שתף קטע נבחר

בוש לאולמרט: בוא נדון באיום הממשי - איראן

ראש הממשלה נפגש עם נשיא ארה"ב בוושינגטון, והודה לו על ביקורו האחרון בישראל. "נדון בנושא הפלסטיני ובנושא לבנון - ואבקש גם עדכון על סוריה", אמר בוש בפתיחת הפגישה, ששוב לוותה בטפיחות הדדיות על השכם ועל האגו. אחרי נאום אובאמה, גם גורמים בוושינגטון מדגישים את חשיבות הלחץ על איראן

ג'ורג' בוש יסיים בעוד מספר חודשים את דרכו בהנהגה האמריקנית, ואילו אהוד אולמרט לא מעוניין בגורל דומה. הערב (יום ד'), הוא זכה לאירוח לבבי בבית הלבן מצד חברו הטוב, נשיא ארצות הברית, בפגישה המדינית בין השניים במסגרת ביקור ראש הממשלה בוושינגטון.

 

השניים נפגשו כידידים עם אותה שפת גוף מוכרת - חיוכים, טפיחות הדדיות על השכם ובעיקר על האגו. הפגישה נפתחה בהצהרות קצרות. "נדון בתהליך השלום - בנושא הפלסטיני ובנושא לבנון, ואני מבקש להתעדכן בנושא הסורי", אמר בוש לאולמרט, על שורת הנושאים שכבר נדונו בביקורים ההדדיים האחרונים.

 "זה יותיר לנו מספיק זמן לדון בנושא איראן שהיא איום ממשי על השלום". אולמרט הדגיש בפני הנשיא האמריקני שהאיום המרכזי הוא אכן איראן, והודה לו על ביקורו בישראל לפני כחודש.

 

לגבי סוריה, בוש אינו מאמין שבכוונתה להתנתק מ"ציר הרשע" ולאפשר קיום של דיאלוג אמיתי לשלום מול ישראל. אולמרט מעדכנו במגעים הגלויים, אשר החלו ב-22 במאי באיסטנבול, וכן ברצף הפגישות הצפוי מול הסורים בתיווך טורקי.


בוש קיבל את פני אולמרט בחדר הסגלגל לעיני התקשורת (צילום: רויטרס)

 

בהקשר זה יצויין כי ביום שלישי בבוקר הגיע לוושינגטון במקביל לראש הממשלה גם שר החוץ הטורקי, עלי בבג'אן. ממשלחת אולמרט נמסר שאין כל תוכנית שהשניים ייפגשו. עם זאת, בבג'אן צפוי להיפגש עם בכירי הממשל האמריקני ומן הסתם ידון איתם בבקשת הסורים לקבל חסות אמריקנית על השיחות.

 

למרות שאין כל אישור בפמליית ראש הממשלה לכך שהוא יבקש מבוש לתקוף באיראן לפני תום כהונת הנשיא, גורם מדיני בכיר שהיה מעורב במגעים מול האמריקנים בשנים האחרונות, אומר כי ישראל תבעה לא אחת פעילות נחרצת יותר נגד האיראנים. זאת, מתוך הנחה שהפעילות הדיפלומטית אינה מספקת. 

 

"כל החברות בוול סטריט צריכות לנתק קשר עם איראן"

ביקורו של אולמרט בוושינגטון מתנהל בצלו של פסטיבל ברק אובאמה, שזכה הלילה במועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות. כמה שעות לפני פגישת אולמרט-בוש, נשא אובאמה נאום בוועידת השדולה למען ישראל והדגיש את מחויבותו לבת-בריתה של ארה"ב.

 

"בהסכם שלום, מדינת ישראל חייבת לשמור על אופיה היהודי, ירושלים תישאר בירתה הבלתי מחולקת של ישראל", הדגיש אובאמה, והתייחס כמובן אף הוא לאיום האיראני: "תפקידי לחסל את האיום הגרעיני של איראן, שאין גדול ממנו". הוא אמר גם שאם ייבחר לנשיאות, יקבע סנקציות חריפות על איראן בזירה המסחרית, וישקול גם פעולות נחרצות יותר.


סיוע צבאי על הפרק. בוש ואולמרט (צילום: רויטרס)

 

גם בכירים בממשל בוושינגטון שבו ואמרו במהלך ביקור אולמרט, שיש צורך בהרחבת הפעילות הכלכלית נגד איראן לחברות פרטיות: "כל החברות בוול סטריט צריכות ללחוץ על האיראנים. כל הבנקים צריכים לנתק את הקשרים עם תומכת הטרור המרכזית היום בעולם".

 

מעבר לכך, אולמרט והנשיא בוש דנים בבקשת ישראל להצטייד בטייסת אחת או שתיים של מטוסי F-35 ("החמקן"), ויתכן שאף במטוסי F-22 - שני הדגמים הנחשבים למתקדמים בעולם.

 באשר למטוס הראשון, ישראל אף שותפה זוטרה יחד עם מדינות רבות במערב לפיתוחו, והוא צפוי להיות מותאם לצרכים הישראליים, כמו מטוסי F-16I ("סופה") ו-F-15I ("רעם") לפניו.

 

כמו כן, צפוי הנשיא לאשר לישראל קבלת מידע לוויני אשר יתריע מפני שיגור של טילים ארוכי טווח. המדובר בסיוע אסטרטגי חשוב מאוד, שייאפשר היערכות לטילים מסוג "שיהאב 3" ו-"שיהאב 4" שבידי איראן. בעבר, במלחמת המפרץ הראשונה, סיפקה ארה"ב מידע מתריע על שיגור בצורה עקיפה - והפעם הכוונה היא לשיתוף ישראל בזמן אמת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט ובוש, היום
צילום: רויטרס
מומלצים