שתף קטע נבחר

דבלין: כינוס בינ"ל לאיסור השימוש בפצצות מצרר

ארגונים בינלאומיים מבקשים לאסור את השימוש בפצצות מצרר - והיום נפתח בבירת אירלנד כינוס בן 12 ימים שמטרתו לנסח אמנה בינלאומית שתמנע את הפיתוח, השימוש והצבירה של פצצות אלה. ארצות הברית, רוסיה, סין וישראל בולטות בהיעדרן

נציגים ממאה מדינות נפגשים היום (ב') בדבלין בירת אירלנד, לכינוס בן 12 ימים שמטרתו להטיל איסור גורף על השימוש בפצצות מצרר. באי הכינוס, שנערך באיצטדיון הרגבי הגדול בעיר, מעוניינים לנסח אמנה נרחבת שתמנע לחלוטין את השימוש בנשק זה - וכן את ייצורו ואת צבירתו.

 

יום קודם לפתיחת הכינוס, קרא האפיפיור בנדיקטוס ה-16 לאסור על השימוש בפצצות מצרר. גם ראשי הכנסייה האירית הקתולית הביעו תמיכה במטרת הכינוס, וכן חשש שהמדינות המתנגדות להטלת האיסור ימסמסו את היוזמה. "עלינו לתקן את טעויות העבר ולהימנע מחזרה עליהן בעתיד", אמר אתמול האפיפיור במהלך תפילה שנשא בעיר גנואה שבצפון-מערב איטליה. "אני מקווה שהודות לאחראיותם של המשתתפים, יושג כלי בינלאומי אמין וחזק", הוסיף.

 

גרתה אוסטרן, ראש ארגון CMC המאגד את הארגונים המתנגדים לפצצות מצרר, אמרה כי הסכמה בכינוס חיונית כדי למנוע את המשך הסבל. "הממשלות מדברות על הסכנות הטמונות בפצצות מצרר כבר שנים, אך העיכוב בטיפול בבעיה משמעו עוד אזרחים פצועים והרוגים. יש לנו כאן הזדמנות יוצאת דופן לאסור על השימוש בפצצות מצרר - זה עכשיו או לעולם לא", סיכמה.

 

לטענתה ארגונה של אוסטרן, פצצות המצרר נמנות עם כלי הנשק המסוכנים ביותר לאזרחים. הן מוטלות מהאוויר או נורות מארטילריה, מתפוצצות באוויר, ומפזרות פצצות-קטנות על שטח רחב. לא פעם, הפצצות הקטנות אינן מתפוצצות עם המגע באדמה, מהוות למעשה מעין שדה מוקשים פעיל, ומאיימות על שלומו של כל אדם שבא עימן במגע.

 

נוסח הטיוטה של האמנה יחייב את המדינות שיחתמו עליה שלא לייצר, לפתח, לרכוש, לאגור, או להעביר למדינות אחרות פצצות מצרר. כן יידרשו מדינות אלה לא לסייע, לעודד או לדרבן פעילות אסורה זו. תוך שש שנים, יידרשו כל המדינות החותמות על האמנה להשמיד את מצבורי פצצות המצרר המצויות בידיהן. האמנה גם מציבה תנאים

להבטחת רווחתם של אזרחים שנפגעו מפצצות מצרר - ולניקוי אזורים מפצצות מצרר.

 

מתוכנית הפיתוח של האו"ם נמסר כי פצצות מצרר גרמו עד כה ליותר מ-13 אלף פציעות ומקרי מוות במקומות שונים בעולם - בעיקר בלאוס, וייטנאם, אפגניסטן, עיראק, קוסובו ולבנון. המדינות הבולטות בעולם המייצרות פצצות מצרר, משתמשות בהן ואוגרות אותן - בהן ישראל, ארצות הברית, סין, רוסיה, הודו ופקיסטן - לא ישתתפו בכינוס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נפל פצצת מצרר בלבנון. ארכיון
צילום: איי אף פי
מומלצים