שתף קטע נבחר

השבת נכסי נספי השואה: כ-6,000 פניות בשנה

החברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה פרסמה דו"ח לסיכום שנת פעילותה הראשונה - ומדווחת על כ-700 מיליון ש' שנאספו, מתוכם הוקצו כ-100 מיליון כסיוע לניצולים נזקקים

החברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה פרסמה היום (ג') את דו"ח הפעילות המסכם שנת פעילות מלאה ראשונה עבורה, ומעריכה את שווי כלל הנכסים שהועברו לניהולה בכ-700 מיליון שקל.

 

ערב יום השואה: שליש מניצולי השואה עניים

 

החברה הוקמה מתוקף חוק נכסים של נספי השואה (השבה ליורשים והקדשה למטרות סיוע והנצחה) מ-2006, בעקבות ועדת החקירה הפרלמנטרית בראשות ח"כ קולט אביטל. מטרתה כוללת "עשיית צדק עם הנספים בשואה ותיקון העוול ההיסטורי שנגרם ליורשים", המתבצעת באמצעות "איתור הנכסים של נספי השואה המצויים בישראל והעברתם לניהול החברה בנאמנות, עד להימצא היורשים החוקיים".

 

חלק מהנכסים שבידי החברה - כ-330 מיליון שקל בנדל"ן וכ-200 מיליון בניירות ערך - לא ניתנים למימוש בשלב זה על פי חוק, והם ונשמרים ליורשים בלבד.

מעבר לסכומים אלו, עוד כ- 170 מיליון שקל מצויים בידי החברה, מתוכם הוקצו השנה 100 מיליון כסיוע לניצולי שואה נזקקים ולתמיכה בפרויקטים המיועדים לסיוע לניצולים. עד כה הועברו 60 מיליון שקל ישירות לחשבונות הבנקים של ניצולי שואה.

 

בדו"ח מצוין כי באוסף מוזיאון ישראל אותרו מעל 1,000 פרטי אמנות (ציורים, מרשמים ויודאיקה) אשר נשדדו על-ידי הנאצים בתקופת השואה. נכסים אלה טרם הוערכו.

 

בסך הכל הוגשו לחברה 5,973 בקשות, מתוכן כ-1,000 בקשות ממתינות לקבלת הנכסים מהבנקים השונים;

 כ-2,400 בשלב קבלת פרטים נוספים מהמבקשים או לעיבוי מידע על בעל הנכס; וכ-2,500 בקשות נמצאות בשלבי טיפול שונים בהתאם לסדר עדיפות - לדוגמא: גיל היורש הפונה.

 

בחודש דצמבר האחרון הועלו לאתר החברה כ-55 אלף שמות של נספי שואה שרכשו בזמנו מניות של חברת יק"ט (Jewish colonial trust), לסיוע בבניין הארץ, וכבר באותו יום נרשמו יותר מ-10,000 כניסות לאתר (www.hashava.org.il), וכ-350 פניות התקבלו במוקד הטלפוני. שווי כל מנייה כ-2,400 שקל. חלק הארי של הנספים החזיקו בבעלותם מנייה אחת עד שלוש כל-אחד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה
צילום: דנה קופל
מומלצים