שתף קטע נבחר

אלי ויזל: אסור למדע לציית למשטרים אפלים

פרופ' אלי ויזל בראיון לקראת הגעתו לכנס חתני פרס נובל בישראל אומר כי ההירתמות של מדענים לטובת משטר מסוכן לא חוזרת על עצמה, וכי הבודדים המסייעים לגרעין האיראני אינם זוכים לתמיכה באקדמיה

חג עצמאות עמוס צפוי בקרוב לפרופ' אלי ויזל, ניצול שואה, סופר וחתן פרס נובל לשלום, כשינאם באירועי יום העצמאות השישים של מדינת ישראל. ויזל יהיה אחד ממדליקי המשואה בערב יום העצמאות בהר הרצל, יקבל תואר ד"ר כבוד באוניברסיטת תל אביב, וירצה במליאת הסיום של אירוע הצדעה מיוחד לכבוד ששים שנות מדע במדינת ישראל, שייערך בטכניון לקראת יום העצמאות הבא בהשתתפות עשרה חתני פרס נובל.

 

המפורסם מבין ספריו של ויזל, "לילה", משחזר את זיכרונותיו מתקופת כליאתו במספר מחנות ריכוז במלחמת העולם השנייה, ביניהם אושוויץ ובוכנוולד. כיום הוא מרצה למדעים הומניים באוניברסיטת בוסטון.

 

"נושא הרצאתי בכנס יהיה 'הגבולות של המדענים – אתיקה ומדע'. נשאלת השאלה מהם הגבולות בין אתיקה למדע. לדעתי מדע בלי אתיקה עלול להיות מסוכן. ראינו כבר בעיקר במדע הרפואי שרופאים, המחוייבים לעשות רק טוב ולרפא, ביצעו ניסויים שאינם רפואיים על האסירים היהודיים בגרמניה ובפולין. אם המוסר איננו בדיוק הגבול, ראינו לאן זה יכול להוביל".

 

האם יש לזה השלכה כלשהי להיום? אולי בדרפור או מה שהיה בבוסניה לפני כמה שנים?

 "הייתי אחד הראשונים שחשפו את הזוועות בדרפור והתריעו על המשבר ההומניטרי שם. לבוסניה בזמנו נסעתי בעצמי. לפני כשנתיים דיברתי בפני עצרת האו"ם בכנס שעסק בשואה. השאלה שלי היתה, האם העולם אי פעם ילמד? אבל העולם לא למד. חשבנו ב-2005 שהוא למד ושדברים כאלה לא יקרו יותר, והנה היום גל של שנאה מתפשט בכל העולם. זה מסוכן מאוד אבל יש הבדל אחד. היום המדענים לא ממהרים לקחת חלק במעשי זוועה של משטרים טוטליטריים."

 

עוד ב"הידען": המעבורת אנדוור שוגרה לתחנת החלל

 

גם המדענים באירן לא חורגים מכללי המוסר?

"אפילו

. אבל אני מסכים שהאויב הגדול ביותר של העולם החופשי הוא אחמדיניג'אד. התחלתי לאחרונה במסע שמטרתו לשכנע את העולם בחשיבות האיום מהאיש הזה. ארגנתי בפריס כנס גדול בפריס בהשתתפות 500 איש ו-18 מרצים.

 

אחר כך תכננו משהו גדול יותר בקנה מידה אירופאי, אבל בינתיים פורסם הדוח של שירותי הביון האמריקנים, לפיו אירן לא מתקרבת ליצור נשק אטומי, והוכרחנו להפסיק את המסע הזה. אבל אני מתכוון לחדש אותו. מדובר באדם גועלי, אדם שאומר שצריך להשמיד את ישראל ומבכה על מותו של רוצח (מורניה - א.ב.), ואשר מתקבל בכל מיני מדינות בעולם בכבוד גדול. זו בושה וחרפה".

 

"עם זאת, אני מקבל מידע מאירן שהסטודנטים באוניבריסטאות הם העוינים והם היריבים הגדולים ביותר של אחמדיניג'אד. לצערנו בשטח הגרעיני יש מדענים מכל העולם שבאים לעזור לאיראן לייצר נשק אטומי. אבל זו לא תופעה עולמית. קשה להאמין שיש מדענים בפריס או בלונדון או בארה"ב שיהיו מסוגלים ליצור נשק אטומי כדי למסור אותו לטרוריסט".

 

עוד ב"הידען": חברי צוות האנדוור החלו בבדיקת המעבורת

 

באנגליה מנסים איגודים אקדמאים להטיל חרם על ישראל ועל האוניברסיטאות בישראל. אתה ידוע כאחד הקולות החריפים נג החרם הזה, מה ניתן לעשות?

"הפסקנו את זה. אני מארגן ביחד עם המלך עבדאללה מדי שנה כנס של חתני פרס נובל בפטרה. לפני שנתיים ארגנו

במסגרת הכנס הזה עצומה וזה לא עזר כי הנושא עלה שוב בשנה שעברה. לפני שנה שוב ארגנו עצומה נגד ההחלטה המחודשת, הפעם גם ליווינו אותה בפרסום של עמוד שלם בניו-יורק טיימס ובהראלד טריביון. כמה ימים אחר כך הם באנגליה החליטו לדחות את החרם הזה ועד כמה שידוע לי, לזמן בלתי מוגבל."

 

מה אתה יודע על האקדמיה בישראל?

"יש לי המון עמיתים באוניברסיטאות בישראל. אני חייב לציין כי הרמה של האקדמיה בישראל היא גבוהה מאוד. הפרופסורים שרוצים להגיע לארה"ב לשבתון או לצרפת - קל להם מאוד להשיג מקומות עבודה, בזכות המוניטין הטוב שיצא למוסדות ההשכלה הגבוהה הישראליים. אהרן צ'חנובר הוא ידיד טוב שלי, אם כי ראוי לציין כי מרבית החברים שלי הם ממדעי הרוח ופילוסופיה ואני לא כל כך מכיר את מה שקורה במדעים המדויקים".

 

עוד ב"הידען": אולמרט ביקר במכון ויצמן לרגל יום המדע

 

האם להגן על ישראל, כפי שאתה עושה, הולך ונהיה קל או הולך ונהיה קשה?

"לא קל להגן על ישראל, בעיקר בגלל השמאל הקיצוני שלצערי חברים בו גם כמה יהודים וישראלים. אני לא מותח ביקורת על ישראל כי אני לא חי שם. אף אחד לא שמע ממני ביקורת."

 

איך אפשר להתמודד עם העוינות התקשורתית בעולם כנגד ישראל?

"גם עיתונאות חייבת להיות מחנכת. אני מלמד עיתונאות כבר 40 שנה. אילו הייתי חי בארץ הייתי חוזר לכתוב שני טורים בשבוע בעיתונות. הייתי יוזם תוכנית טלוויזיה כדי להילחם בתוכניות שכל כך נוגדות לישראל או מזיקות לישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' אלי ויזל
צילום: איי פי
"הידען"
מומלצים