שתף קטע נבחר

רשות ני"ע דורשת לדווח על החשיפה לבר סטרנס

ברשות מודאגים מקיומם של "שלדים" המוסתרים בארונות הפיננסיים של החברות הציבוריות. מניות הפועלים, דיסקונט והבינלאומי כבר נסחרות מתחת להונן העצמי. החשיפה הישירה של קרנות הנאמנות - 30 מיליון שקל

רשות ניירות ערך פנתה לחברות ציבוריות כדי שידווחו על החשיפה שלהן לבנק ההשקעות האמריקאי בר סטרנס שנקלע בסוף השבוע לקשיי נזילות, כך נודע ל"כלכליסט". בדיקת הרשות באה לאחר שביום שישי צנחה מניית הבנק ב־47% על רקע חששות המשקיעים כי הבנק קרוב לפשיטת רגל. ברשות מודאגים מקיומם של "שלדים" המוסתרים בארונות הפיננסיים של החברות הציבוריות, והחשודים המיידיים הם הבנקים המסחריים שלהם פעילות ברוקראז' ופעילויות פיננסיות נוספות מול בר סטרנס.

 

גורמים במערכת הבנקאית העריכו כי היקף החשיפה של המערכת הבנקאית לבר סטרנס עומד על כ־150 מיליון דולר. פרט לבנקים, ברשות מתכוונים לפנות גם לחברות נוספות שלהן עשויה להיות חשיפה למוצרים נוספים של בר סטרנס שהציעו הבנקים או בתי השקעות לחברות. בתוך כך איבדו אתמול מניות הבנקים 4.5% ומדד הבנקים נסחר ברמת שפל של שנתיים וארבעה חודשים. את הירידות החדות ביותר הובילה מניית הפועלים, שצנחה ב־5.75% נוספים והשלימה צניחה של 39% מאז השיא שרשמה במאי 2007.

 

הצרות של הפועלים החלו במקביל להתפרצות משבר הסאב־פריים, כשהבנק דיווח על חשיפה של מיליארדי דולרים למכשירים פיננסיים מורכבים שניזוקו מהמשבר, עובדה הצפויה להביא את הבנק למחיקות של מאות מיליוני דולרים. החשש של המשקיעים כי לבנק יש חשיפה גם לבר סטרנס, גרם לכך שהבנק נסחר אתמול מתחת להונו העצמי, עם מכפיל הון של 0.99 בלבד - וזאת לאחר שרק במאי אשתקד נסחרה המניה במכפיל הון של 1.6.

 

ירידות השערים לא פסחו גם על שאר הבנקים, וגם בנק דיסקונט ירד אל מתחת להונו העצמי עם מכפיל הון של 0.98. שני הבנקים הצטרפו לבנק הבינלאומי שנסחר במכפיל הון של 0.85 בלבד. מי שבוודאות נחשף לנכסים הקשורים לבר סטרנס הן קרנות נאמנות שהחזיקו בסוף דצמבר אג"ח ומניות של הבנק בהיקף של יותר מ־30 מיליון שקל. מרבית הנכסים הוחזקו באמצעות אג"ח שהנפיק הבנק, כאשר חלק מהקרנות החזיקו ישירות במניותיו.

 

החשיפה הגדולה ביותר במונחים כספיים לנכסים כספיים של בר סטרנס היא של קרן פריזמה 90-10, שהחזיקה בסוף דצמבר אג"ח של הבנק האמריקאי בהיקף של 7.76 מיליון שקל, או 1.96% מנכסיה. אחריה קרן אלטשולר שחם אג"ח גלובלי שהחזיקה אג"ח של בר סטרנס בהיקף של 6.81 מיליון שקל, או 1.12% מנכסיה.

 

עם זאת, ההשפעה המשמעותית יותר היא על קרנות נאמנות שלהן אחוז גבוה של חשיפה לבר סטרנס. כך, למשל, לקרן מנורה מבטחים דולר אגרסיבית היתה חשיפה של 6.61% מנכסיה לאג"ח של בר סטרנס, לקרן פריזמה אג"ח גלובלית היתה חשיפה של 5.45%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זוהר גושן. יו"ר רשות ניירות ערך
צילום: מאיר אזולאי
מומלצים