שתף קטע נבחר

הכנסת תקדם חנינה למאות מתנגדי ההתנתקות

פרקליטות המדינה הסכימה לבחון ביטול אישומים והפסקת הליכים נגד מאות פעילי ימין שהתנגדו בכוח לפינוי. במקביל, תגבש ועדת חוץ וביטחון של הכנסת חקיקה לקידום ביטול האישומים. ח"כ עתניאל שנלר ל-ynet: "אם מניעי הפרקליטות אינם טהורים, נאכוף עליה את רצוננו בחקיקה"

ועדת חוץ וביטחון של הכנסת החליטה היום (ג') לקדם חקיקה לביטול האישומים נגד מאות הצעירים שהתנגדו לתוכנית ההתנתקות מרצועת עזה ומצפון השומרון. זאת, אם בתוך חודש הפרקליטות לא תבטל בעצמה את האישומים נגד מי שהורשעו ולא תפסיק את ההליכים נגד מי שטרם הוגשו נגדם כתבי אישום. כ-500 תיקים נפתחו בעקבות המעצרים של המתנגדים בכוח לפינוי.

 

ההחלטה להמשיך בחקיקה, שאותה יזם ח"כ ראובן ריבלין מהליכוד, התקבלה פה אחד מול התנגדות יחיד של ח"כ עתניאל שנלר (קדימה), שביקש לאפשר לו להמשיך במאמציו לשכנע את הפרקליטות לחון ולעכב את ההליכים נגד המתנגדים, כמחווה של רצון טוב. עמדת הוועדה התגבשה לאחר שגם הפרקליטות ביקשה להימנע מחקיקה והציעה להגיש את הבקשות המתאימות לגבי כל אחד מהצעירים, שיטופלו כל אחת לגופו של עניין.


עימותים בין חיילים לפעילי ימין לפני ההתנתקות (צילום ארכיון: רויטרס)

 

שנלר, שניהל את הדיון, סיכם אותו בהחלטת פשרה שמטרתה לבחון את רצונה הטוב של הפרקליטות. לפי ההחלטה, עוד השבוע יוגשו לפרקליטות בקשות לעיכוב הליכים נגד אלה שטרם הוגש נגדם כתב אישום, באמצעות פרקליטיהם או הסנגוריה הציבורית. עם זאת, בתוך שבועיים תגבש הוועדה את נוסח החוק שיוגש לקריאה ראשונה, ובתוך חודש הצעת החוק תעלה לקריאה ראשונה במליאת הכנסת, לפי מידת ההיענות של הפרקליטות לבקשות לעיכוב הליכים שיוגשו בשבוע הקרוב.

 

"ביקשתי לתת לפרקליטות צ'אנס להוכיח שהיא רצינית ודוברת אמת", אמר שנלר ל-ynet לאחר ישיבת הוועדה. "אם היא הולכת לעיכוב הליכים סימן שגם היא מתכוונת לסגור עניין. אם לא, סימן שמניעיה אינם טהורים ולנו לא תהיה ברירה אלא לאכוף עליה את רצוננו בחקיקה".

 

קושי בפירוש "סכנה ממשית" לחיי אדם

שנלר מציין כי הצעת החוק הפרטית שהגישה אתו קבוצת ח"כים, אשר עברה בקריאה טרומית, היא בעייתית מבחינה משפטית ולכן העדיף להסדיר את הבעיה מאחורי הקלעים. החוק המוצע מבקש להקל על מי שנפתחו נגדו הליכים או הורשעו בעבירה בהליכי ההתנתקות, שלגביה נקבע כי לא היה בה "סכנה ממשית לחיי אדם".

 

הפרקליטות עמדה על הקושי בהצעה שנובע מהפרשנות למושג הרחב "סכנה ממשית", אשר עלולה לסרבל את ההליכים בדיונים פרטניים וממושכים בכל אחד מהתיקים הרבים. אבל כל חברי הוועדה הסכימו ליטול את הסיכון הזה ולהמשיך בהליכי החקיקה.

 

כ-500 תיקים נפתחו בעקבות המעצרים של המתנגדים בכוח לפינוי. במחציתם ההליכים הסתיימו במשפט או שהתיקים נסגרו. שנלר פעל להעניק חנינות ולבטל את הרישום הפלילי לאלה שהורשעו ונענשו ולסגור את התיקים שנותרו פתוחים. "הגישה שלנו צריכה להיות מקסימום חנינות בלי חקיקה", אמר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ שנלר. "צ'אנס לפרקליטות"
צילום: מיכל פטל
הפינוי משא-נור. ארכיון
צילום: איי אף פי
מומלצים