שתף קטע נבחר

נציבת תלונות השופטים למבקר: אל תתערב

השופטת טובה שטרסברג-כהן זועמת על מבקר המדינה וטוענת כי הוא מתערב בנושאים הנמצאים תחת סמכותה, על רקע בדיקתו את הנעשה בבתי הדין הרבניים. הנציבה הזהירה במכתב שהופץ בכנסת כי הביקורת "עלולה לגרום להכבדה מיותרת ולתחושת אי ודאות, ולפגוע במעמד השופט, עד כדי פגיעה במלאכת השיפוט עצמה". משרד המבקר: הכל נעשה לפי הסמכות בחוק

חזית מאבק חדשה מול מבקר המדינה. בין עימות אחד למשנהו עם ראש הממשלה, מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס צריך להתמודד מעתה עם חזית חדשה: ל-ynet נודע כי נציבת תלונות הציבור על השופטים, השופטת טובה שטרסברג-כהן, זועמת על המבקר וטוענת כי הוא מתערב בנושאים הנמצאים תחת סמכותה.

 

המבקר מושך אש

 

במכתב שהופץ לאחרונה בקרב חברי הוועדה לביקורת המדינה, שאותו שיגרה בין היתר לנשיאת העליון,

דורית בייניש, ולשר המשפטים דניאל פרידמן, מפרטת שטרסברג-כהן את המצב המשפטי והחוקי בסוגיית סמכויות נציבות תלונות הציבור על השופטים אל מול סמכויות מבקר המדינה, המכהן גם כנציב תלונות הציבור הכללי.

 

הרקע לעימות החדש נעוץ בטיוטת דו"ח ביקורת שהוכנה על ידי המבקר וטרם פורסמה, בנושא "סדרי מינהל בבתי הדין הרבניים". השופטת שטרסברג-כהן טוענת כי במסגרת הדו"ח עוסק המבקר בעניינים שונים שטופלו ומטופלים בנציבות שבראשה היא עומדת. במכתב, שנשלח לראש הממשלה וליו"ר הוועדה לביקורת המדינה, היא כותבת כי ראוי שהמבקר יימנע מלבדוק את התנהגות השופטים והתנהלותם - וישאיר את המלאכה בידיה.

    

"האם במצב עניינים זה מוסמך המבקר לטפל גם הוא בנושאים שנמסרו לסמכות הנציבות?", תהתה והשיבה: "התשובה המתבקשת מאליה היא שלילית".

 

"כפילויות, אי דיוקים, וסתירות"

"עירוב תחומים בין עבודת הביקורת של המבקר לבין זו של הנציבות, עלול לגרום לחוסר בהירות, לתחושת אי סדר, אי ודאות, כפילות, אי דיוקים, אי התאמות, שוני במסקנות, סתירה בין גישות החלטות ומסקנות ויצירה בלתי ראויה ובלתי רצויה של כמה מסלולי ביקורת על שופטים", הזהירה שטרסברג-כהן.

 

עוד מציינת הנציבה כי עבודת ביקורת כפולה שכזו "עלולה לגרום להכבדה מיותרת ולתחושת אי ודאות,

ולפגוע במעמד בתפקוד ובאי התלות של השופט, עד כדי פגיעה במלאכת השיפוט עצמה". בנוסף, היא טוענת כי יש בפעולה משום פגיעה בעקרון המקובל של כבוד הדדי בין הרשויות ובעקרונות המינהל התקין.

 

לסיכום מזכירה שטרסבג-כהן כי הסמכות לטפל בהתנהגות השופטים והתנהלותם הוענקה לנציבות על פי חוק. "הנציבות שוקדת על מימוש תכלית החוק, שהיא, שיפור השירות הייחודי שניתן על ידי השופטים לציבור תוך שמירה על העצמאות השיפוטית. ראוי הוא שהמבקר יימנע מלהפעיל ביקורת על התנהגות והתנהלות שופטים ויניח לנציבות את המלאכה לעשותה באופן שיגשים את תכלית החוק, לטובת המערכת השיפוטית ולרווחת הציבור הנזקק לשירותיה", כתבה.

 

ממשרד מבקר המדינה נמסר בתגובה: "במקום להתמודד עם המחוקק שנתן לנציבות תלונות הציבור על השופטים סמכויות מצומצמות - שגם הן במחלוקת בקרב השופטים - בחרה נציבת תלונות הציבור על שופטים להתנגח עם מבקר המדינה הפועל מכוחו של חוק יסוד. מבקר המדינה בודק את מינהל בתי הדין הרבניים כפי שהוא בודק את מינהל בתי המשפט. יודגש כי הביקורת עוסקת בסוגיות מינהליות ולא בהחלטות הדיינים ובפסיקותיהם, כפי שאין הוא עוסק בהחלטות השופטים".

 

עוד נמסר: "גם בדוחות קודמים של מבקר המדינה - למשל: דוח שנתי 45ב שפורסם במאי 2004 (אחרי שכבר הוקמה נציבות התלונות על שופטים) - נכלל פרק בדבר טיפול הנהלת בתי-הדין בנושאים הבאים: שעות הדיונים, נוכחות הדיינים בעבודה, וכן מקומות מגורי הדיינים. אך טבעי שמבקר המדינה ישוב ויבדוק נושאים אלה, שיש להם השפעה ישירה על טיב השירות לציבור של בתי הדין.

 

"אין כל סתירה בין סמכויות מבקר המדינה לבין סמכויות נציבת התלונות על השופטים, ואכן גם במשרדי הממשלה ובגופים ציבוריים שבהם פועל נציב תלונות הציבור (אומבודסמן), בדומה לנציבת תלונות הציבור על שופטים – מקיים משרד מבקר המדינה ביקורת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שטרסברג-כהן. זועמת
צילום: עמית שאבי
לינדנשטראוס. מבוקר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים