה חריגה של 20% ב־11 חודשים ב־2007 לא גרמה לו להבין שמשהו כאן לא בסדר

איכשהו, בכל הכאוס התקשורתי שמאפיין את פרשת קופות הגמל של פריזמה, נעדר שמו של האדם שאמור לפקח על קופות הגמל – זה שהמדינה הפקידה בידיו את התיק המורכב והמסובך הזה. קוראים לו ידין ענתבי, הממונה על שוק ההון במשרד האוצר. הוא מוציא הנחיות כל כמה שבועות, שעות הביקורת הנדרשות על ידיו הגיעו לרמה כזו שבכל שיחה שניהלנו בחודשים האחרונים עם בתי ההשקעות הוסבר לנו עד כמה הן לא הגיוניות, והוא מעניש בסכום מגוחך את מי שנדרשו לתקן את התשואות שלהם לאחור ומסתפק בעונש תקשורתי (פרפקט ואקסלנס). אפילו היום הועלתה האפשרות שענתבי יבדוק כיצד זה שאותם מנהלי השקעות מצליחים לייצר בקופה אחת תשואות פנומנליות ובקופה השנייה הם לא מצליחים להתברג לחמישייה הראשונה מלמטה.

 

יש לנו חדשות בשביל ענתבי. חדשות "חמות" שנכתבו כבר בדצמבר באתר ynet, חודש לפני שהונחו התשתיות הראשונות למשבר בקופות הגמל של פריזמה. יש לנו אפילו את הלינק אם ענתבי ממש רוצה ללקק את הפצעים של עצמו. אף שאנחנו מאוד רוצים להחמיא לעצמנו, הרי שהכתבה הזו לא נולדה יש מאין. שיחת היום באותם ימים דנה בשאלה כיצד הצליחו מנהליה הקוסמים של פריזמה לייצר תשואה של 20% בקופת הגמל סגנון חרמון בתקופה של 11 חודשים ולהוביל את ענף הגמל. מכיוון שענף זה מורכב ברובו מאנשים שיודעים שתשואות גבוהות באות עם סיכון הולך וגדל, הם לא הפסיקו לתהות מה פשר התשואה שיצרו מתחריהם מפריזמה? מעניין מאיפה, חשב ענתבי, הגיעה התשואה הזו, אבל מעניין יותר להבין כיצד זה לא נחקרה התשואה החריגה, ואם נבדקה ולא נמצא דבר, הרי שהמצב עוד גרוע משחשבנו, כיוון שאז המשמעות היא שגם כשכבר יודעים מה מחפשים, פשוט לא יודעים למצוא.

 

דו"ח הביקורת המרתק שכתב יוסי בהיר חושף איך הושגה התשואה החריגה בסגנון חרמון. בסעיף 3.23 ובסעיף 3.5 בדו"ח הביקורת המלא כתוב במפורש כי בסגנון חרמון בוצעו מאות פעולות ביום במכשירים נגזרים בחו"ל. "מנהל הקופות ביצע מסחר תוך יומי בנגזרים בחו"ל בקופת הגמל סגנון חרמון. היקף הפעילות הגיע למאות אופציות ביום. בקופות הגמל האחרות מיעט מנהל הקופות בביצוע פעולות מסוג זה וביצע אסטרטגיות השקעה אחרות. מנהל הקופות מסר לי", כותב בהיר, "כי נהג לבצע מסחר תוך יומי בנגזרים בחו"ל בקופת הגמל סגנון חרמון". שחור על גבי הדו"ח.

 

"טיפוח קופות"

אם ענתבי היה בודק לעומק את התשואות החריגות של סגנון חרמון כבר בדצמבר, הוא היה שואל את פריזמה את השאלות הקשות, ומי יודע, אולי היו נחסכים מעמיתי קופת הגמל חרמון (שעם עמיתיה נמנים ענתבי וסגנו אריק פרץ בעצמם) ההפסדים הכבדים בחודש ינואר.

 

המקרה של חרמון וסגנון חרמון הוא רק קצה הקרחון בכל הנוגע ל"טיפוח קופות" – מקרים בהם מנסים לייצר תשואה עודפת בקופות קטנות, תוך נטילת סיכונים משמעותיים ושימוש בהן כמנוף שיווקי ללקוחות. פריזמה היא לא היחידה שעושה בטריק הזה שימוש, אך חמור מכך: התופעה קיימת גם בתעשיית קרנות הנאמנות. גם שם לא מעט מנהלי השקעות נוקטים בהעדפה של קרן אחת על פני מתחרותיה, מנסים לייצר בה תשואה עודפת ואותה משווקים כהצלחה של מנהלי ההשקעות של אותו הבית. זו השיטה והיא תתפוצץ לכולם בפנים בעיקר כשהיכולות השמימיות של מנהל ההשקעות מתבררות כהימור מסוכן. פער של כמה אחוזים בתשואה אכן יכול להיות מיוחס לבחירה נכונה של השקעות אבל לא פער של 15% כפי שקרה בדצמבר בין סגנון חרמון למתחרותיה. כאן כבר ברור לחלוטין שיש בעיה. חוץ מלענתבי.

 

הפרשה של פריזמה היא בבחינת חלב שנשפך, אבל אם ענתבי ורשות ני"ע שתחת אחריותה נמצאות קרנות הנאמנות יעשו יד אחת ויבדקו לעומק את תופעת הקרנות והקופות "המטופחות", הם עשויים למנוע את

המחדל הבא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ענתבי. נדם
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים