שתף קטע נבחר

ד"ר קדמן: "לא כל סקרנות מינית היא התעללות"

הוועדה לזכויות הילד בכנסת התכנסה כדי לדון בעלייה הניכרת בפגיעה המינית בילדים וקיבלה נתונים מדאיגים. מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, הזהיר מהתייחסות היסטרית. הפסיכולוגית הראשית במשרד החינוך סיפרה כי עבריינין המין הצעירים יכולים להיות אפילו בני 5, המנסים לחקות מעשים שראו בבית או באינטרנט

מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, אמר היום (ב') בדיון בוועדה לזכויות הילד בכנסת כי "לא כל סקרנות מינית היא התעללות המחייבת לירות בכל התותחים". קדמן התייחס לנתונים שהציג משרד החינוך, לפיהם בשנה שעברה חלה עלייה של 25% במספר מקרי הפגיעה המינית שילדים ביצעו בילדים אחרים בבתי הספר, והזהיר מפני "התייחסות היסטרית לכל מקרה של ילד שדחף ילדה בגן וייחסו לו כוונות שלא היו לו".

 

המשתתפים בדיון דנו בנתונים שהציג משרד החינוך, לפיהם בשנה שעברה נרשמו 404 מקרים של התעללות מינית בילדים, לעומת כ-320 בשלוש השנים הקודמות. הפסיכולוגית הראשית במשרד החינוך, חווה פרידמן, אמרה כי עברייני המין הצעירים יכולים להיות אפילו בני 5-6. "לרוב מדובר בילדים שעברו פגיעה או התעללות מינית במשפחותיהם, וגם אם אינם מזוהים כפוגעים תוקפניים הם מנסים לחקות את המעשים שעברו על ילדים אחרים", אמרה.

 

מנקודת המבט של המשטרה התמונה חמורה עוד יותר: בשנת 2007 טיפלו השוטרים ב-792 תלונות על עבירות מין של ילדים בילדים, מתוכן 20% שבוצעו בידי ילדים מתחת לגיל 12. הנתונים לא הפתיעו איש מהמומחים שהשתתפו בדיון על העלייה המשמעותית במספר עבירות מין של קטינים, שנערך ביוזמת יו"ר הוועדה לזכויות הילד, ח"כ נדיה חילו (עבודה).

 

קדמן אמר בדיון כי "מדובר בתופעה בהיקף של כ-100 אלף ילדים בשנה שנפגעו מעבירות מין או שנפלו קרבן לניסיון לפגוע בהם מינית - ואילו בפועל מדווחים על רק 2,500 מקרים בשנה". הפסיכולוגית פרידמן הוסיפה כי "המספרים גדלים משנה לשנה, אבל אנחנו בכלל לא נשמע עליהם אם הם התרחשו במשפחות סגורות, במסגרות חברתיות קטנות, ואפילו בישיבות".

 

נשיאת האגודה להגנת הילד, ד"ר חניתה צימרין,  גילתה כי כיום כבר פועלת קבוצה טיפולית של ילדים בני 5-6. "אלו מקרים של אח שפגע באחותו, כשניסה עליה מה שראה באינטרנט", סיפרה. "יש גם פגיעות רבות שמתרחשות בקיבוצים, במושבים קטנים ובפנימיות".

 

נציגת משרד הרווחה דנה ב"בעיה אמיתית" הקיימת בפנימיות של ילדים בסיכון, בעיקר בשעות הלילה, שמחייבת להכפיל את מספר השומרים מ-70 ל-150, אבל אין לכך תקציב. "המצב מחייב אותנו להימנע מלקבל ילדים שנשקפת מהם סכנה לפגיעה מינית", אמרה.

  

"הילדים מומחים לשימוש לרעה באינטרנט"

קדמן הדגיש את חשיבות ההשקעה הכספית במיגור התופעה. "מי שאומר שאין לו תקציב משלם אחר כך ביוקר על ההזנחה. ילד פוגע יכול להפיל 200 קורבנות וכל שקל שיושקע בטיפולים ישתלם". לדבריו, גם הקרבנות סובלים ממחסור במטפלים: "גופים שונים מעודדים את הקרבנות להתלונן, אבל ילד קטן שהעז להתלונן צפוי לעינוי דין כפול".

 

הוא האיר פן נוסף של הבעיה: "לא נותנים מספיק את הדעת על הקשר בין התעצמות התופעה לנגישות הגוברת של ילדים לחומרים פורנוגרפיים באינטרנט. חומרים אלה לא היו מעולם זמינים כל כך, ואם לא נדע לצמצם את חופש הביטוי הזה בל נתפלא אם יהיו לנו יותר ויותר פגיעות מיניות קשות".

 

מי-טל גרייבר-שוורץ, מנהלת תפעול באיגוד האינטרנט הישראלי, ציטטה מחקר של אוניברסיטת תל אביב שמצא חשיפה של 48% מהילדים לאתרי סקס. לדבריה, למרות תוכנות הסינון הקיימות לא צריך להשאיר את ההשגחה רק בידי ההורים, אלא לשתף גם את ספקי האינטרנט.

 

מוועדת הכלכלה שטיפלה בנושא נמסר בתגובה כי אין כיום בנמצא טכנולוגיה שמאפשרת לספקים לחסום את הגישה לאתרים. ח"כ חילו אמרה בתגובה כי "הילדים יותר מומחים מאיתנו בשימוש לרעה בטכנולוגיות החדשות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חילו. הילדים מומחים לאינטרנט
צילום: ירון ברנר
צילום: יואב גלאי
קדמן. היסטריה
צילום: יואב גלאי
צילום:  ארז ארליכמן
צימרין
צילום: ארז ארליכמן
מומלצים