שתף קטע נבחר

מצפצפים על האזהרות - ונוסעים לסיני

למרות דרגת האיום הגבוהה מאוד עליה מתריע המטה ללוחמה בטרור, 50 אלף איש צפויים לצאת לנופש בסיני במהלך חג הפסח. במטה מתוסכלים: "אם אנשים רוצים להמר - בבקשה". המטיילים חוששים, אבל נוסעים: "ובישראל לא מסוכן?"

על פי נתוני רשות שדות התעופה שפורסמו אמש (ג'), במהלך חג הפסח צפויים לצאת את גבולות המדינה דרך המסופים היבשתיים כ-64 אלף איש. 50 אלף מהם לסיני ומצרים ו-14 אלף נוספים ייצאו לביקור בירדן. זאת למרות המלצת המועצה לביטחון לאומי להימנע מביקור בשתי המדינות בתקופה זו. מדובר בנתון הכולל גם תיירים, וגורמים בענף מעריכים כי מספר הישראלים מתוכו יעמוד על כעשרת אלפים.

 

מזה זמן רב מזהירה המועצה לביטחון לאומי את הציבור הישראלי מפני ביקור במדינות ערב שונות, ובהן ירדן ומצרים. האזהרה עוד החריפה לאחר פירוקה של חומת הבטון בגבול שבין מצרים לרצועת עזה על ידי חמושים פלסטינים בסוף חודש ינואר האחרון. 

 

על פי המועצה, רמת האיום בנוגע לירדן ולמצרים היא החמורה ביותר שתיתכן ומכונה "איום קונקרטי גבוה מאוד". המלצת המטה ללוחמה בטרור היא להימנע מכל ביקור בשתי המדינות או לצאת מהן לאלתר באם שוהים בהן.

 

"כמו כוסות רוח למת"

אלקנה הר נוף, אחראי המודיעין במטה ללוחמה בטרור, מבקש להדגיש כי למרות שהאיום נותר בעינו כבר כמה חודשים, אין פירוש הדבר שהוא אינו בתוקף. "רמת האיום עדכנית לחלוטין. כל הזמן יש איומים קונקרטיים ואין לנו אפילו זמן לדון באתנחתא".

 

"אני לא יכול לאסור על אנשים לנסוע והאזהרות הן המלצות בלבד", אומר הר נוף, "אבל לי יש את תמונת המודיעין המלאה והתפקיד שלי הוא להזהיר את הציבור". הוא מסביר כי נכון לעכשיו "יש שני דפוסים של פיגועים שמתגלגלים כרגע בסיני - פיגועי תופת, הכוללים פיצוץ מטעני חבלה במקומות הומים, ויש פיגועי חטיפה. מי שנוסע היום לסיני מסכן את עצמו ואת יקיריו".

 

הר נוף מודע לעובדה כי אזרחים רבים מתעלמים מאזהרת הלוט"ר למרות חומרתה: "גם לפני הפיגוע הקודם בסיני אמרו שהכל שקט. אם אנשים רוצים להמר - בבקשה". הר נוף טוען כי נוטלי הסיכון העיקריים הם צעירים ותרמילאים, ומתוסכל מחוסר היכולת להגיע אליהם. "בטאבה, למשל, עם כל הרגישות של המצרים לזה, הכנסנו שילוט אלקטרוני שמראה לעוברים במסוף את הנוסח המלא של אזהרת המסע. בדקנו כמה זה עוזר, ומה גילינו? כמו כוסות רוח למת".

 

למרות זאת, מספר הר נוף, כי בשנים האחרונות רואים שינוי בהתנהגות הציבור הרחב - "המון אנשים מתקשרים ללוט"ר כדי לברר את מצב האזהרות לפני שהם יוצאים לחו"ל. אם בעבר יצאו 90-80 אלף איש לסיני בפסח, הרי שעכשיו המספרים נמוכים יותר, מה שמראה שחדרנו איפשהו למודעות הציבור".

 

בשנה שעברה היה המצב דומה, ולמרות אזהרה חמורה עברו כ-50,000 ישראלים במסוף טאבה בדרכם לנופש בסיני וכ-12,000 ישראלים עברו דרך מסוף הערבה בדרכם לירדן.

 

קול העם

נורית בת ה-34 ממושב בן שמן מתכננת לצאת מחר לנופש בן כשלושה ימים בסיני. "אני נוסעת הרבה מאוד לסיני, ובדרך כלל אני דווקא אוהבת לנסוע בתקופות של אזהרות, כי יש פחות אנשים ומרגישים את השקט - אבל הפעם באמת פחדתי ושקלתי בכובד ראש", היא מספרת. "מה ששכנע אותי היה שהתבוננתי במפה וראיתי שהגבול בין עזה למצרים רחוק מסיני כמרחק ישראל כולה. כאן לא מסוכן? בכל שנה אני חוגגת את ליל הסדר עם המשפחה בבית מלון, ולפני שש שנים היה פיגוע במלון. בכל מקרה אנחנו הולכים בין הטיפות".

 

נורית מספרת כי היא נוקטת באמצעי זהירות. בין היתר קיצרה את החופשה משבוע לשלושה ימים בלבד, ובנוסף היא בחרה לנפוש בחוף מבודד יחסית ולא באחד מהחופים ההמוניים "שמושכים אש", כהגדרתה. עם זאת, היא מודה כי בסופו של דבר, "אם הייתי נשואה עם ילדים - לא הייתי נוסעת. אבל כל עוד אני אחראית רק לעצמי, לא אכפת לי".

 

גם רחלי, בת ה-34 מתל אביב, מתכננת לבלות כשבוע ימים בסיני במהלך חול המועד. היא מספרת כי היא מודעת לאזהרות. "בפעם האחרונה שהייתי בסיני פספסתי את הפיגוע ביומיים. לקח לי קצת זמן להירגע מזה ועכשיו אנחנו נוסעים. אני נוסעת עם המשפחה, ואנחנו לא נוסעים לגמרי בלב שקט, כי יש איתנו שני ילדים קטנים". למרות זאת, היא אומרת: "צריך להיזהר יותר מהמוניות ומאיך שהם נוהגים מאשר מהאזהרות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוף בסיני
מקומית בפטרה
צילום: תמר בן חנן
מומלצים