שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות

    שוברים את הרעב לפני הסדר: לביבות תפוחי אדמה

    סבתה של רותי קינן היתה מכינה במיוחד לשעות הרעב של לפני ליל הסדר לביבות תפוחי אדמה להן קראה "בובלעך". כדי שגם אתם לא תרעבו בזמן קריאת ההגדה מומלץ לכם להכין את המתכון ללביבות האלמותיות

    "תאכלי משהו כי אחר-כך לא תקבלי שום דבר והסדר מתחיל מאוחר" היתה אמי דוחקת בי בערבי הפסח הרחוקים ההם. אז הייתי מה שנהוג לכנות  "אכלנית גרועה". אין מצב לאכילה כשלא ממש מוכרחים.

     

    את לילות הסדר של ימי ילדותי חגגנו בבית סבי וסבתי בבני ברק. היינו מגיעים לשם מוקדם, כדי שאבי ואחי יוכלו להצטרף לסבי לתפילה בבית הכנסת.
    הנשים והילדים הקטנים נותרו בבית בהמתנה מורעבת לגברים שישובו ויתנו את אות הפתיחה לטקס המסורתי. במטבח של סבתא רחשו סירים מכוסים על פלטות חשמליות. ניחוחות התבשילים – מרק העוף, הצלי, הצימעס – התערבבו עם הריחות העזים שהדיפו המאכלים שהונחו על קערות הסדר: כנפי העוף החרוכות, החרוסת, הכרפס ועלי החסה הרעננים. השולחן כבר היה ערוך ומוכן, ההגדות מונחות במקומן הקבוע – כל אחד וההגדה שהולכת אתו מימים ימימה. הכל ממתין בדריכות חמימה ומגרה לתחילת הסדר. אבל עד לארוחה – שתתקיים רק אחרי הקראת חצי ההגדה ושירה רועמת של רוב שירי החג - אף אחד לא אמור לאכול.

     

    לא רק שהאיום בהמתנה ממושכת לאוכל לא הפחיד אותי מעולם, ידעתי גם שאמא שלי לא ממש צודקת. במטבח של סבתא היה ארון "אוויר" - מתקן חובה במטבחים שנבנו בארץ עד שנות השישים - ארון קבוע בגומחה שפונה החוצה למרפסת המטבח. הדופן האחורית היתה מצוידת בפתחי אוורור והארון נועד לאחסון מאכלים, בעיקר ירקות ופירות, שאינם דורשים צינון אך ראוי שלא יידחקו לתוך מקומות סגורים. על מדף לא ממש גבוה באותו ארון של סבתא היתה מונחת באגביות מוחלטת צלחת עמוקה ומכוסה, מלאה בלביבות. היא קראה להם "בובלעך", והכינה אותם במיוחד לשעות ההמתנה שלפני ליל הסדר. היינו מתגנבים לשם אחד אחד, אמא, דודות וילדים, ואוכלים את הלביבות הישר מהקערה. סבתא היתה מעלימה עין מרוצה, והבעת פניה מסגירה שביעות רצון טוטאלית, כמו זו העולה על פניהן של אמהות יהודיות למראה ילד אוכל. סרבנית אוכל כשהייתי, טעמן של הלביבות הגנובות האלה, שאותן חיסלתי בסיטונות, מלווה אותי עד היום.

     

    אמי, שהמשיכה את מסורת הסדר כהלכתו אחרי שסבי וסבתי נפטרו, לא שכחה את ה"בובלעך". אצלה הם כבר היו מונחים בגלוי, ובנות המשפחה הוזמנו לאכול מהם בלי להתבייש או לספור קלוריות עד שיגיע זמן קריאת הברכה הראשונה של הסדר. בשנים האחרונות העניין קצת התפוגג. השנה אני מבטיחה לא לשכוח להכין קערה מלאה מהן, למי שחייב לסתום את הרעב או סתם לזכר הימים ההם. כדאי גם לכם.

     

    לביבות תפוחי אדמה מבושלים 

    המרכיבים (10-15 לביבות):

    500 גרם תפוחי אדמה

    2 ביצים

    1 כף קמח תפוחי אדמה

    מלח, פלפל

    שמן לטיגון

     

    אופן ההכנה:

    1. מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם עד שהם מתרככים. שוטפים במים קרים ומסירים את הקליפה. מצננים מעט וחותכים לקוביות קטנות או מרסקים קלות במזלג (לא מועכים למחית).
    2. מפרידים את הביצים ומוסיפים את החלמונים לתפוחי האדמה. מתבלים במלח ובפלפל.
    3. מקציפים את החלבונים לקצף יציב ומקפלים אותו בזהירות לתפוחי האדמה, תוך כדי הוספת קמח תפוחי האדמה לסירוגין.
    4. מחממים שמן לטיגון רדוד במחבת ומניחים כפות גדושות מהתערובת. משטחים מעט ללביבה ומטגנים עד שמזהיב היטב. הופכים ומזהיבים גם את הצד השני. מוציאים ומספיגים על מגבות נייר.

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    בובל'ה תאכלי בובלעך
    צילום: איילת בן-יוסף
    מומלצים