שתף קטע נבחר

אולמרט על סוריה: עומדים בפני תהליך היסטורי

בפורום שרי העבר, ראש הממשלה הרחיק לכת לעתיד: "אנחנו עומדים בפני תהליכים היסטוריים עם סוריה, זה עשוי להסיר את האיום מצפון". לפני כן אמר בישיבת הממשלה: "מאז פרסום ההודעה התעוררו ספקולציות רבות ופרשנויות. אנחנו ננהל את המו"מ על פי המציאות כפי שהיא עכשיו, לא כפי שהייתה לפני עשר שנים - ולא דרך התקשורת"

המשא-ומתן השנוי במחלוקת עם סוריה - שלטענת גורמים מימין ומשמאל, עיתוי פרסומו קשור לחקירות אולמרט - הגיע היום (א') לשולחן הממשלה בירושלים. לאחר הישיבה השבועית, כשאירח שרים לשעבר לרגל שנת ה-60 למדינה, הרחיק אולמרט לכת ואמר: "אנו עומדים בפני תהליכים היסטוריים עם סוריה, וזה עשוי להסיר את האיום מצפון".

 

ראש הממשלה עדכן הבוקר את השרים בפרטי ההודעה הדרמטית, שיצאה במקביל בירושלים, דמשק ואנקרה.

"מאז פרסום ההודעה", הוסיף אולמרט, "התעוררו ספקולציות רבות ופרשנויות. אני רוצה לומר כבר עכשיו, שאין לנו כוונה לנהל משא-ומתן באמצעות התקשורת או הפרחת סיסמאות, אלא בזהירות המתחייבת ובאחריות הנדרשת".

 

"יש לישראל ניסיון בניהול משא-ומתן", טען ראש הממשלה, והגן על הצורך בחשאיות מסוימת: "גם בעבר הציבור בישראל ידע שמתנהל משא-ומתן, אך לא ידע את פרטיו. אני יכול לומר שאנו יושבים למשא-ומתן הזה ברצינות ותוך הכנה מדוקדקת. זה ינוהל על פי המציאות כפי שהיא עכשיו, ולא כפי שהייתה לפני עשר שנים; על פי הרגישויות והדקויות המדיניות של עכשיו, ולא כמו שהיה בעבר. כך התנהל המשא-ומתן בעבר במישור הפלסטיני וכך גם במישור הסורי".

 

שר הביטחון, אהוד ברק, שהיה שותף למגעים החשאיים, הביע היום תמיכה במהלך - אך העריך כי לבשאר אסד יש "סדר עדיפויות אחר".

 

שר התשתיות, בנימין בן-אליעזר, בירך על השיחות, כמו עמיתתו שרת החינוך יולי תמיר. "בניגוד לאביו של הנשיא המכהן, שהיה מנהיג בעל יכולת לקבל החלטות, אני חושב שבשאר אסד הוא סמל של חולשה. אבל ישראל, בגלל האינטרס שלה צריכה לברך על זה", הסביר בן-אליעזר.

 

מג'אדלה: הגולן - אדמה סורית

סגנו של אולמרט, יו"ר ש"ס אלי ישי, נשמע מסויג: "כל עוד אסד לא משתחרר

מ'ציר הרשע' ומחובר לאיראן ולחיזבאללה, דיבורים איתו נותנים לו לגיטימציה ורק משחררים אותו מהמצוקות שלו - זאת טעות. עשינו צעדים אדירים למען השלום, אם לאסד ואם לאבו-מאזן. כל השרים וראשי הממשלות כבר אמרו מה אנחנו מוכנים לתת, אבל הצד השני לא מוכן אפילו להכיר ישראל. שר הפנים מאיר שטרית קרא לתבוע מהסורים את החכרת הגולן ל-25 שנה: "אם הם רציניים, הם צריכים להסכים לרעיון הזה; אם לאו, הם לא באמת רציניים".

 

ראלב מג'אדלה (עבודה), חבר הממשלה הערבי היחיד, הכריז כי רמת-הגולן היא אדמה סורית. המשא-ומתן, לדבריו, הוא "אינטרס אסטרטגי משותף", וביכולתו לנתק את סוריה מהמחנה האיראני: "למה צריך לטעון שמדובר בספין שנועד לשחרר את ראש הממשלה מהחקירות הפליליות? יש סכנה הרבה יותר גדולה כשסוריה מחוברת לאיראן בציר הרשע. המשא-ומתן הזה עשוי להוציא אותה משם".

 

בהתייחסו למצב בעזה, שב ואולמרט ואמר - כפי שהצהיר גם ברק - שהדברים "מתקרבים לנקודת הכרעה". הוא הוסיף כי ישראל "רוצה שיהיה שקט וביטחון מלא בטווח המיידי וגם בטווח הארוך - ונצטרך לקבל החלטות". בסוגיית הרגיעה עם החמאס, הוסיף אולמרט כי ישראל מחכה למתווך המצרי, כדי לשמוע את התשובות שקיבל מהפלגים הפלסטיניים לתביעותיה של ירושלים. לכך צירף איום לא מרומז: "אם התוצאה הזאת לא תבשיל בתיווך מצרי, אנו נצטרך לפעול בדרכים אחרות. אין לממשלה דבר חשוב יותר וגבוה יותר מהבטחת ביטחון תושביה. זה דבר שמדיר שינה גם מאנשי הביטחון וגם ממני. אנו צריכים להבטיח את שלום תושבי הדרום".

 

שטרית הבהיר כי יתנגד ל"כל הסכם כניעה" עם חמאס, שעלול להתפרש גם כ'אור ירוק' למדינות אירופה: "אי שבירת כוח ההתנגדות שלו היום, יכניס בעתיד מאות-אלפי ישראלים לטווח הטילים. צה"ל צריך להמשיך ולפעול יום ולילה, זו הדרך היחידה להפסקת איום הרקטות על יישובי הדרום". גם המשנה לרה"מ, חיים רמון, הבהיר כי לא יתמוך בהסכם בין ישראל לחמאס, אם יובא לאישור הממשלה: "עד שהצלחנו להביא לבידודו בעולם, המשא-ומתן המתנהל איתו כעת נותן לגיטימציה ואילן להיתלות לכל מדינה שתרצה לדבר איתם".


פורסם לראשונה 25/05/2008 10:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP ועמוס בן גרשום, לע"מ
"מאמץ הדרגתי, זהיר ומחושב"
צילום: AP ועמוס בן גרשום, לע"מ
לגיטימציה חינם: ישי
צילום: דניאל בראון – ג'יני
צילום: עופר עמרם
לא לכניעה: שטרית
צילום: עופר עמרם
מומלצים