שתף קטע נבחר

חברי הבורסה לא מתעניינים בהנפקתה

ל"כלכליסט" נודע כי רק ארבעה חברי בורסה הגיעו לישיבה שבה אמורים היו לדון בהנפקת החברה ובדרך חלוקת הרווחים. יו"ר הדירקטוריון סם ברונפלד: "אני לא יודע למה הם לא הגיעו. לא צפיתי את הבעיה"

בתחילת השנה הודיעה הבורסה של תל אביב כי היא שוקלת להנפיק לציבור את מניותיה, ובכך להפוך ממוסד ללא כוונת רווח לחברה נסחרת. מדובר במהלך שאותו השלימו בשנים האחרונות רבות מהבורסות בעולם. ראשונה לעשות כן היתה הבורסה של סטוקהולם בשנת 1993, ובעקבותיה הלכו גם בורסת NYSE, נאסד"ק, ובורסות לונדון והונג קונג.

 

בשבוע שעבר זומנו חברי הבורסה לישיבה שבמסגרתה היו אמורים לאשר שינוי בתקנון ההתאגדות של הבורסה אשר יאפשר לקדם את ההנפקה המדוברת, ועל סדר היום עמדו החלטות הנוגעות לשאלת חלוקת ההון של הבורסה בין בעלי המניות. אבל, מתברר, לחברי הבורסה כנראה שאין עניין של ממש בהנפקה המדוברת, או שאולי הם פשוט ממש לא מאמינים כי היא עתידה לצאת אל הפועל בזמן הקרוב.

 

ל"כלכליסט" נודע כי רק ארבעה מבין חברי הבורסה התייצבו לדיון המדובר. גרוע מכך, רק עשרה מבין 29 חברי הבורסה שלחו את התייחסויותיהם לנושא. ההיענות המצומצמת הביאה לביטול הישיבה.

 

התנהגותם של חברי הבורסה מפתיעה במיוחד על רקע העובדה שהבורסה באחד העם סיימה את שנת 2006 ברווח נקי של 37.5 מיליון שקל. בדיקה של מכפילי הרווח שעל פיהם נסחרות בורסות מובילות בעולם מלמדת שמדובר במכפיל של כ־26 לפחות. לשם השוואה, הבורסה של ניו יורק (NYSE) נסחרת במכפיל רווח של 26.25, והבורסה של לונדון (LSE) במכפיל של 26.2, כך שגם אם ניקח מכפיל רווח שמרני ביותר של 20, הרי שמדובר בפוטנציאל של 750 מיליון שקל לחברי הבורסה.

 

שאול (סם) ברונפלד, יו"ר דירקטוריון הבורסה, אמר אתמול ל"כלכליסט": "נושא הפיכת הבורסה בבוא העת לחברת מניות עלה בדירקטוריון הבורסה ואושר על ידו. אספה כללית שהיתה אמורה לאשר את החלטת הדירקטוריון היתה אמורה להתקיים ביום חמישי שעבר, אני לא זוכר כמה חברי בורסה הגיעו אבל וודאי שזה לא היה רוב רובם של החברים, לכן סברתי שלא ראוי שנושא כל כך רציני, גם אם יהיה אקטואלי בעוד שנים לא מעטות, יידון בלי שרוב חברי הבורסה דנים בכך. לכן החלטתי לא לסכם את הדיון ולא להצביע, ולדאוג שבפעם הבאה תהיה השתתפות יותר ערנית".

 

מה ההצעות שהובאו לסדר היום?

"הנושא המשמעותי שמעסיק את חברי הבורסה, אף שמבחינת ההנפקה מדובר בחזון למועד, הוא חלוקת המניות בין חברי הבורסה. אף על פי שלהנהלה אין אינטרס בעניין הזה התבקשנו להכין מתווה לחלוקה, ואכן הכנו, והוא אושר על ידי הדירקטוריון, והיה אמור להיות מאושר על ידי האספה הכללית. המתווה מדבר על חלוקת המניות לפי התרומה של כל חבר להכנסות של הבורסה. עבדנו לפי המודל הזה בראשית שנות השמונים, כשחברי הבורסה הקימו את הבניין והיה צריך לשאת בעלויות ההקמה. הביטוי הכמותי של שירותי מסחר הוא עמלות המסחר, ובסופו של יום ניקח מומחה חיצוני שיבדוק את הפרמטרים הכמותיים".

 

איך אתה מסביר את ההיענות הדלה?

"אני לא יודע למה הם לא הגיעו. לא צפיתי את הבעיה, ולכן גם לא עשינו מסע התעוררות כדי להביא את חברי הבורסה. ההרגשה שלי היא שחברי הבורסה לא חשו איזה דחיפות או אקטואליות בעניין הזה ולכן לא הגיעו. הכנו הצעה שמתבססת על תקדים תנובה, שם חולקו המניות לפי תרומת החלב בליטרים של כל אחד מהחברים, אז אצלנו מדובר בעמלות, זה זכה לברכת הדירקטוריון ההטרוגני ואני לא רואה סיבה שזה לא יעבור גם באספה הכללית. אם חברי הבורסה יחליטו שלא לאשר, אז שלא יאשרו וישבו החברים ויחשבו על דרך אחרת לחלק את המניות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים