שתף קטע נבחר

ח"כ איתן: להקים ועדה על האזנות בפרשת רמון

בדיון בוועדת החקירה הפרלמנטרית בנושא האזנות הסתר, אמר חבר הכנסת מהליכוד כי הנושא מצריך הקמת ועדת בדיקת ממשלתית. הוא הודיע כי אם הדבר לא יתבצע הוא יערב את מבקר המדינה. בדיון אמר השופט בדימוס זיילר, שבדק את תפקוד המשטרה בפרשה, כי האזנות הסתר שנעשו "קיפלו בתוכן התנהלות לא ראויה"

ח"כ מיכאל איתן (ליכוד), אמר היום (ב') כי נושא האזנות הסתר בפרשת רמון מצריך הקמת ועדת בדיקה ממשלתית. הוא ציין כי אם לא ייענו שרי המשפטים וביטחון הפנים, דניאל פרידמן ואבי דיכטר, לתביעתו, הוא יפנה למבקר המדינה שיחקור את הנושא. יצויין כי ח"כ איתן עומד בקרוב להתמנות ליו"ר הועדה לביקורת המדינה.

 

חבר הכנסת מהליכוד אמר בסיכום הדיון בוועדת החקירה הפרלמנטרית: "לא ייתכן ששרי המשפטים וביטחון הפנים שמינו את זיילר לבצע את הבדיקה, אינם ממנים את ועדת הבדיקה שהוא המליץ עליה, כשקיימים חשדות וסימני שאלה כבדים מעל הפרשה. הכנסת תמעל בתפקידה אם לא תעמוד על מינוי ועדת הבדיקה. אם השרים לא יעשו זאת מיוזמתם לא מן הנמנע שאבקש את התערבות מבקר המדינה".

 

ממלא מקום יו"ר הוועדה, ח"כ איתן, הציע להזמין את המקור שגילה לרמון את דבר קיומם של תמלילי האזנות הסתר שהוסתרו, כדי לספר על כך בהרחבה לוועדת החקירה הפרלמנטרית ושאל את הפרקליטות אם ניתן לתת לו חסינות שלא יאונה לו כל רע. עו"ד כרמל השיב: "יש נהלים ואם יהיה צורך לשמוע את האיש נמצא דרך".

 

בדיון בוועדה השתתף גם השופט בדימוס ורדי זיילר, שאמר כי "עוֹבדת לשכת ראש הממשלה, שהגישה את התלונה נגד השר חיים רמון, עשתה זאת מתוך פחד". הוא התפייט: "נכמרו רחמיי על המתלוננת, שהיתה נתונה בלחצים להגיש את התלונה בניגוד לרצונה, ולאחר שהגישה אותה אמרה שזה לא כבר בשליטתה".

 

זיילר אמר כי האזנות הסתר שנעשו "קיפלו בתוכן התנהלות לא ראויה של המשטרה". הוא הדגיש כי

"כאשר לנגד עיני קיים חשד שהיתה הסתרת חומר בזדון, בשעה שגורל אדם תלוי בו מאג'נדה של מישהו אחר - זהו דבר קשה שמחייב בדיקה".

 

השופט זיילר התמנה לערוך בדיקה נוספת של ממצאי בדיקה קודמת שנערכה בידי השופט שלום ברנר בעקבות פניית פרקליטי רמון על הסתרת תמלילי האזנות הסתר שנעשו.

 

זיילר התייחס להבטחת המשטרה לבצע חקירה מעמיקה של הפרשה ואמר כי הוא לא מתיימר לומר שהיתה חקירה כזאת "ונהפוך הוא, עלו כאן מספיק תמיהות שלא ניתן להן הסבר, מה שמצריך חקירה לא של אדם אחד אלא של ועדת בדיקה. היו כאן עוצמות שחברו יחד לעשות רושם שהדברים נבדקו", אמר זיילר והוסיף כי: "קשה שלא להעריך שעוצמות אלה לא הופעלו על ידי עוצמות מקבילות וזה כשלעצמו פותח פתח להרהורים נוספים". השופט בדימוס ציין כי האזנות הסתר לא תומללו, ולא עברו הערכה ו"התהליך כולו נגוע בשיבושים ובחוסר תקינות".

 

בצו שנתן היתר להאזנות הסתר הוסבר לשופט אורי גורן, כי ההאזנות היו אמורות להביא עובדות שהיה ניסיון הדחה של המתלוננת שלא להגיש את התלונה. זיילר אומר כי אמנם הוא לא ראה את החלק החסוי של ההאזנות, אבל ממה שראה לא עולה חשד להדחה ואם חומר כזה היה מובא בפניו - הוא לא היה מצדיק את ביצוע ההאזנות.

 

התהום שבין רשלנות לזדון

זיילר התייחס למסקנת השופט ברנר, שלא היתה כוונת זדון מצד המשטרה, אלא רק מעשה רשלנות. על כך אמר: "ההבדל בין רשלנות לזדון, תהום פעורה ביניהן, כי משטרה שנותנת בזדון נתונים שיביאו להרשעת נאשם שייכת לאנשים שהתגוררו על חוף ים המלח (הרשעים של סדום - צ.ל). הפרקליטות לא היתה יכולה לגבש תביעה אם המשטרה הסתירה עובדות ולא הציגה בפניה את כל התמלילים וכשהשר רמון טען שיש חומר אחר, אמרו לו שאין חומר כזה אבל אחרי שחפרו התברר שהמשטרה לא דיברה אמת. לומר שזה נעשה בזדון? אני מקווה שלא אבל זה מחייב בדיקה והמשטרה היא הראשונה שצריכה להיות מעוניינת בכך".

 

עו"ד אורי כרמל מהפרקליטות טען כי הדבר אולי טעון בדיקה, אך ועדת הבדיקה לא צריכה להתערב ב"נושאים נקודתיים כאלה". על כך שאלה אותו היועצת המשפטית של הכנסת, עו"ד נורית אלשטיין - אם השופט ברנר קבע שהייתה רשלנות רבתי והוא לא חקר עדים אלא שוחח עם כמה אנשים זה לא עניין נקודתי - "אם עובד מדינה מתרשל מעמידים אותו לדין משמעתי?" כרמל לא הגיב אבל רחל גוטליב, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, אמרה: "יש רשלנות אבל אין רשלנים". על כך העירה אלשטיין: "אני למדתי משפטים אחרים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ח"כ איתן. ועדת חקירה
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
השופט זיילר בוועדה
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
השר רמון. האזנות המשטרה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים