שתף קטע נבחר

חמש שנים אחרי: האם ניתוח לקיצור קיבה יעיל?

גם אחרי חמש שנים - הליך קיצור הקיבה לצרכי הפחתה במשקל עובד, ובגדול: בממוצע הצליחו מנותחים להפחית 30 ק"ג ממשקלם, ואלה שנעזרו בליווי דיאטנית - ירדו 12 ק"ג נוספים בממוצע. מומחית: "הניתוח הוא רק כלי עזר לרדת במשקל. הדרכה ומעקב ישפרו את התוצאות"

אנשים שעברו ניתוח לקיצור קיבה איבדו ממשקלם כמעט 30 ק"ג בממוצע בחמש שנים. מתוכם, מנותחים שהיו במעקב על ידי דיאטנית ירדו בממוצע 12 ק"ג יותר ממי שלא היו במעקב. כך עולה ממחקר ישראלי שבדק את השפעת הניתוחים לקיצור קיבה על איכות החיים של המנותחים. עוד נמצא כי למרות שרוב המנותחים סובלים מהקאות וחלק ניכר משילשולים כתוצאה מאכילה לא נכונה לאחר הניתוח, שביעות הרצון שלהם מהניתוח גבוהה מאד. 

 

במחקר רואיינו 121 מטופלים שעברו את הניתוח בחמש השנים האחרונות. הגיל הממוצע של המנותחים היה 43 שנים, 76 אחוז מהם היו נשים. משקלם הממוצע של החולים לפני הניתוח היה 122 ק"ג ואחרי הניתוח 92 ק"ג בממוצע. מדד מסת הגוף הממוצע שלהם (BMI) לפני הניתוח היה 45 וירד לאחריו ל-33, כאשר מדד תקין נע בין 22 ל-26 יחידות.  

 

 

למרות שחלפו שנים מאז הניתוח, חלק גדול מהמנותחים דיווחו על בעיות תזונה שונות. 37 אחוז מהנשאלים דיווחו כי הם אוכלים מזון רך, למרות שתזונה זו אמורה להינתן רק חודשיים לאחר הניתוח. שני שליש מהמנותחים (67 אחוז) עדיין מקיאים ו-38 אחוז ענו כי הם מקיאים יותר מפעם ביום. עוד נמצא כי 41 אחוזים סובלים מעצירות. 75 אחוז ענו כי הם פוחדים לנסות סוגי מזון חדשים ו-86 אחוזים אמרו כי יש מאכלים רבים שהם אינם יכולים לאכול. 

 

למרות זאת, שביעות הרצון של המנותחים היתה גבוהה מאד. 70 אחוז מהנשאלים ענו כי הם מאד מרוצים מהניתוח, 14 אחוז היו די מרוצים ו-16 אחוז לא היו מרוצים מתוצאות הניתוח. במחקר נמצא גם כי 14אחוז מהמנותחים נאלצו לעבור ניתוח חוזר לקיצור קיבה כעבור שנה או שנתיים. 

 

הסיבה לשביעות הרצון הגבוהה נעוצה כנראה בשיפור הניכר במצב הגופני והבריאותי: 84 אחוזים דיווחו על שיפור בתפקוד הפיזיולוגי, שיעור דומה דיווח על שיפור בתפקוד החברתי. למעלה משני שליש (68 אחוז) דיווחו שבריאותם ורווחתם הנפשית השתפרו. 

 

הנשאלים דיווחו גם על פחות כאבי גב וברכיים (68 אחוז מהנשאלים). 58 אחוז דיווחו על שיפור בתחושת העיפות, אך 42 אחוז ציינו כי גם לאחר הניתוח הם חשים עייפים מאד. 

 

"הניתוח הוא לא קסם"

כאלפיים ניתוחים לקיצור קיבה מתקיימים מדי שנה בישראל. החוקרים ד"ר רלי אבל, אירה שולמן, טליה בריף וד"ר שלמה וינקר משירותי בריאות כללית ביקשו לבדוק איזו הדרכה קיבלו המנותחים לפני הניתוח ואחריו. נמצא כי 16 אחוז לא קיבלו כלל הסבר רפואי לפני הניתוח ומתוך אלו שקיבלו הסבר 79 אחוזים קיבלו אותו מרופא. לאחר הניתוח 12 אחוז מהמטופלים לא היו במעקב ורק רבע היו במעקב של דיאטנית. 

 

החוקרים ביקשו לבדוק גם את הירידה במשקל לאורך השנים. נמצא כי בשנה הרביעית והחמישית לאחר הניתוח המשקל החל לעלות אצל 51 אחוז מהמנותחים, בעוד שאצל מנותחים שביקרו אצל דיאטנית המשקל התייצב וירד. מי שביקרו אצל דיאטנית ירדו בממוצע 12 ק"ג יותר מאלו שלא. 

 

המחקר יוצג בכנס "תזונה מונעת איחוד כוחות" של עמותת עתי"ד בסוף החודש. 

 

עורכת המחקר, ד"ר רלי אבל, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה של שירותי בריאות כללית במחוז מרכז אומרת כי המחקר חושף צורך בהקמה של מרפאה למעקב אחרי אנשים שעברו ניתוח לקיצור קיבה. "המנותחים צריכים להבין שהניתוח הוא רק כלי עזר כדי לרדת במשקל, הוא לא קסם וחשוב לבצע שינוי בהתנהגות הכוללת. לפני הניתוח צריך לקבל הסבר נרחב הרבה יותר ממה שמצאנו ובשנה הראשונה והשנייה לאחר הניתוח צריך לקיים לפחות שמונה עד עשר פגישות עם דיאטנית או רופא". היא ציינה כי בעיות כמו שילשולים והקאות שדווחו על ידי המנותחים, לצד חששות מסוגי מזון חדשים, יכולים להיפתר על ידי קבלת ייעוץ מדיאטנית. "המצב שבו רופאים פרטיים מנתחים ולא נשארים בקשר עם המנותח לא תקין. הירידה במשקל של המנותחים היתה יכולה להיות גדולה הרבה יותר אם היתה הדרכה ומעקב".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הניתוח יעיל אך ההדרכה והמעקב חיוניים
צילום: איי פי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים