שתף קטע נבחר

רשות ני"ע מענישה גם את בוימלגרין ומתי דב

זהר גושן עצר את תשקיף המדף של אזורים ואת רישום האג"ח למסחר בגלל ההתבטאות של מתי דב, אבל הנפגעים העיקריים הם המשקיעים

מתי דב, מנכ"ל חברת הבנייה אזורים, הצטרף אתמול באופן רשמי למועדון המפוקפק שבו חברים גם לב לבייב, איליק רוז'נסקי, גיל בלוטרייך ועוד מנכ"לים ובעלי שליטה ששיבחו את החברות הציבוריות שלהם מעל גבי העיתונים ונענשו.

 

באחד הראיונות העיתונאיים שהעניק מתי דב לעיתונות הכלכלית הוא אמר כי שווייה של החברה גדול מהשווי שעל פיו היא נסחרת. זמן קצר לאחר מכן נאלצה אזורים להוציא הודעה המתנערת מאמירה זו, אבל זה לא הספיק לרשות ניירות ערך שהחליטה להקפיא את ההיתר לתשקיף המדף של החברה וכן הקפיאה את הרישום למסחר של איגרות החוב שלה עד ל־1 באוגוסט 2008.

 

רשות ניירות ערך הענישה במקום שהיא יכולה ולא במקום שהיא צריכה. אם ברשות אכן סבורים כי מדובר בעבירה של מנכ"ל אזורים שעשויה להיות לה השפעה על המסחר בבורסה, היה עליה לפנות לבורסה בבקשה לעצור את המסחר במניה - אלא שהיא לא עשתה כן.

 

"אין אכיפה אפקטיבית"

"במדינת ישראל אין היום אכיפה אלטרנטיבית אפקטיבית לבית המשפט כמו אכיפה מינהלית או אזרחית", אמר עו"ד שוני אלבק, היועץ המשפטי של רשות ניירות ערך, בכנס להב שהתקיים באוניברסיטת תל אביב. המציאות הזו, שבה לרשות ניירות ערך אין כלים אפקטיביים לשמש כשוטר הרע של שוק ההון, מביאה אותה לנצל לרעה את הכלים שהחוק העמיד לרשותה.

 

כשמנכ"ל או בעל שליטה מפזר אמירות לגבי הדיסקאונט העמוק שבו נסחרת החברה - הרי שברשות מסתכלים על אמירות שכאלה כעל מידע שעשוי להניע משקיעים לבצע פעולות בניירות ערך, קרי השפעה בצורה כזו או אחרת על שערי המניות.

 

אולם, במקום להילחם בתופעה בדרך הארוכה והמקובלת באמצעות בית המשפט, ברשות ניירות ערך בחרו בקיצור דרך תוך שימוש בכרטיס האדום המאפשר לה להקפיא הנפקות חדשות. כעת מתווסף עונש חדש - עיכוב ברישום למסחר של ניירות ערך שהונפקו זה עתה.

 

זהו שימוש חורג בסמכותה של הרשות להקפיא רישום למסחר. "היום משפט בתחום של ניירות ערך אורך חמש שנים בממוצע - דבר שיוצר עינוי דין. היינו רוצים שתהיה לנו האפשרות לשים תג על חוליגנים של שוק ההון כדי שאלו לא יוכלו לסחור יותר", מסביר עו"ד אלבק ובדבריו מרמז אולי על הסיבות שמביאות את הרשות למצוא פתרונות.

 

כשלב לבייב משבח את מניות אפריקה ישראל וגורם למניה לזנק ב־8%, אנשי רשות ניירות ערך מתעוררים, ויש אפילו שמעזים לומר שלבייב הניע משקיעים. אם לבייב אכן ביצע עבירה, על הרשות לפעול נגדו בכלים העומדים לרשותה, קרי המלצה על הגשת כתב אישום בגין הנעה בדרכי תרמית. אולם כתב אישום ומשפט שיתנהלו במשך שנים ידרשו משאבים רבים מסגל הרשות והתוצאה הסופית כלל אינה ודאית, על כן ברשות החליטו לפעול ולהעניש את החברה ואת המשקיעים בהקפאת הנפקת ניירות ערך לציבור.

 

משקיע סביר הקורא בעיתונות הכלכלית את דבריו של מנכ"ל או של בעל שליטה המספר בטובתה של החברה שבראשה הוא עומד, אינו זקוק לרשות ניירות ערך כדי לשפוט אם האמירות אוביקטיביות או לא. הקפאת הנפקות פוגעת לא רק בכיסם של לבייב במקרה המדובר או של שעיה בוימלגרין, בעליה של אזורים, אלא גם בכיסם של המשקיעים הקטנים. כשחברה לא רשאית לגייס הון או חוב מהציבור והיא נאלצת למצוא מקורות חלופיים יקרים יותר, גם ציבור בעלי המניות נפגע.

 

במקרה של אזורים הקפאת הרישום למסחר של האג"ח לא יפגע במנכ"ל החברה או בבעל השליטה, אלא דווקא בציבור שרכש את האג"ח בהנפקה וכעת לא יוכל לסחור בהן במשך כחודשיים. בעקיפין יכול הדבר לפגוע גם בחברה מכיוון שהריבית המשולמת על ניירות ערך שאינם סחירים גבוהה מהריבית המשולמת על ניירות ערך שאפשר לסחור בהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה קרייזלר
שעיה בוימלגרין: יענש?
צילום: דנה קרייזלר
מומלצים