שתף קטע נבחר

האם כסף יעשה אתכם יותר בריאים? לא בטוח

ברור לכולם שעדיף להיות עשיר ובריא מאשר עני וחולה, אבל האם העושר כשלעצמו קשור בתזונה בריאה יותר? מתברר שלא בהכרח

אין ספק שאנשים עשירים יכולים לשמור על בריאותם טוב יותר מאנשים עניים. הם יכולים להרשות לעצמם לגור בסביבה נקייה יותר, ללכת לרופאים טובים יותר ולרכוש את כל התרופות שהם זקוקים להן. אנשים עשירים יכולים גם לרכוש את כל המזון שהם צריכים או חושקים בו. אבל האם הם מנצלים את היכולת הכלכלית הזו כדי לקנות מזון בריא יותר? מתברר שלא בהכרח.

 

אוכל זול בריא פחות?

מצד אחד, אנשים עשירים רוכשים את מזונם בחנויות יוקרה שמוכרות מוצרי מזון מיוחדים עם קונוטציה בריאותית, בעוד שעניים רוכשים את מזונם בשווקים. אבל מצד שני, אנשים עשירים מוציאים יותר כסף על ג'אנק פוד ועל מזון מהיר לעומת עניים, שנוטים יותר לאכול בבית כדי לחסוך בהוצאות. אז מי שומר טוב יותר על בריאותו? האם אוכל זול בריא פחות מאוכל יקר? ואיזה מזון משמין יותר?

 

הכלל הראשון הוא שמחיר המזון לא בהכרח מעיד על מידת הבריאות שבו. כך למשל הרבה מהמזונות היקרים והמעודנים, הדליקטסים, דווקא משמינים. בשר בקר, קוויאר, פטה אווז או גבינות עתירות שומן – כל אלה הם מזונות משמינים ביותר. גם 'מוצרי בריאות' יקרים שנקנים בחנויות טבע הם לא תמיד דיאטטיים, שכן לעיתים קרובות הם מכילים סוכר, דבש, אגוזים, שקדים וכדומה. הסוכר החום, למשל, שיש שטועים לחשוב שהוא בריא ומוכנים לשלם עבורו יותר, משמין ומזיק לשיניים בדיוק כמו סוכר לבן. גם הלחמים המיוחדים והיקרים משמינים בהרבה מהלחם האחיד, כי הם מכילים תוספות כמו אגוזים או זיתים.

 

יותר מסעדות - יותר שומן רווי

יש אנשים שבגלל יכולתם הכלכלית שותים כמויות גדולות של יין, הרבה יותר מההמלצות הבריאותיות המקובלות. אז נכון שהיין שלהם אדום, יקר ומשובח, אבל בכמויות גדולות הוא גורם למחלות לב, לאלצהיימר ולצרות אחרות שנחסכות מהעניים, שידם אינה משגת לרכוש יין.

 

העשירים גם מבקרים במסעדות הרבה יותר מעניים, וכך זוכים להתענג על מאכלים מלאי שומן רווי וטראנס, כי איך אפשר בלי סטייק עם שומן, פירה עם חמאה וקינוחים בשמנת. והרי ידוע שאורח חיים שכולל אכילת מזון רווי בשומן ושתיית אלכוהול עלול לעודד התפתחות כבד שומני – אחת המחלות הנפוצות ביותר ב‭20-‬ השנים האחרונות, שגורמת לאיבוד יכולת התפקוד התקין של הכבד, לשחמת כבד ואף לסרטן.

 

בריג'יט איסביט, חוקרת תזונה מה‭,Foundation British Nutrition-‬ מסכימה עם הטענה שהמצב הכלכלי לא אומר דבר על מצב הבריאות. לדבריה, העשירים אמנם אוכלים יותר דגים וירקות ועושים יותר פעילות גופנית, אבל בד בבד הם גם סובלים מעודף משקל של ‭4-2‬ ק"ג שמצטבר בעיקר באזור הכרס. עודף כזה מסוכן לבריאות לא פחות מהשמנה מסיבית של ‭30-20‬ ק"ג, שכן השמנה באזור הבטן העליונה היא שמבשרת על סוכרת, יתר לחץ דם ומחלות לב.

 

בעיה נוספת קשורה בשפע המזון שממנו נהנים העשירים. מחקרים מראים שאוכל פשוט ובכמות מצומצמת מסייע למוח להפעיל בקרת תיאבון טובה יותר. לעומת זאת, עודף ושפע מזון 'משתקים' את בקרת התיאבון במוח וגורמים כשלעצמם לאכילה מופרזת ולעלייה במשקל.

 

היתרון הגדול, אם כן, ביכולת הכלכלית, הוא בכך שהיא מאפשרת לרכוש ידע ומודעות לגבי איזה מזון בריא לאכול וכמה, איך ומתי כדאי לאכול ממנו. עושר מאפשר גם תרבות פנאי של עיסוק בפעילות גופנית. לעומת זאת, לעניים לרוב אין גישה לדיאטנים, למאמני כושר אישיים ולמחקרים אחרונים בנושאי תזונה, ולכן קשה להם יותר לבחור מזונות בריאים. הכנסת נושא התזונה הנכונה והבריאה לתוכנית הלימודים בבתי הספר תסייע ליצירת שוויון בין עשירים ועניים גם בתחום הזה.

 

  • הכותבת היא דיאטנית קלינית, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב‭,(‬ וראש המחלקה למדעי התזונה במרכז האוניברסיטאי אריאל בשומרון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עשירים - יותר כסף על ג'אנק פוד
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מומלצים