שתף קטע נבחר

69%: להשתמש בחרם נגד עסק "לא מוסרי"

רוב הציבור סבור כי נשק החרמות לגיטימי במקרה של עוול מוסרי של בעלי העסקים, אך פחות מ-20% סבורים שחילול השבת עונה לקריטריון. העוול החמור ביותר: פגיעה בעובדים. ynet-גשר בסקר אקטואלי

"ועדת הרבנים למען קדושת השבת" הטילה חרם על רשת השיווק החרדית "שפע שוק", בשל סירוב אחד הבעלים, איש העסקים דודי וייסמן, לסגור בשבתות את חנויות רשת AM:PM שבבעלותו. הסקר השבועי של ynet יהדות ועמותת גשר מגלה כי הציבור החרדי לא לבד: 69% מהציבור מצהירים כי יהיו מוכנים להחרים עסקים שפועלים לדעתם ב"עוול מוסרי". עם זאת זילזול בעובדים, פגיעה באיכות הסביבה והקפצת מחירים בם סיבה מוצדקת יותר, ורק 19% רואים בחילול שבת עילה מוצדקת להטלת חרם.

  

הסקר נערך על ידי מכון מותגים וכלל 500 מרואיינים המהווים מדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת דוברת העברית בישראל. 

 

בחלקו הראשון של הסקר נשאלו המשתתפים האם יהיו מוכנים לקחת חלק בחרם צרכנים נגד עסק שנהג בעוול מוסרי. 69% השיבו בחיוב – בהם 53% שיהיו מוכנים לכך בכל מקרה ו-16% שיחרימו רק אם הדבר לא יפגע בהם באופן משמעותי. מנגד אמרו 25% כי לעולם לא ישתתפו בחרם משום ש"זה לא יעזור והיחיד שייפגע מכך זה אני". פילוח להגדרות דתיות מלמד כי דווקא הדתיים וחילונים מאמינים בשיטה זו יותר מאחרים - 74% ו-73% בהתאמה, לעומת 62% 'בלבד' בקרב החרדים ו-61% מהמסורתיים.

  

ומהן הסיבות בגללן יבחר הציבור להשתמש בנשק זה (תשובה אחת או יותר)? 63% מאלה המאמינים בחרמות אמרו כי פגיעה של בעל העסק בעובדיו ובזכויותיהם היא עילה מוצדקת להטלת חרם, 42% יעשו כך במקרה של העלאת מחירים לא סבירה, 41% במקרה בו החנות או החברה אינן שומרות על איכות הסביבה ו-19% בלבד יחרימו עסק שמחלל את השבת.

  

חילול שבת או פגיעה בעובדים?

ניתוח התוצאות מלמד כי 96% מהחרדים ינקטו בחרם על חילול שבת ו-44% יחרימו במחאה על פגיעה בעובדים. אצל הדתיים אמרו 61% כי פגיעה בעובדים וזכויותיהם היא עילה להטלת חרם ו-50% בחרו בחילול השבת. בקרב המסורתיים התלבטו הנשאלים בין הפגיעה בעובדים להקפצת מחירים – 52% ו-45% בהתאמה, והחילונים ביכרו ברוב ניכר את האפשרות הראשונה עם 71%. 

 

מנכ"לית גשר מפעלים חינוכיים, שושי בקר, אמרה: "החילונים הינם הרגישים ביותר לעוולות של חברות והינם בעלי מוכנות גבוהה ביותר להיות שותפים להחרמת מוצרים שהם רוכשים בקביעות בעיקר במקרה של פגיעה בעובדים. מעניין גם שהדתיים מוכנים להחרים חברה שעושה עוול לעובדים יותר מאשר מקרה שבו החברה מתחילה לחלל שבת. בחברה החרדית חילול שבת הינו הקו אדום ברור להחרמת החברה".

  

בקר הוסיפה כי "מדד הצדק החברתי" גבוה בכל המגזרים, אך למרות ההצהרות – יש לבחון את הרגישות והמודעות דווקא בעשייה בתחום. "יש לי הרגשה שבישראל קשה לראות את המעבר מכוונה טובה לעשייה", אמרה. 

 

"כשאנו דנים במפגשי דתיים וחילוניים על נקודות המפגש וההסכמה על עתיד המדינה, עולה באופן ברור תחושת השיתוף בצדק החברתי ובמוכנות של כולם לפעול למען שינוי בתחום זה. הייתי רוצה לראות יותר ביטויים בתקשורת המשקפים את ה'ביחד' בתחום, ופחות את פרסומי הענק להחרמות על רקע חילול שבת".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סניף "שפע שוק". הרב קנייבסקי לא לבד
צילום: גיל יוחנן
שושי בקר. לעבור מכוונות למעשים
צילום: מוטי חקשור
מומלצים