שתף קטע נבחר

קוראי הספרים האלקטרוניים חייבים להשתפר

ספר עשוי נייר מייצג גם היום את הטכנולוגיה המוצלחת ביותר להצגת טקסט ארוך יריעה לקורא אנושי. למה לחקות טכנולוגיה שכבר מזמן הגיעה לבשלותה? בואו נמציא משהו חדש במקום

אני סוקר ספרים אלקטרונים - או ליתר דיוק - אביזרים לקריאת ספרים אלקטרוניים (E-Book Readers) מאז ימי Rocket eBook ו-Rocket Reader מבית NuvoMedia. אני שמח לבשר שמכשירי הדור הנוכחי של הספרים האלקטרוניים, אליו שייכים קוראים דוגמת Sony Reader ב-300 דולר ו-Kindle מבית Amazon.com ב-400 דולר, בוגרים ואיכותיים יותר מאי פעם בעבר.

 

עם זאת, הציבור הרחב מתייחס באדישות רבה לנושא הספרים האלקטרוניים ולחידושים בתחום. אפילו אני -

 קורא כבד של ספרים, ונרקומן טכנולוגיה כבד אף יותר - מיציתי את הקטע אחרי שחלפה ההתלהבות הראשונית. יתרה מכך, המכשירים החדשים משעממים, אולי משום שהיצרנים מנסים לחקות את אופן "פעולתם" של ספרים אמיתיים, במקום לנצל את מה שקוראים דיגיטליים יכולים להציע (מלבד חווייה שמחקה באופן חלקי בלבד את חוויית הקריאה והדפדוף בספר).

 

אני אשם לפחות בחלק מהאכזבה שלי. חלק מהאכזבה נובעת מהמדיה. מאז ייצור המכשיר הראשון לקריאת ספרים דיגיטליים, ניסינו להשוות אותו לספרים אמיתיים. איך הוא מרגיש ביד? אפשר לשאת את המסך בנוחות? אפשר להכניס את הקורא בקלות לתיק? כיף להתכרבל איתו על הספה? כתוצאה מההשוואה הטבעית והבלתי נמנעת, עבדו המנדסים קשה כדי לפתח את קווי הדמיון. הם בהחלט התקדמו קצת.

 

יחס דו ערכי

תצוגת דיו אלקטרוני (E Ink) שמיושמת ב-Sony Reader ו-Kindle - מדליקה ביותר. המסך מכיל קפסולות קטנות שמכילות פיגמנט טעון. עם שינוי הטעינה של כל קפסולה, יכול צבעה להפוך לשחור, לבן, או כמה גווני אפור. יש צורך בחשמל כדי לדפדף, אבל מרגע שמוצג דף על גבי המסך, הדיו האלקטרוני לא צורך חשמל נוסף. תכונה זו מאפשרת להשיג זמן סוללה ארוך.

 

מראה טקסט שחור על רקע אפרפר מזכיר קצת נייר עיתון, אבל איפה האצבעות השחורות אחרי הקריאה? המסך מתאים גם לקריאה ממושכת. במהלך סוף שבוע קראתי מחצית מ-Spook Country פרי עטו של ויליאם גיבסון. החווייה היתה נעימה למדי. קורא Kindle הוא ודאי האביזר המוצלח ביותר שקיים היום לקריאת ספרים אלקטרוניים. למרות המחמאה, היחס שלי נותר מעט אמביוולנטי, שכן אין שום דבר מרתק בצעצוע דיגיטלי שנראה כמו ספר. אני רוצה יותר.

 

יתרונות הספר האלקטרוני

אם הייתי נושא עמי אביזר כזה, הייתי רוצה שהוא יעשה הכל - ינגן מוזיקה, יוריד וידאו, יגלוש ברשת,

ישלח ויקבל דואר אלקטרוני ועוד ועוד. לא רק יקרא ספרים. ספר עשוי נייר מייצג גם היום את הטכנולוגיה המוצלחת ביותר להצגת טקסט ארוך יריעה לקורא אנושי. למה לחקות טכנולוגיה שכבר מזמן הגיעה לבשלותה? בואו נמציא משהו חדש במקום.

 

טוב, יש לספר אלקטרוני כמה יתרונות בהשוואה לספרי נייר. ראשית, ניתן להסתובב עם מאות ספרים על גבי אותו מכשיר. אפשר גם להתאים את גודל הגופן בן רגע כדי להקל על הקריאה. מכשירים לקריאת ספרים אלקטרוניים הרבה יותר ירוקים מספרים רגילים (לא צריך לכרות יערות, או לשרוף דלק פחמימני לצורך משלוח הספר - פשוט מורידים קובץ). בנוסף, כותרי ספרים דיגיטליים עולים פחות מכותרי ספרים רגילים. עם זאת, קחו בחשבון שהמו"לים מתכוונים להתפרנס יפה מאוד גם בעולם של ספרים דיגיטליים. בנוסף, יש לשקלל לתוך משוואת הכדאיות גם את מחיר הקורא עצמו.

 

יש היסטוריה ארוכה וכואבת של טכנולוגיות ומדיות חדשות שניסו בסך הכל לחקות את מה שבא לפניהן. תוכניות הטלוויזיה הראשונות היו למעשה תוכניות רדיו עם תמונה. לקח לתעשיית הטלוויזיה שנים לגלות את האפשרויות שצופנת המדיה החדשה. היא הצליחה ברגע שהפסיקו לחקות את שידורי הרדיו. בדרך כלל, מדיה חדשה לא הורגת את המדיה הישנה. הטלוויזיה לא הרגה את הרדיו והרשת לא הרגה את העיתונות. כל מדיה עושה משהו אחר.

 

ספרים אלקטרוניים מקנים גישה לכמות מוגבלת של תוכן. אביזר Sony Reader שולח את הקוראים לשירות Connect באמצעותו ניתן לרכוש ספרים. אביזר Kindle מחבר את הקורא לחנות של אמזון לצורך אותה תכלית. שני המכשירים מאפשרים לצפות בקובצי PDF מסוימים אבל לא מקלים על חיי המשתמש שרוצה לעשות כן.

 

איך זה צריך להיות

הקורא האמיתי יהיה מכשיר שפתוח לכל סוגי התוכן - דפי רשת, תזרימי RSS, דואר אלקטרוני ועוד.

וידאו ומוזיקה - כבר אמרנו. כל התוכן אליו אפשר להגיע דרך הרשת צריך להיתמך על ידי מכשיר כזה. אם אפשר להשיגו ברשת בחינם - הוא צריך להתנגן בחינם על גבי המכשיר.

 

יש כמה סימנים חיוביים: ב-Kindle יש מודם EV-DO מובנה. באמזון חורגים ממסגרת ה"ספרים" ומציעים למשתמשים בארה"ב גם מנוי ל-New York Times בתשלום חודשי של 14 דולר לחודש. גלישה רגילה לאתר של New York Times היא בחינם. למה צריך לשלם על צפיה בתוכן על גבי הקורא? באמזון גובים תשלום גם על צפיה בבלוגים. רעיון רע.

 

מחשב הלוח Nokia N800 Internet Tablet עשה את כברת הדרך הרבה ביותר להגשמת רעיון קורא המדיה. יש לו מסך LCD שגרתי, ולכן הסוללה מספיקה לארבע שעות בלבד. אם אנו כבר בעולם של חומרה תקנית, למה לא להשתמש במחשב הנייד בתור קורא ספרים אלקטרוניים? לדברי מו"לים עימם שוחחתי, רוב כותרי הספרים האלקטרוניים נקראים על גבי מחשבים, ולא על גבי קוראים ייעודיים.

 

ה-Kindle הוא אביזר חביב, אבל רק כשעולמו הצר יתרחב אל מעבר למילה הכתובה הוא יוכל באמת להחליף את המחשב הנייד.

 

מתוך גיליון מרץ של PC Magazine. לחצו כאן לעשיית מנוי. לאתר הרשמי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ה-Sony Reader. הקוראים חייבים להשתפר
מומלצים