שתף קטע נבחר

אלפים באירוע יום האדמה: סכנת פאשיזם

האירוע המרכזי לציון 32 שנים ליום האדמה, נערך בעראבה שבגליל, ומשך אלפי ערבים ובהם מנהיגים פוליטיים. מזכ"ל ועדת המעקב, עבד ענבתאווי: "היום אנו עדים לא רק להריסת בתים ולטיהור אתני בערים המעורבות, אלא לגל של פאשיזם"

אלפי ערבים התכנסו הערב (יום א') באירוע המרכזי לציון יום האדמה בעראבה שבגליל, שנפתח בדקת דומיה לזכר הרוגי אירועי יום האדמה ב-1976. יו"ר ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל, שאוקי חטיב, אמר ל-ynet, כי "מנהיגי הציבור הערבי הם אותם צעירים שהביעו מחאה ביום האדמה הראשון לפני 32 שנים. נוסיף להיאבק בקומה זקופה ולתבוע את זכויותינו".

 

ביום האדמה, מוחים ערביי ישראל נגד הפקעת קרקעות והריסת בתים, הפעם תחת הכותרת: "זו מולדתנו, לא נלך למקום אחר". ח"כ איברהים צרצור (רע"ם-תע"ל) אמר ל-ynet כי "יש חשש שמתעצם משנה לשנה שאנו עדיין נמצאים מחוץ לתכנון הלאומי של מדינת ישראל. הגיע הזמן שישראל תקבל את ההחלטה האמיצה לתת לערביי ישראל את מלוא זכויותיהם, כדי שירגישו בטוחים במדינה הזו".

 

מזכ"ל ועדת המעקב, עבד ענבתאווי, אמר כי "התקופה הזו מסוכנת מהימים של 1976. היום אנו עדים לא רק להריסת בתים ולטיהור אתני בערים המעורבות, אלא לגל של פאשיזם. הפאשיזם ב-76' לא היה ממוסד כפי שהוא היום, הוא היה בשוליים והיום הוא במרכז החברה, בשלטון ולכן זו תקופה מסוכנת יותר".

  

יו"ר חד"ש, ח"כ מוחמד ברכה: "יום האדמה הראשון היה מאבק למען קיום. והיום המערכה עדיין נמשכת, עדיין הורסים בתים ומפקיעים קרקעות. המאבק של 76' מניב פירות אך הפשעים נמשכים כמרכיב יסודי".  

 

סוהא סלאם מדיר חנא, שהשתתפה בהפגנה יחד עם שני ילדיה, סיפרה כי הגיעה למחות מפני ש"זו האדמה שלי ואף אחד לא ייקח אותה ממני". לדבריה, בשנים האחרונות נחלשה המחאה ביום האדמה, אולם השנה הגיעו אלפים לעראבה בכדי לומר: "זוהי מולדתנו, לא נלך למקום אחר".

 

"להקים מדינה פלסטינית שבירתה ירושלים"

המפגינים צעדו מסכנין ודיר-חנא לכיוון עראבה. חלק מהמפגינים נושאים דגלים שחורים ודגלי אש"ף. ראש מועצת עראבה, עלי עאסלה, אמר למפגינים: "יום האדמה הראשון ב-1976 היה האינתיפאדה הראשונה של בני העם הפלסטיני נגד המדיניות של ישראל. אנחנו נישאר כאן, לא נלך לאף מקום אחר, כל יום אדמה יבוא וילך ואנחנו נישאר אותו דבר, קשורים לאדמה".

 

ראש המועצה פנה לנשיא הפלסטיני אבו-מאזן ולראש ממשלת החמאס, איסמעיל הנייה, בדרישה להתאחד: "תתאחדו, תקימו מדינה פלסטינית שבירתה ירושלים".  

 

חטיב אמר לאלפים שהגיעו לעראבה: "הגענו למצב שהמדיניות הזו עוברת את מדיניות האפליה והופכת לאיום מהותי על קיומנו". הוא פנה לממשלה ושאל בלגלוג: "מי עוצר אתכם מלבנות עיר ערבית חדשה? אתם כל יום מקימים מאות התנחלויות. המינימום זה להרחיב את תחומי השיפוט שלנו במיוחד, כשהממסד הישראלי הקים את רוב ההתנחלויות על אדמתנו ואנחנו מבקשים את המינימום לחיות בכבוד. הגזענות בישראל מתבטאת בכל תחומי החיים. היא אינה מקרית - היא מגמתית. זו תופעה שאינה נמצאת בשוליים, אלא במרכז החברה הישראלית".

 

ח"כ אפי איתם (האיחוד הלאומי-מפד"ל) קרא אתמול לאסור את קיום אירועי יום האדמה, בטענה כי "הח"כים הערבים והתנועה האיסלאמית הפכו את אירועי יום האדמה לבמה להשמעת קריאות הסתה נגד ישראל וחיילי צה"ל".

 

עוד לפני קריאתו של איתם, התכנסו ביום שישי ביפו מאות מתושבי העיר, לוד ורמלה וציינו את אירועי יום האדמה. דגלי אש"ף גדולים נפרסו באזור העצרת וחלק מהמפגינים השמיעו קריאות מיליטנטיות במיוחד, כמו: "ברוח ובדם נפדה אותך יפו", "האדמה הערבית לערבים. ציוני תארוז וסע", "נמות כדי שפלסטין תחיה", ו-"מיפו ועד ביירות אנו עם ערבי אחד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העצרת בעראבה
צילום: אוהד אבידן קינר
עצרת יום האדמה ביפו
צילום:" יהונתן צור
תהלוכת המחאה ביפו
צילום: עלי ואקד
מומלצים