שתף קטע נבחר

סיום עידן השפע

מעבר מעידן של שפע וצמיחה לתקופה של האטה ומחסור פוגע בביטחון הכלכלי של האזרחים ועלול ליצור אי-יציבות פוליטית

חילוקי הדעות בין בנק ישראל, הטוען שאנו בתחילתו של מיתון, לבין האוצר, המדבר רק על האטה כלכלית, אינם מסתירים את העובדה שאנחנו נמצאים בקץ עידן הגיאות הכלכלית שאפיין את שלוש השנים האחרונות.

 

עידן השפע (2007-2004) אופיין בצמיחה מהירה ובגידול מהיר עוד יותר בהכנסות ממסים. דבר זה איפשר לממשלה לפתור בעיות ביטחון, רווחה וקואליציה באמצעות הזרמת כספים או הורדות מסים (מע"מ, מסי רכישה ומס בולים, בנוסף למסי הכנסה על פרטים וחברות).

 

בחודשים האחרונים התחלנו להיות עדים לעצירה בהכנסות ממסים, אשר תואץ בתקופת ההאטה הצפויה לנו. כעת נתחיל להיות עדים לסימפטומים של תקופות האטה כלכליות, כפי שהיו ב־1996-7 וב־2001-2003:

 

מחיר אלטרנטיבי

עידן של שפע מאופיין בתחושה שאפשר להוריד שיעורי מס או להגדיל הוצאות, ללא מחיר אלטרנטיבי. כך הפחתנו מסים, הגדלנו קצבאות זקנה, השלמנו חקיקה של מס הכנסה שלילי וסייענו בקלות לשדרות.

 

בעידן של האטה כלכלית וקשיי תקציב, לכל הוצאה צריך למצוא מיידית מימון אלטרנטיבי. התחייבויות הממשלה לביטחון, לחינוך, לבריאות, לש"ס ולאזורי פיתוח הביאו למסלול גידול הוצאות של כ-4% בשנה הקרובה. כדי "לחזור" לגידול הוצאה של 1.7%, יידרש קיצוץ מסיבי שיבוא על חשבון הבריאות, החינוך והרווחה - ודילמת המחיר האלטרנטיבי תופיע בעוצמה רבה.

 

ש"ס מקווה לקבל תוספת תקציב לקצבאות הילדים, ורואה בכך, כנראה, תנאי להמשך קיום יציב של הממשלה. בעבר היה זה דיון עקרוני אינטלקטואלי (האם לתת יותר קצבאות למשפחות גדולות), כיום זהו דיון תקציבי.

 

סוף ההרמוניה המקצועית

בעידן של שפע כולם יכולים לרצות את כולם. בנק ישראל, האוצר ולשכת ראש הממשלה יכולים לחיות בהרמוניה. בעידן של מעבר מצמיחה להאטה, הרמוניה זו נפגעת, וניגודי הדעות והאינטרסים הולכים וגדלים.

 

בנק ישראל מפעיל בימים אלה מדיניות מוניטרית מרחיבה למדי: ריבית נמוכה מאוד, הזרמת כספים לשוק באמצעות רכישת מט"ח ו"הגנה" אפקטיבית על הדולר. הוא צופה ומקווה שממשלת ישראל תפעיל מדיניות מרסנת בצד התקציבי. המתח בין הבנק ללשכת ראש הממשלה, השואף להגדיל את תקרת ההוצאות, ילך ויגדל.

 

לשכת ראש הממשלה מנסה להשפיע יותר על המהלך התקציבי, ומתאחדת עם המשרדים השונים נגד האוצר. אנו נמצאים בסוף עידן ההרמוניה.

 

סוף ההרמוניה הפוליטית

בעידן השפע, נמצא פתרון לכל משבר פוליטי, בדמות הזרמה כספית ראויה המכבה את השריפה הזמנית. בעידן של האטה אין מכשירים לכיבוי שריפות, והיחסים הפוליטיים הולכים ומידרדרים. הגמלאים, ש"ס ומפלגת העבודה שוב לא יוכלו לקבל תוספות תקציב אשר ירפדו את המצביעים שלהם.

 

האינטרס ליציבות הממשלה קטן, והמוטיבציה להפיל את הממשלה - "הבלתי רגישה סוציאלית" - גדלה.

 

ירידה בביטחון הכלכלי הפרטי

כל אחד מאתנו יודע היטב כי בזמן האטה, היכולת שלנו לקבל תוספות שכר ובונוסים קטנה יותר, מקום העבודה פחות בטוח וקרנות ההשתלמות וקופות הגמל שלנו נתונות ליותר זעזועים. לפיכך ייתכן שנידרש להתאים את הצריכה שלנו למציאות הפחות אופטימית.

 

סיכום ומסקנות

תקופה של מעבר מעידן של שפע וצמיחה לתקופה של האטה ומחסור אינה נעימה לכולנו ואף מקטינה את סיכויי היציבות השלטונית. ממשלות לא נפלו בישראל על נושא כלכלי, ואולם משברים קואליציוניים רבים התרחשו על רקע זה.

 

נקווה שממשלת ישראל תדע להתמודד עם תהליך ההאטה, ובפעולותיה תצליח לקצר את תקופת המשבר ולהפחית את עומקו. עם זאת, צריך לזכור שהעולם הוא הגורם הדומיננטי בכלכלה, ואנחנו שחקנים זעירים בתוכו.

 

הכותב הוא יו"ר דירקטוריון פעילים, ניהול תיקי השקעות, לשעבר הממונה על הכנסות המדינה

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים