שתף קטע נבחר

דו"ח נוסף: מאז אנאפוליס - האצה בבנייה בי-ם

עמותת "עיר עמים" פרסמה דו"ח מעקב, לפיו מאז ועידת השלום בארה"ב הבנייה במזרח העיר דווקא הוגברה, גם בלב שכונות פלסטיניות. "ישראל נחפזת לקבוע גבולות בשטח ועלולה להוביל להסלמה מסוכנת", נכתב במסמך. ההמלצות: עוד צעדים בוני אמון

"במקום שתהיה זרז להסדר מדיני, היוותה ועידת אנאפוליס נקודת זינוק לפעילות ישראלית חד צדדית במזרח ירושלים", כך טוענת עמותת "עיר עמים", בדו"ח מעקב שהיא מפרסמת הערב (שבת). העמותה ממליצה שלא לנקוט יוזמות חד צדדיות בירושלים, לב הסכסוך הישראלי-ערבי, כדי לא לטרפד את התהליך המדיני.

 

המסמך שהכינה העמותה המזוהה עם השמאל מחדד את נתוני דו"ח "שלום עכשיו" שפורסם בשבוע שעבר. מנתוני "עיר עמים" עולה כי מאז ועידת השלום האחרונה בארצות הברית קודמה בנייתן של 9,617 יחידות דיור חדשות במזרח ירושלים, ומתוכן הופקדו תוכניות ל-5,247 יחידות דיור להתנגדויות הציבור מאז ועידת אנאפוליס. עוד נטען שקיימת התקדמות בהליכי התכנון, הבנייה והאכלוס של 471 יחידות דיור בהתנחלויות בליבן של שכונות פלסטיניות.

 

עוד טוענת העמותה ש-14 בתים של משפחות פלסטיניות נהרסו בשכונותיה המזרחיות של ירושלים, ועשרה אירועים אזרחיים של פלסטינים במזרח ירושלים, בעלי אופי דתי, חברתי ופוליטי בוטלו בהחלטת משטרה. לטענת "עיר עמים", אכלוס מפקדת משטרת מחוז ש"י באזור E1 שבין ירושלים למעלה אדומים, צפוי בשבועות הקרובים. כזכור, טקס החנוכה שנועד ליום שני שעבר בעת ביקורה של מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס בירושלים, נדחה. הנימוק שנמסר מהמשרד לביטחון פנים היה "עיכוב ביורוקרטי".

 

לדברי העמותה, חודשו החפירות מתחת לשער המוגרבים. במקביל, נמשך ביצוען של חפירות ארכיאולוגיות, ללא היתר, מתחת לבתי הרובע המוסלמי ובסילואן. העמותה טוענת במסמך ששר השיכון, זאב בוים, ביקש להוסיף עוד 15 מיליון שקל לתקציב השנתי המיועד לאבטחת מתנחלי מזרח ירושלים. זאת בנוסף לתקציב הנוכחי העומד על 32 מיליון שקל.

 

ועידת אנאפוליס בנובמבר 2007, פתחה הזדמנות נוספת להשגת הסדר קבע מוסכם בין מדינת ישראל והרשות הפלסטינית. מסגרת הזמן שנקבעה לשיחות הייתה עד סוף שנת 2008; בינתיים חלפו מספר חודשים מאז נעילת הוועידה - אז הכריז ראש הממשלה אהוד אולמרט על כוונותיה של ישראל לצעוד בנחישות ובמרץ לקראת משא ומתן שיכלול דיון בכל סוגיות הליבה, ובכלל זה ירושלים.

 

"ניכר גל חדש של התנחלויות, ללא תהליכי תכנון"

בדברי ההסבר לדו"ח המעקב של "עיר עמים" נטען שהממצא העיקרי העולה ממנו הוא שתאריך התחלת המו"מ ציין נקודת זינוק עגומה - לא ל"הפיכת תקליט" וזניחת ההתנהלות החד-צדדית שישראל הובילה מאז 1967, אלא דווקא האצה של השגרה הישנה. לפי המסמך "חלק מתוכניות הבינוי שאושרו ברחבי מזרח ירושלים הן בשטחים הגובלים בשכונות הפלסטיניות, ולא במרכז השכונות היהודיות הקיימות. מגמת בנייה שכזו תצמצם באופן משמעותי את רצף ההתיישבות הפלסטיני ותפגע באפשרות ליצור בירה פלסטינית עתידית לצד הבירה הישראלית".

 

עוד נטען ש"למרות המשא המתן המתנהל לכאורה ברקע, פועלת ישראל חד-צדדית בשטח לקביעה מהירה ככל הניתן של גבולותיה החדשים של ירושלים רבתי, גבולות המסומנים דה-פקטו על ידי תוואי גדר ההפרדה בעיר. ניכר גל מחודש של התנחלויות באזור האגן הקדוש, המלווה בפעילות ארכיאולוגית. צעדים אלו נעשים באופן חד צדדי, ללא שקיפות או התייעצות מוקדמת בין הצדדים ולעיתים אף ללא תהליכי תכנון מסודרים. פעילויות אלה, באזורים הרגישים ביותר בירושלים, פוגעות מהותית בסיכויים להשגת הסדר מוסכם ביחס לעתיד העיר.

 

"האווירה הנוצרת והעובדות הנקבעות במכלול הפעילויות הישראליות פוגעות קשות באמון בין הצדדים ועלולה להביא להסלמה מסוכנת בעיר.

 נראה כי ישראל נחפזת לנסות ולהמשיך, ואף להאיץ, את קביעת העובדות הכוחנית במזרח ירושלים ובסביבתה - תוך סיכון המשא ומתן כולו", קובעת העמותה בדו"ח.

 

בין המלצותיה מונה "עיר עמים" את הקפאת קידום תוכניות הבינוי במזרח ירושלים בתקופת המו"מ; יישום המלצות ועדת אור והפסקת מימון מערך האבטחה הפרטי של מתנחלי מזרח ירושלים; הפסקת שימוש בארכיאולוגיה הממומנת על ידי גופים אינטרסנטיים באזורים רגישים; שמירה על אזור E1 ריק מפיתוח; הימנעות מהריסת בתים במזרח ירושלים אלא במקרים של סכנה ממשית לשלום הציבור; וייזום צעדים בוני אמון בין הצדדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנייה בהר חומה
צילום: AFP
פיתוח במעלה אדומים
צילום: איי פי
צילום: גיל יוחנן
שר השיכון, זאב בוים. ממשיך לבנות
צילום: גיל יוחנן
מומלצים