שתף קטע נבחר

בוש בדרך לירושלים: התושבים נערכים לפקקים

גורמים מדיניים בירושלים אומרים שנשיא ארצות הברית לא ילחץ על ישראל בנושאים בעייתים, כמו הפסקת הבנייה בהתנחלויות. התושבים בירושלים פחות מתרגשים מהביקור: הם מצפים לפקקים ומכינים דרכים חלופיות. ויש את אלה שמתלוננים - "הולך להיות כאן תוהו ובוהו", מזהיר נהג מונית בבירה

ביקור חוזר: נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, יחזור הבוקר (יום ד') לישראל לביקור שני בארבעת החודשים האחרונים. הפעם הוא יגיע לישראל לציין את חגיגות ה-60 למדינה ולהשתתף בוועידת הנשיא. התושבים בירושלים נערכים לפקקים ולחסימות הכבישים בשל האבטחה הכבדה על הנשיא האמריקני ואילו במשרד ראש הממשלה מתכוננים לפגישות המדיניות של בוש עם ראש הממשלה, אהוד אולמרט, והשרים הבכירים.

 

 

בוש, שיגיע לארץ יחד עם רעייתו לורה, ייפגש גם עם שרת החוץ, ציפי לבני, עם שר הביטחון, אהוד ברק, ובנוסף ינאם במליאת הכנסת. ההערכה בירושלים היא שבוש לא ילחץ על ישראל בנושאים בעייתיים, כמו הפסקת הבנייה בעוטף ירושלים ובגושי ההתנחלויות, פינוי המאחזים ונושאים דומים. עם זאת, הנשיא האמריקני יחזור וידגיש את רצונו שישראל והפלסטינים יגיעו להסכם מסגרת עד סוף השנה.

 

הנשיא האמריקני צפוי להיפגש פעמיים במהלך ביקורו הקצר עם אולמרט. בשיחות אלה צפויות לעלות הסוגיות המטרידות באמת את וושינגטון וירושלים - ובראשן המעורבות האיראנית הגוברת בתסיסה במזרח התיכון, והמשך תהליך ההתגרענות. מעבר לסנקציות המדיניות והכלכליות שמובילים השניים, הם ידונו בסוגיות המטרידות את ישראל, כמו ההגנה מפני הטילים האיראנים ודרכי הפעולה נגד ראשי "ציר הרשע" בטהרן. גורמים בירושלים הוסיפו כי הביקור "מסתיר בחובו גם נושאים אסטרטגיים, מדיניים וביטחוניים חשובים מאוד".


פגישה חוזרת. אולמרט, בוש ופרס בנתב"ג (צילום: AFP)

 

נושא נוסף שצפוי לעלות בפגישת שני המנהיגים הוא חיזוק ציר המדינות המתונות במזרח התיכון נגד איראן, שייצג את מדיניות המערב במזרח התיכון. כמו כן, צפוי להתקיים דיון על הדאגה הישראלית ושל הקהילה הבינלאומית, מהפניית הנשק של חיזבאללה פנימה אל תוך לבנון. ישראל סבורה בעניין הזה שארה"ב והקהילה הבינלאומית צריכות להוביל את המאבק בחיזבאללה. אולמרט צפוי להדגיש את דאגת ישראל מההתפתחויות האחרונות, העלולות להפר את האיזון החלקי שהושג באמצעות החלטה 1701, שהביאה לסיום מלחמת לבנון השנייה.

 

"כל ביקור של נשיא אמריקני הוא ביקור חשוב, ודאי ביקור בוש במועד הזה כאן", אמר גורם מדיני בירושלים. "החלק הייצוגי לחגיגות שנת ה-60 חשוב, אך חשוב ממנו הסיכומים שייערכו בחדרי חדרים, באשר למדיניות הברית האמריקנית - הישראלית, אל מול האיומים באזור. למרות הציניות, הרי שאין להמעיט בחשיבות הסיכומים עליהם עמלו בוושינגטון ובירושלים בשבועות האחרונים - בביקור היועץ לביטחון לאומי סטיב הדלי, בביקור סגן הנשיא דיק צ'ייני, בביקוריה של מזכירת המדינה קונדוליזה רייס, ובנסיעה של ראש הסגל יורם טורבוביץ והיועץ המדיני שלום תורג'מן לוושינגטון לא מכבר", אמר.

 

תושבי ירושלים נערכים לפקקים

בוש יגיע לירושלים קצת לפני הצהריים, ואז יתחילו תושבי הבירה להרגיש את הביקור הנשיאותי. הנשיא האמריקני ינחת בגבעת רם ולאחר מכן יתנייד בכבישי הבירה, שייחסמו לתנועה, על פי פרסומי המשטרה, בשלושת הימים הבאים.

 

ומה אומרים התושבים? מישל ויואל קומט שגרים בשכנות לבית הנשיא, באחד הרחובות המרכזיים שייחסמו מחר לא מתרגשים מהחסימה, אפשר אפילו לומר שהם שמחים מביקורו של הנשיא האמריקני. "אני לא צריך להגיע לאף מקום מחר, אז לא יהיו לי בעיות", אומר יואל ל-ynet, ומציע דרכים חלופיות לשכנים שלו ולירושלמים האחרים שרחובותיהם ייחסמו. "אפשר לצאת מכיוונים אחרים, לכיוון המושבה הגרמנית למשל ולהחנות את הרכב במקום אחר. אני מאוד אוהב את בוש, מישהו שתומך בנו ולכן אני שמח שהוא מגיע, וכמה שאנחנו יכולים לצאת לקראתו משמח אותי".


כבישים חסומים. השיירה של הנשיא בוש. ירושלים בינואר (צילום: רויטרס)

 

הסטודנטים בקמפוס הר הצופים באוניברסיטה העברית, שרוצים להגיע בזמן לשיעורים יכולים לנסוע ברוגע בבוקר. אך בחזרה למרכז העיר תהיה להם בעיה. איתי גוטלר, משכונת רחביה, לומד באוניברסיטה העברית מדעי המדינה ומנהל עסקים. "באופן עקרוני בפעם האחרונה שהוא ביקר כאן, זה לא השפיע עליי. באופן מפתיע ההר הוליד עכבר. לי יש חשש שדווקא בגלל שכולם רגועים יהיו פקקים מטורפים". גוטלר מספק טיפים לאלו מכם שצפויים לעשות את המסלול מהקמפוס וחזרה, "הרחוב שתוקע את כולם זה רמב"ן, אם זה מה שיקרה מקסימום יש דרך חלופית, השאלה היא אם לא יהיה עומס יתר על בר אילן, זה הפחד שלי".

 

האווירה בעיר, לפי גוטלר, רגועה לעומת הפעם הקודמת. "בפעם הקודמת היתה התרגשות. אני חושב שהפעם בגלל שאין ממש שיח על זה אף אחד לא מרגיש את זה בעיר". גם אברהם בדיחי הבעלים של מסעדת "מרבד הקסמים- היכל שלמה", לא מתרגש יותר מדי מהגעתו של הנשיא האמריקני, וטוען שהעסקים לא ייפגעו. "כבר היינו במצבים האלה. תהיה בעייה, אבל מסתדרים - זה מה יש. האנשים יבואו ברגל, יכול להיות? אנחנו רגילים לכל, מה נעשה?"

 

מי שהולך לסבול הם נהגי המוניות בבירה, שייתקעו בוודאי בכבישים החסומים. דודו עדיקא, נהג מונית מירושלים, מתכונן בחשש לזמן הביקור. "הולך להיות תוהו ובוהו. כבר יש פקקים לכיוון גן סאקר וזו רק ההתחלה. בפעם שעברה כל האזור של שער יפו, קינג דיוויד ושלמה המלך - היה לוקח שעתיים לעבור אותו. הכל סטרילי, אין מעבר. אנחנו פה אנשים בוכים, נהגי המוניות סובלים, אנשים מתלוננים על המונה והמחיר. כל מרכז העיר - היה אבוד לגמרי, קטסטרופה. הרגו אותנו עם הביקור החוזר הזה. הם עושים חיים, אוכלים שותים ונחים, נוסעים בשיירה והציבור הירושלמי סובל. הגבלות, חסימות, העיר הזו - פרנסתה נפגעת שוב ושוב משביתות, ביקורי אח"מים, הפגנות, צעדות, אירועים פומביים. 100 ימי עבודה בשנה הולכים לאיבוד".

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי מנדל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בוש בתום ביקורו בינואר
צילום: רויטרס
בוש ואולמרט. שתי פגישות
משה מילנר, לע"מ
חסימות בירושלים. שוב פקקים
צילום: גיל יוחנן
גוטלר. רמב"ן תוקע את כולם
צילום: עידן רדנסקי
מומלצים