שתף קטע נבחר

מכבים אורות, אוכלים סייטן: שבוע כדור הארץ

פיליס גלזר מסבירה מדוע כולנו חייבים להתעורר ולהבין שצמצום בצריכת בשר חיוני לנו ולדורות שאחרינו, מציעה טיפים לחסכון במים ומגישה שני מתכונים מנצחים עם תחליף בשר

התעוררתי בבוקר, הכנתי לעצמי כוס תה ופתחתי את העיתון. לכאורה, הכל כרגיל, אבל בכל זאת, קצת אחרת. קראתי על הקו השחור של הכינרת, על כיבוי אורות לכבוד "שעת כדור הארץ" שנערך ביום חמישי הקרוב ועל ה"יום הבינלאומי ללא בשר" שחל ביום שלישי והבנתי שחיי לעולם לא יהיו אותו דבר.

 

עוד בשנות ה-60 הזהירו מדענים שכדור הארץ מתחמם כתוצאה מהפגיעה של בני האדם בטבע ושבעוד כ-40 שנה יתחילו להתרחש אסונות טבע ושינויי אקלים. האנושות ברובה - התעלמה מהאזהרות. והנה, חלפו 40 שנה, האסונות כבר כאן ומזג האוויר שלנו משתגע. האם נמשיך נתעלם?

 

לא מזמן כתבתי על הנזקים שגורם גידול הבשר לעולם כולו והצעתי לאלה שלא רוצים לוותר על אכילת בשר לגמרי, לצמצם את צריכתו ככמה שיותר (למשל, על פי פירמידת התפריט הים תיכוני מומלץ לאכול עוף או דגים פעם-פעמיים בשבוע, ובשר בקר פעם בחודש). איזה תגובות קיבלתי - וואו! היו כאלה שממש התעצבנו וכעסו, כאילו שפגעתי בציפור נפשם. "שאני אוותר? אני קרניבור גאה!" כתב לי אחד. כמה אנוכי. כמה רדוד. במקום שכל אחד יעשה מאמץ הקטן לשיפור המצב, כולנו ובעיקר הדורות שאחרינו יסבלו בגלל מיליונים כמותך. קראת פעם איך מגדלים את הבקר שמיועד לרשתות מזון מהיר? איכס!


אסונות הטבע כבר כאן (צילום: איי פי)

 

סייטן - האלטרנטיבה לבשר בקר

או קיי. אז אם מוותרים על בשר ליום אחד, מה האופציות? רוב העולם אוכל שילובים של דגנים וקטניות (כמו חומוס, טחינה ופיתה) כמקור לחלבון משלים. ביצים ומוצרי חלב מספקים חלבון וויטמין B12 כמו שיש בבשר. ברזל ניתן למצוא בקטניות, אצות ים, תאנים וברוקולי בין היתר, והוא נספג יותר טוב אם אוכלים אותו עם מקור של ויטמין C. סידן נמצא בחלב סויה שמועשר בסידן, במוצרי חלב ובקטניות. אבץ נמצא באגוזים, סויה ודגני בוקר שמועשרים בויטמינים.

 

ולאלה שלא סובלים טופו או מוצרי סויה, יש סייטן ("בשר מהצומח") - תחליף בשר שעשוי מחלבון חיטה מלאה. לאחרונה נערכה תחרות מתכוני סייטן של חברת "טבע דלי" שמייצרת את המוצר. השתתפו בה 234 מתכונים שמתוכם 30 עלו לגמר ולבסוף נבחרו שני המתכונים הזוכים (ראו בהמשך).

 

איך חוסכים במים במטבח

פעם סיפר לי גיל חובב על סבתו בתקופת המצור על ירושלים, כאשר המים היו מוקצבים. סבתא של גיל הייתה מחרימה מעט ממי השתייה כדי לכבס את הסדינים והבגדים ואז, עם אותם המים, שוטפת את הרצפה, חדר אחר חדר וכאשר הייתה מסיימת, היא הייתה סוחטת את הסחבה שלוש פעמים כדי להוציא כל טיפה. עם המים שנשארו היא הייתה משקה את הצמחייה ששרדה בגינה (זה היה כמובן לפני עידן הדטרגנטים החריפים והמזיקים לסביבה).

 

המים שלנו עוד לא מוקצבים, אבל ברור שהשנה היא שנת בצורת וברור שרצוי לשנות את התפיסה שלנו לגבי כל פעולה שאנו עושים שקשורה למים - זה אכן יכול לעזור. הנה כמה טיפים ממני:

 

  • שמרו קערה גדולה או גיגית בכיור במטבח. כששוטפים פירות או ירקות או סתם שוטפים ידיים, המים הנאגרים יכולים לשמש להשקיית צמחייה או לניקיון הבית (חשוב לקראת פסח!). אפשר גם להשתמש במים לשטיפת כלים: מניחים את הכלים המלוכלכים במים לשחרור הלכלוך, מסבנים ושוטפים תחת מים שזורמים בזרימה איטית בלבד.
  • בשלו פסטה בלי תוספת מלח או שמן במים. כך ניתן לצנן את המים ולהשתמש בהם שנית. רוצים לקלף עגבניות? זרקו אותם לסיר עם הפסטה למשך פחות מדקה עד שהקליפה נקרעת, הוציאו וקלפו. אפשר גם לזרוק את העגבניות השלמות לסיר עם מרק, להוציא ולקלף (זה במקום לבזבז קומקום או סיר עם מים לקילוף עגבניות).
  • אידוי זה הכי טוב: במקום לבשל ירקות (אפילו ארטישוקים) בהרבה מים כמו שנהוג לעשות וכמו שכתוב ברוב ספרי הבישול, השתמשו במעט מים רותחים או כלי אידוי. את מי האידוי שומרים כבסיס למרק או לתבשיל.
  • התקינו על כל ברז צ'ופצ'יק לאוורור המים – הוא חוסך כמויות. וודאו שהברז לא דולף. ברז שדולף טיפה אחת לשנייה מבזבז כ-10,800 ליטר מים בשנה.
  • פסח מתקרב - הניקיונות האינטנסיביים לחג מעלים את כמות הרעלים שאנו שואפים, נספגים דרך העור ונחשפים אליהם. בנוסף לכל אלה הם גם מזהמים את המים. ראו מה שכתבתי על ניקיון בעזרת חומץ ואבקת סודה לשתייה.

 

יש לכם עוד רעיונות על חיסכון מים במטבח? כתבו לי ואפרסם אותם.

 

המתכונים הזוכים מתחרות הסייטן:

 

סייטן בחמאת בוטנים וחלב קוקוס

מתכון של טל ריאהי

 

המרכיבים:

1 חבילת סייטן קפוא

2 כפות חמאת בוטנים

4 שיני שום קצוצות

2 כפות דבש

2 כפיות רוטב צ'ילי מתוק

1 כפית ג'ינג'ר טרי מגורר

גרידה מחצי לימון

1 פחית חלב קוקוס

2 גבעולי עירית קצוצה

פלפל שחור לפי הטעם

מלח לפי הטעם

להגשה:

כוסברה קצוצה

בוטנים קלויים קצוצים

 

אופן ההכנה:

  1. מפשירים את הסייטן ופורסים לפרוסות בעובי כ 2-3 ס"מ
  2. המרינדה: מערבבים בקערה חמאת בוטנים, שום, דבש, צ'ילי, ג'ינג'ר גרידת לימון ורבע כוס חלב קוקוס, עם כחצי כוס מים חמימים. מוסיפים תבלינים, מלח ופלפל לפי הטעם. יוצקים על הפרוסות את המרינדה כך שכל פרוסות הסייטן ישהו במרינדה, ולהכניס להשריה של כשלוש שעות במקרר בכלי סגור (ככל שזמן ההשרייה יתארך, הסייטן יקבל יותר טעם והמרקם שלו יהפוך רך). מעבירים את חלב הקוקוס שנותר לכלי קטן ושומרים במקרר עד לבישול המנה.
  3. לאחר ההשרייה, מחממים מעט שמן במחבת גדולה. כשהשמן חם מוסיפים את הסייטן עם הנוזלים. מבשלים על אש קטנה תוך ערבוב כ-5 דקות, עד שהתערובת מסמיכה.
  4. מוסיפים את חלב הקוקוס שנותר ואת העירית הקצוצה ומבשלים תוך ערבוב 2 דקות. טועמים ומתקנים תיבול במלח ופלפל.
  5. הגשה: מפזרים כוסברה ובוטנים ומגישים.

 

שניצל סייטן טבעוני

מתכון של עידן סופר

 

המרכיבים:

גוש סייטן שהופשר למשך כשעתיים בלבד (כשהוא במצב קפוא למחצה)

רוטב צ'ילי מתוק

3/4 כוס טחינה גולמית

2-3 כפות סילאן

פירורי לחם (יש גם אורגניים)

 

אופן ההכנה:
  1. פורסים את גוש הסייטן לנתחים דקים בעובי של 1-2 מ"מ ושורים לפחות רבע שעה ברוטב הצ'ילי.
  2. מערבבים היטב טחינה גולמית עם סילאן, עד לקבלת מרקם אחיד.
  3. לאחר השריית הסייטן, מצפים כל פרוסה בתערובת הטחינה והסילאן ומייד לאחר מכן טובלים אותן בפירורי לחם, ומניחים בתבנית אפייה.
  4. אופים בחום בינוני כ-20-30 דקות. מומלץ להפוך את השניצלים במהלך האפייה, בייחוד אם הפרוסות עבות יחסית.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
פולי סויה ומוצרים שמבוססים עליהם
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים