שתף קטע נבחר

לאומי: המרוויח הגדול של 2007

שמרנותם של מנהליו הביאה לכך שבנק לאומי החל את 2008 בפוזיציה טובה בהרבה מאשר מתחרו הגדול, בנק הפועלים. לאומי רשם אשתקד רווח נקי של 3.3 מיליארד שקל ותשואה על ההון של 17.4%, לעומת פועלים שהרוויח 2.6 מיליארד שקל והתשואה על ההון שלו עמדה על 14.1%

לפני כמה שנים היה בנק הפועלים השליט הבלתי מעורער של מערכת הבנקאות הישראלית, והוביל אותה כמעט בכל הפרמטרים הכמותיים ובחלק גדול מהפרמטרים האיכותיים. לאומי נתפס כמי שנשרך אחר הפועלים, ומנסה לחקות אותו ללא הצלחה.

 

"לאומי־טו" נקרא הבנק שנמצא בבעלות ממשלתית, וניסה לחקות ללא הצלחה את הפועלים, שנמצא בבעלות פרטית ונתפס כמי שהכניס למערכת נורמות ניהוליות עם סטנדרטים בינלאומיים.

 

כך, למשל, הפועלים דיווח בחגיגיות על הפריצה לחו"ל, והגדלת נתח הפעילות שלו מעבר לים. בשיא האופוריה דיברו בפועלים על יעד של 30% מהפעילות בחו"ל. הפועלים רכש בנקים במדינות אקזוטיות כמו טורקיה, אוקראינה וקזחסטן, והשקיע במכשירי אשראי מתוחכמים שהניבו לו תשואות גבוהות.

 

בעקבותיו, לאומי גם הוא הודיע על יציאה לחו"ל, גם הוא רכש בנקים בחו"ל, וגם הוא השקיע באיגרות חוב מתוחכמות. למזלו - בין אם מתוך ראייה קדימה ובין אם מתוך אוזלת יד ניהולית- הוא לא עשה זאת באותה התלהבות. ייתכן שהדבר נובע ממבנה התגמול של המנהלים בבנק: בפועלים מתוגמלים הבכירים על פי יעדי תשואה להון, וככל שהיא גבוהה יותר, כך חבילת השכר של הבכירים גבוה יותר. כלומר למנהלים יש תמריץ להשיג תשואה גבוהה.

 

בכירי הבנק - היו"ר הקודם שלמה נחמה, היו"ר הנוכחי דני דנקנר והמנכ"ל צבי זיו- לקחו הביתה חבילות שכר חלומיות, לעומת בכירי לאומי, שנאלצו להסתפק בשכר צנוע יותר ביחס למקובל במערכת הבנקאות. אלא שהמשכורות הגבוהות הגדילו את הסיכון של הפועלים.

 

לאומי עקף את הפועלים

לאומי נהנה משנאת הסיכון של מנהליו, ועקף את בנק הפועלים כמעט בכל הפרמטרים החשובים- גודל ורווחיות, והמספרים מדברים בעד עצמם. לאומי דיווח על רווח נקי של 3.3 מיליארד שקל בשנת 2007, המשקף תשואה על ההון של 17.4%, לעומת פועלים, שדיווח על רווח נקי של 2.6 מיליארד שקל, המשקף תשואה על ההון של 14.1%.

 

מניית לאומי נסחרה אתמול במחיר של 15.1 שקל - מחיר המשקף לבנק שווי שוק של 22.2 מיליארד שקל. זאת לעומת מניית הפועלים, שנסחרה אתמול במחיר של 13.6 שקל למניה - מחיר המשקף לבנק שווי שוק של 17.5 מיליארד שקל. גם הנתונים המאזניים מצביעים על על פער לטובת לאומי: ההון העצמי של לאומי הגיע ל־19.5 מיליארד שקל בסוף 2007, לעומת 18.7 מיליארד שקל בפועלים.

 

בשנת 2008 עתיד להמשיך המיתון הכלכלי, ונראה שלאומי נכנס אליו בעמדת זינוק טובה יותר. כך למשל נראה שאיכות תיק האשראי של הבנק טובה יותר: היקף החובות שאינם נושאים הכנסה הסתכמו בלאומי ב־1.6 מיליארד שקל, לעומת 3.8 מיליארד שקל בפועלים. מרווח האשראי בלאומי גבוה יותר- 1.7% בלאומי לעומת 1.3% בפועלים, והגידול בתמהיל האשראי בשנת 2007 נראה מאוזן יותר: בלאומי חל גידול באשראי למשקי הבית ולעסקים קטנים, לעומת הפועלים, שבו חל גידול באשראי למגזר העסקי.

 

 כמו כן, ללאומי יש גם מבנה הוצאות רזה יותר. ההוצאות של הפועלים גבוהות מאלו של לאומי בכמיליארד שקל. כלומר לאומי נכנס לשנת 2008 כשאיכות תיק האשראי שלו טובה יותר והיחס בין ההון העצמי לנכסי האשראי- כרית הספיגה של הבנק למקרה של הפסדים- גבוה יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גליה מאור, מנכ"לית לאומי
צילום: בן לם
צבי זיו, מנכ"ל הפועלים
צילום: צביקה טישלר
מומלצים