שתף קטע נבחר

חתונה ב-08-08-08: תאריך עגול, יפה - ובעייתי

8 באוגוסט נופל בשלושת השבועות בהם אסור להתחתן לפי ההלכה. אבל אם אתם חילוניים ורוצים להתמסד בתאריך זה, יש אופציה נוספת. חתונה יהודית-חילונית בימי אבל דתיים

08-08-08 הוא יום נפלא להתחתן בו, במיוחד אם זה בשעה 8, לכל אלו האוהבים מספרים, גימיקים, חובבי נומרולוגיה או סתם לזוגות הרוצים להתחתן בתאריך מקורי. הכל, כמובן, אם התאריך האזרחי משמעותי בעיניהם. יש לא מעט כאלה, שעבורם ספירת העולם מתחילה לפי הולדת ישו, ללא קשר לאמונה הנוצרית.

 

אבל כיהודים ישראלים אפשר לפתוח את הלוח ולגלות שהתאריך העברי ביום זה הוא ז' באב תשס"ח, כלומר - יומיים לפניי צום ט' באב. לפי ההלכה היהודית הדתית, אירועי שמחה אסורים החל מי"ז בתמוז ועד לט' באב כל שנה, שהיא תקופת אבל על חורבן ירושלים. תשעה באב הוא יום חורבן ושרפת שני מקדשים בתאריך זהה, בהפרש של כ-660 שנה. המקדש הראשון נחרב ב-586 לפנה"ס בידי הבבלים. ואילו השני ב-70 לספירה בידי הרומאים.

 

מנהגי האבל הדתיים מחמירים במיוחד בתשעת הימים שבין א' אב לט' באב, שהם סוף תקופת "שלושת השבועות" (הידועים גם כ"ימי בין המצרים"). אלו שיירצו להתחתן "כדת משה וישראל" בתאריך 08-08-08 ייתקלו בבעיה למצוא רב שיחתן אותם.

 

הקיסר נפוליאון השתומם

סיפור ידוע שהתרחש במאה ה-19 עוסק בקיסר צרפת, נפוליאון בונפרטה, שנקלע לרובע היהודי בפריז בערב תשעה באב. נפוליאון, שהיה לו יחס מיוחד ליהודים, סר אל בית הכנסת והשתומם לראות את כל הקהל היהודי ישוב על הרצפה כשחלקו בוכה.

 

שאל אותם הקיסר: "על מה ולמה אתם בוכים ועצובים?" ענו לו היהודים, "אנו אבלים על הפסד בקרב ושריפת בית". השתומם נפוליאון על עצמו, שהוא לא מעודכן על קרבות שהתרחשו באחרונה, ושאל: "היכן ומתי התחולל הקרב?" ענו לו היהודים, "לפני 1,800 שנה בירושלים", והסבירו לו את משמעותו הדתית והלאומית של המקדש שנחרב.

 

נפוליאון, שהיה נפעם, אמר שכעת גם הוא מבין את סוד השרידות היהודית ומעריך את היכולת לזכור ולהנחיל זיכרון במשך דורות. הוא חתם את דבריו, כך מספרים, בהכרזה הבאה: "עם המסוגל לזכור מאורע לאחר זמן כה רב, ולחוות אותו כאילו כרגע הדבר התרחש, לעם כזה, יש עתיד מזהיר".

 

עיצוב של נרטיב יהודי-חילוני

ימי האבל האלה צוינו במשך כל הדורות כמשקפים וכמקבעים את הזיכרון הלאומי הקיבוצי. כהמשך ישיר לכך, באו ימי הזיכרון היהודים-ציוניים: יום השואה והגבורה, יום הזיכרון לחללי צה"ל, ולאחרונה יום הזיכרון לרצח רבין,.שמהווים אימוץ שפה יהודית של קביעת ימי אבל לאומיים, על מנת להנחיל מורשת לאומית, ערכי אנוש ומוסר השכל אישי.

 

לעומת זאת, זוג המתכנן להינשא ב-08-08-08 מבחירה, מבטא התעלמות יהודית-חילונית (במיוחד ציונית-ישראלית) מתאריך טעון בדת היהודית, מה שמעיד על עיצוב מודע של נרטיב יהודי-חילוני, המבקש לבטל כמעט כליל את ימי האבל.

 

פעולה זו, מונעת שלושה שבועות מתמשכים של ניתוק מזרם החיים. במיוחד כשליהודי-חילוני אין צורך וחלום לבנות מחדש את המקדש הדתי, ובוודאי לא לשים יהבו על פולחן של בית מטבחיים לאל שבשמיים כביטוי לעבודה רוחנית. כלומר, אין לו על מה להתאבל.

 

גישה זו אינה ריקה, ובוודאי אינה יורקת על העבר. יש כאן מימוש החובה לעצב חיים יהודיים רלוונטיים חיים ונושמים. עם הזוכר ומנציח את עברו - יש לו עתיד טוב. זה נכון, אולם לא פחות חשוב מכך הוא אופיו החי והרלוונטי של הזיכרון,

ואפשרות לבנות דרכו הווה של חיים ויצירה.

 

לזוגות המעוניינים להתחתן בתאריך המיוחד או בזמן אחר במשך שלושת השבועות, קיימת אופציה. הם יכולים לבחור בחתונה חילונית: חתונה שבוחרת בהצהרת אהבה אינטימית בין בני הזוג וגם מקיימת את השאיפה של דורות יהודים רבים - לבוא בברית הנישואים בארץ ישראל הריבונית ושנבנתה על יסודות ההיסטוריה והערכים של העם היהודי.

 

  • יאיר רוטקוביץ'  עורך טקסי חופה יהודים חילונים - אתר "טקסים "

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים