שתף קטע נבחר

לעבוד זה כבר לא כבוד

שאלותיו של עובד ישראלי בחג העבודה, תוך כדי הכנות ליום העצמאות ה-60 לישראל

כ-3 מיליון נשים וגברים עובדים כיום בישראל. 2.7 מיליון מהם ישראלים: 1.1 מיליון גברים, 600 אלף נשים. מאז המיתון של 2003 עלה מספר העובדים הישראליים ב-350 אלף ומספר העובדים הלא-ישראליים ירד בכ-20 אלף. 

 

800 אלף עובדים מועסקים על-ידי הממשלה, שלוחותיה וחברותיה. הם סמוכים על שולחנו של תקציב המדינה. כ-2 מיליון ישראלים עובדים במה שמכונה "המגזר העסקי". 

 

1.7 מיליון ישראליות וישראלים עובדים עבודה מלאה,37 שעות בשבוע בממוצע. 800 אלף עובדים עבודה חלקית, 110 אלף מהם מחוסר ברירה. 200 אלף נעדרים זמנית מעבודה. 

 

50 אלף עובדים ישראליים מקבלים את שכרם ישירות מחברות כוח אדם ועוד כ-110 אלף בעקיפין, בשרותי שמירה, אבטחה וניקיון.

 

כוח הקניה של העובדים הפסיק לגדול

השכיר הישראלי הממוצע עדיין לא התאושש מהמשבר של תחילת העשור. בהשוואה ל-2001, שכרו מפגר אחר האינפלציה - השכר הריאלי לשכיר היה בתחילת השנה נמוך בשני אחוזים מרמתו לפני שבע שנים - כוח הקניה שלו ירד וכל תוספת פריון היצור זרמה לכיסי המעסיקים.  

 

הריסון בשכר העובדים שיפר מאוד את רווחת המעסיקים. התשואה להון עלתה ב-50% ורווחי החברות שמניותיהן נסחרות בבורסה עלו באותו פרק זמן ב-500% . 

 

מדוע רק התעשיינים זכו לפרסים?

אולי בשל כך זוכה רק התאחדות התעשיינים בפרס ישראל על 60 שנות תרומתה לבניין הארץ והסתדרות העובדים הכללית

 

לא תזכה בו. בעצם, למה לא? האם רק התעשיינים והמעסיקים הפריחו פה את השממה והקימו כלכלה מפוארת? הם לבדם? לא היו לצידם העובדים, המכונים כיום "מועסקים"?  

 

מי סחב את הברזלים, מי התניע את פסי היצור, מי מתח את כבלי החשמל, מי ריפא את חולים, מי חינך את הילדים, מי ערבל את הבטון, מי שרטט את התכוניות, מי כרה את האוצרות מים המלח, מי הנפיק את הדרכונים, מי המציא ויישם את הטכנולוגיות, מי גבה את המיסים, מי הנחיל את הידע המקצועי לחסרי הכישורים, מי חרט את הלהבים ליצוא וכן, מי רץ להביא את הכתבות לתקשורות? את הכול עשו המעסיקים? רק נוחי (דנקנר) ויצחק (תשובה) ושרי (אריסון) ואיתן (וורטהיימר)? 

 

הינה שאלותיו של עובד ישראלי בחג העבודה ותוך כדי הכנות ליום העצמאות ה-60 לישראל.  

 

לעבוד זה כבר לא מגניב

ארץ ישראל העובדת, חוט השדרה של ישראל, נבלעה בשיח הסטטיסטי היבש, איבדה את פניה האנושיים וגם את יוקרתה: המרחב הציבורי המוקדש לעבודה ולעובדים הצטמצם. והתכווץ כדי לפנות מקום להון ולבדרן. לעבוד זה כבר לא "קול". לא מגניב. אין גיבורי תרבות עובדים ואין פועלים שהם מושאי הערצה. מאז הפך הערוץ השני של הטלוויזיה המסחרית לערוץ הילדים לכל דבר ועניין, גיבורי סדרותיו הנצפות ביותר הפסיקו לעבוד. הם מדגמנים, מבשלים, רוקדים, רצים לדירה ומככבים. כבוד האדם העובד התחלף בכבוד האדם המפזמן. 

 

הידרדרות הרוח ישראלית הולכת יד ביד עם הידרדרות של העבודה הישראלית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים