שתף קטע נבחר

מה זה אובלק? תיכף תגלו

קצת קורנפלור, מים וצבע - ויש לכם חומר דביקי ומדליק שילדים פשוט אוהבים למעוך - האובלק. כתבה נוספת בסדרת המדען הצעיר

רוצים לרתק את הילדים בפעילות מדהימה ופשוטה במיוחד? ערכו להם היכרות עם האובלק. נשמע מתוחכם, אבל זהו בסך הכול קורנפלור, שערבבו אותו עם קצת מים וצבע. הערבוב יוצר את חומר הפלאים הזה, שיכול להיות ברגע אחד מוצק וברגע אחד נוזל. תחשבו כמה קסמים יכולים הילדים לעשות לחברים שלהם עם פלא שכזה. ד"ר שגן-דע, יחד עם הילדות אופל ויובל, ידגימו איך עושים את זה. בואו לגלות את נפלאות האובלק.

 

 

ציוד וחומרים:

  • קערת פלסטיק.
  • מספריים.
  • כוס מידה.
  • מים.
  • חצי קילוגרם קורנפלור (קמח תירס דק).
  • צבע מאכל.

 

אופן ההכנה:

  1. פותחים את שקית הקורנפלור באמצעות המספריים.
  2. שופכים את הקורנפלור אל הקערה.
  3. מודדים בכוס המידה בדיוק 400 מיליליטרים של מים.
  4. מוסיפים למים מעט צבע מאכל.
  5. מוסיפים את המים אל הקורנפלור.
  6. מערבבים בידיים היטב וכך נוצר האובלק.

 

והמשחק מתחיל:

כשמערבבים את האובלק מרגישים כאילו הוא לא ממש מתערבב ושכל הזמן יש בו גושים. וזה ממש לא כך! הוא נראה נוזל, אבל...

  • מה קורה כשמכים באובלק בכף ידכם? האובלק לא מתיז!
  • מה קורה כשגורפים ואוספים את האובלק במהירות? האובלק נשבר ומתפורר לחתיכות!
  • מה קורה כששופכים אובלק לקערה? כיצד הוא זורם? האובלק יורד בזיגזג!
  • מה קורה כשמטביעים בו יד ומרימים את היד במהירות? הקערה עולה יחד עם היד!
  • מה קורה כשמכדררים עוגיות עוגלה-בוגלה? מרגישים כדור, רואים כדור, אך כשפותחים הוא כאילו מתמוסס לו מבין האצבעות!

 

אז מה בעצם קורה פה?

קמח התירס מורכב מעמילן. חלקיקי העמילן לא מתמוססים במים, אלא מרחפים ולכן החומר הזה הוא תרחיף.

 

מולקולות העמילן הן ארוכות ומסועפות. המים מאפשרים למולקולות להחליק האחת על-גבי האחרת ולזרום - תכונה המאפיינת נוזל. כמו ספגטי בהרבה רוטב. כשאנחנו מושכים ספגטי בודד באיטיות, הוא מחליק בין שאר "חוטי" הספגטי בזכות הרוטב החלקלק. אז האובלק הוא נוזל. כאשר אנו מפעילים על החומר לחץ (מתיחה או דחיסה) צפיפות המולקולות גדלה והן אינן נעות האחת יחסית לשכנותיה - תכונה המאפיינת מוצק. אז האובלק הוא מוצק.

 

האם יכול להיות שהאובלק הוא גם נוזל וגם מוצק? אז זהו, שהוא לא! הוא פעם מוצק ופעם נוזל או שבחלק אחד של הקערה הוא מוצק ובאחר הוא נוזל. לחץ הוא הסוד! האובלק עובר ממצב נוזל למצב מוצק כשמפעילים עליו לחץ, וחוזר להיות נוזל מיד כשמרפים את הלחץ.

 

עוד כמה דברים:

  • החומר שהכנו נקרא אובלק. השם אובלק בא מהספר "גדליהו והמיסטוק", שנכתב על-ידי דוקטור סוס (Dr. Seuss). באנגלית: "Bartholomew and the OOBLECK".

 

  • בדרך כלל הורים אינם מרשים לילדים לגעת בחומרים מלכלכים, אבל האובלק הוא חומר תחושה שחייבים לא רק להכין, אלא גם לשחק בו. אפילו שהוא מלכלך. קל מאוד לשטוף אותו במים, אפילו בלי סבון. עדיף כמובן להכין ולשחק בו מחוץ לבית או על השיש במעבדה הביתית - המטבח.

 

  • אם החומר מתייבש מעט תוך כדי המשחק הוא מתקשה יותר מדי ואז ניתן להוסיף עוד מים. אם הוספנו בטעות יותר מדי מים והחומר המתקבל נוזלי מדי - ניתן להוסיף מעט קורנפלור.

 

  • אם נשפך אובלק אל הרצפה, קל מאוד לאסוף אותו בידיים בתנועות גריפה מהירות.

 

ד"ר תומר שגן - ד"ר שגן-דע (PhD בהנדסה גנטית וביוכימיה ופוסט-דוקטורט באפידמיולוגיה), מכשיר אנשי חינוך וילדים בתחום המדעים החווייתיים במכללות, מרכזי מחוננים, מרכזי מורים, מרכזי מדעים, האוניברסיטה פתוחה, מתנ"סים, בתי ספר וגני ילדים.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים