שתף קטע נבחר

בקרוב אצלכם: הכירו את הדור הבא של מכשירי הכושר

המכשירים הכי שווים, התוספים הכי אפקטיביים, החידושים הכי חמים ושלושת הזוכים הגדולים. ביקור בתערוכת הכושר המובילה בעולם FIBO 2008

מרכז הכנסים בעיר אסן הסמוכה לדיסלדורף בגרמניה נראה כמו מכון כושר עצום. כמעט אינסופי. עם כניסתי לאולם הראשון, הענק והגדול מכולם, תקפו אותי כאבי שרירים בכל הגוף רק מעצם המחשבה שאצטרך לנסות הכל, פרומו למה שצפוי כנראה לקרות לי עד סוף היום. בשעות הראשונות התהלכתי בתוכו כמו ילדה בחנות צעצועים שלא נגמרת ורוצה לגעת בכל צעצוע.

 

ביום הזה התמצה אוצר המילים שלי ל"איזה מדליק" ו"איזה מגניב", מילים שנבלעו במוזיקת המועדונים הרועשת שנשמעה ברקע, ובתוך קריאות הקרב של הגברים המסוקסים שהדגימו במרכז כל אחד משבעת ההאנגרים את אחד הטרנדים הלוהטים של השנה: אימוני כושר קבוצתיים על מכשירים.

 

והאינטנסיביות הזאת מתבטאת גם במספרים. 460 יצרני ציוד כושר וספורט מ־35 מדינות הציגו השנה את המגמות והחידושים האחרונים בתחום האימון הגופני בתערוכת הכושר הגדולה באירופה - FIBO 2008. 45 אלף איש ביקרו בתערוכה במהלך ארבעת הימים לקיומה. 60 מועמדים התחרו על "פרס החדשנות", שנחשב לאוסקר של עולם הכושר, בשלוש קטגוריות: ההמצאה הטובה ביותר בתחום מכשירי האימון, המוצר הכי מבטיח בתחום קידום הבריאות, והמוצר החדשני ביותר בתחום תזונת הספורט. תשעה הגיעו לגמר. שלושה זכו.

 

המגמות

תכף נציג לכם את הזוכים הגדולים של השנה לדעת השופטים (ואת המועמדים הכי מרתקים לדעתנו), אבל לפני כן - כמה מילים על המגמות שעלו מהתערוכה. העולם היום אולי שייך לצעירים, אבל בעוד כמה שנים הוא יעבור כנראה ליותר מבוגרים. כך לפחות לפי המוטיב שעמד מאחורי רבים מהמכשירים שהוצגו: התבגרות דמוגרפית, בעיקר בארצות הברית ובאירופה. "על־פי התחזיות, בשנת 2050 קבוצת הגיל הגדולה ביותר באוכלוסיית ארצות הברית תהיה נשים בנות 80 פלוס, וגם הגברים בגילאים אלה יתפסו חלק ניכר באוכלוסייה", מסביר ג'ורג'יו ג'רבסוני, מנהל שיווק בינלאומי בחברת Sports Art. "זאת בשל שיעור ילודה נמוך כיום ובשל דור הבייבי בום, שהתבגר בינתיים. ישראל, אגב, מתנהלת בניגוד למגמה זו ומסתמנת כמדינה שתמשיך להיות צעירה גם בעוד כמה עשורים".

 

חלק מהמגמות שנראו במכשירים הן נגזרת של ההיבט הדמוגרפי הזה, כשפלח השוק האטרקטיבי והמחוזר ביותר הופך להיות בני ה־50 פלוס. הנה השלוש הכי בולטות:

 

מולטי־פונקציונליות. יצרנים רבים הציגו מכשירים ביתיים שמאגדים בתוכם כמה מכשירים ומאפשרים לבצע מגוון רחב של תרגילים המפעילים את כל קבוצות השרירים בגוף, ובכך לסייע לתפקוד יעיל יותר בחיי היומיום. המרשים שבהם הוא CXT-100 של חברת TuffStuff, מכשיר פינתי המאפשר לבצע לא פחות ממאה תרגילים המכסים את כל קבוצות השרירים בגוף. מי שיחליט להציב אותו בפינת חדרו יקבל איתו די.וי.די המציג את כל אפשרויות התרגול בו.

 

מקסימום חיזוק. כל היצרנים שמחשיבים את עצמם יצאו עם ליין של מכשירי כוח שאינם נמצאים בקטגוריית ה־Body Building אלא בקטגוריית ה־Strength. כלומר כושר למטרת חיזוק הגוף, שמתאים גם לאוכלוסייה בוגרת ואפילו קשישה ומתאפיין במדדים הבאים: פשטות הפעלה, התנגדות התחלתית מינימלית ואקסטרה בטיחות ונוחות (שזה אומר מקסימום התאמה אישית למשתמש).

 

מינימום פציעות. המכשירים החדשים מנסים להילחם בכוח המשיכה. ובתרגום פשוט: למנוע ככל האפשר פגיעות במפרקים. מכשירים רבים מצוידים במערכות ביו־מכניות שמאפשרות למתאמן לנוע עליהם בלי לפגוע במפרקים. במכשירי הדיווש יש הקפדה על מנח המושבים ועל המשענת באופן שימנע ממשקל הגוף לפנות לכיוון הרגליים, ולכן גם ימנע את הלחץ על המפרקים. הדבר בא לידי ביטוי גם בקטגוריית ההליכונים, שבהם נגרם לחץ כבד על המפרקים בשל משקל הגוף, וברבים מהם משטחי ההליכה הופכים ליותר ויותר רכים במטרה לספוג את משקל הגוף ואת הזעזועים. אחת הדוגמאות היותר מוצלחות הוא ההליכון מדגם 33TR של חברת ספורטס ארט, שמאפשר לשנות את קשיחות משטח הריצה עד לרמת רכות המדמה ריצה על חול ים. בלחיצת כפתור משנים המנגנונים בצדי המשטח את צורתם ומאפשרים את התרככותו. התוצאה: הפחתה של כ־50% מעוצמת זעזוע הדריכה ביחס להליכונים רגילים והקלה משמעותית על בעיות ברכיים וקרסוליים.

 

מכשיר נוסף שעונה על המגמה נטולת הפציעות הוא הקרוס טריינר של סייבקס 630A מסדרת Arc Trainer. הוא פותח על־פי גישה המתמקדת בקשת התנועה הנכונה, מתאים מבחינה ביו־מכנית לגוף האדם ומאפשר להגיע לתוצאות טובות יותר בפחות זמן וללא פציעות.

 

הטרנדים

שני טרנדים בלטו בצורה מסיבית בהאנגרים והם למעשה המשך לניצנים שכבר ראינו בשנתיים־שלוש האחרונות.

אימונים קבוצתיים. הטרנד החם הזה נולד בשיעורי הספינינג הקבוצתיים והסוחפים. אבל למה להסתפק

בדיווש קורע בצוותא כשאפשר לעבוד על הרבה יותר? חברות רבות הציגו סדרות מכשירים המושתתות על תחנות עבודה ומיועדות לאימונים בקבוצה במסגרת מועדוני הכושר.

 

אימון ממוחשב. המגמה ההייטקית בלטה מאוד גם בבחירת המוצרים שעלו לגמר וגם בזוכים: מסכי מגע, כרטיסים חכמים, חיישנים אלחוטיים שמאפשרים למדוד כמעט הכל ותוכנות מחשב שמאפשרות התאמה אישית של המכשירים והתרגילים למידות הגוף, המשקל, מבנה השרירים והמפרקים של המתאמנים, וכמובן קצב הלב, הדופק ולחץ הדם. 

 

נבחרי השופטים

ואחרי כל הסקירה המגמתית הזאת, הגענו לדבר שלשמו התכנסו כל המבקרים בתערוכה: פרס החדשנות של פיבו. קבלו את שלושת המנצחים הגדולים בשלוש הקטגוריות:

 

ההמצאה הטובה ביותר: AbCoaster / מכשיר אימון לשרירי הבטן

המכשיר הזה של חברת Pulse Fitness מציע דרך מקורית לעבודה על שרירי הבטן. כאן, במקום לשבת על המושב הריבועי תעמדו עליו בעמידת ברכיים כשידיכם אוחזות בידיות המכשיר. עכשיו תצטרכו לקרב את המושב לכיוון הידיים, מה שמתאפשר רק על־ידי הפעלת שרירי הבטן. המכשיר מציע גם הארה של ממש בתחום האלכסונים. כוונון של המושב ימינה או שמאלה ינפק עבודת אלכסונים מודגשת שכמותה טרם הרגשתם. קל מדי? תוכלו להוסיף משקולות אל תחתית המושב בהתאם למידת העומס שתחפצו בה. מה שכן, המכשיר מחייב דיוק רב בזמן העבודה, כי אפשר ליפול בקלות למלכודת הידועה בתרגילי עמידת ברכיים: עומס על הברכיים וכאבים, שעלולים לפגום בהנאה מהמותניים החטובים ומהקוביות בבטן.  


AbCoaster. הארה בתחום האלכסונים

 

קידום הבריאות: BIA 101 Anniversary / מכשיר למדידת הרכב הגוף

ה־BIA (ראשי תיבות של Bio-Impidance Analysis) של חברת SMT Medical הוא מכשיר קטן המתחבר לגוף באמצעות אלקטרודות ומאפשר לקבל הערכה מהירה ופשוטה של תצורת הגוף במונחים של מסת שריר ביחס למשקל הכללי בחלק העליון של הגוף לעומת חלקו התחתון, ובצדו הימני של הגוף ביחס לצדו השמאלי. הוא מופעל בפשטות על־ידי סוללות ועושה עבודה מצוינת למטרות הפחתת משקל ולבניית שרירים. איך? הוא מאפשר לשלוט על התרגילים ועל התזונה ולכוונם כך שיתאימו במדויק למבנה הגוף הייחודי שלכם וליעד שהצבתם לעצמכם.   

 

תזונת ספורט: Cell Reloader / תוסף אנרגיה לטווח ארוך

תוסף התזונה Cell Reloader של חברת Body Attack מכיל את נוסחת הפטנט Carbo-T4 המספקת לגוף אנרגיה גם לטווח הארוך. בניגוד למוצרים המספקים אנרגיה זמינה ומיידית לטווח קצר, האנרגיה מסופקת באופן שווה יותר גם לשרירים וגם למוח, ורמת הסוכר והאינסולין בדם עולה באופן מתון יותר. רכיב נוסף (D-Glucose Monohydrate) משפר את ספיגת הקריאטין המצוי בתוסף, וטכנולוגיית הובלה מיוחדת מבטיחה מעבר וחדירה טובה יותר של החומרים שבתוסף (L-arginine, קריאטין, גלוטמין, D-Pinitol ו־R-ALA) לתאים.  

 

הנבחרים שלנו

לא שאנחנו מזלזלים חלילה בשיקול הדעת של השופטים. ובכל זאת, הנה שלושה מועמדים שלא קטפו את הפרס, אבל עוררו אצלנו לא מעט אמוציות.  

 

מקום ראשון: Bodyscanner - סורק גוף להתאמה אישית של תוכנית אימון

מדריכים? תשכחו מזה. האופציה הלוהטת שהושקה בפיבו 2008 היא מכון כושר המאובזר בסדרה של 22 מכשירים, שמספקים לכל מתאמן תוכנית תרגילים מותאמת אישית לכל שרירי הגוף. המכשירים מופעלים על־ידי מנועים

 חשמליים ש"קוראים" את הפרטים הנמצאים על גבי כרטיס חכם אישי שמקבל כל מתאמן, ובו כל המידע שנדרש להם כדי להעניק לו את התוכנית האפקטיבית ביותר עבורו. ומאיפה המידע שבכרטיס החכם? כאן נכנס לתמונה ה־Bodyscanner, סורק גוף בתלת־ממד של חברת Milon, שהיא כמובן גם יצרנית המכשירים. אתם נכנסים כמעט עירומים לחדרון קטן שבו סורקות קרני לייזר את הגוף שלכם – אורך השרירים, המרחק בין המפרקים ועוד. הממצאים מועברים ישירות למחשב ושם הם מעובדים באמצעות תוכנת מחשב ונשמרים על גבי כרטיס (Chip Card). באופן חד־פעמי נקבעת תוכנית אימון כוללת על־ידי מדריך שמתכנת את הכרטיס, וכך בכל ביקור במכון המכשירים כבר יידעו לבד מה הכי נכון בשבילכם.  


מתקשר עם הצ'יפ האישי שלכם ומתעדכן בכל אימון.

אחד ממכשירי הכושר שמותאמים ל-Body Scanner

 

מקום שני: (AMT (Adaptive Motion Trainer: מכשיר אירובי שמתאים את עצמו למתאמן

אם אתם מנויים לרשת הולמס פלייס יכול להיות שכבר פגשתם את המכשיר הזה באחד הסניפים. המכשיר, של חברת Precor, מתהדר בפטנט ייחודי: התאמה אוטומטית למתאמן שעליו. הוא מזהה את משקלו של המתאמן ואת נקודות האחיזה שלו במכשיר, ובהתאם לכך משנה עבורו את טווח הפסיעה ואת רמת ההתנגדות. בכל פעם שתשנו במעט את תנוחת הגוף שלכם על המכשיר, וגם כשאחיזת הידיים שלכם במכשיר תשתנה, תחושו כי הוא מציע לכם אתגר שונה ומפעיל עבורכם קבוצות שרירים שונות. כך אתם זוכים לחוות תוכניות משתנות (עלייה על מדרגות, הליכה לפנים ולאחור, ריצה קלה, ריצה מהירה ועוד) בלי לקבוע מראש באופן פעיל סוג מסוים של תוכנית. יתרון משמעותי נוסף שזיכה את

ה־AMT במועמדות לפרס הוא העובדה כי העומס על המפרקים חלש בהרבה מאשר זה שבהליכון. ידיות נעות לאחיזת ידיים מאפשרות להפעיל גם את שרירי פלג הגוף העליון, ועל פני צג צבעוני אפשר לראות את תנועת הרגליים בריצה או בהליכה ואת קבוצות השרירים שפועלות באותה תנועה.

 

מקום שלישי:  Aipermotion - חיישן פעילות

סוף־סוף תוכלו לדעת בדיוק כמה קלוריות אתם שורפים לא רק בפעילות ספורטיבית ועל גבי מכשירים, אלא גם בפעולות יומיומיות כמו גינון, שטיפת הבית או רחיצת כלים. ה־Aipermotion של חברת Aipermon הוא חיישן פעילות המוצמד לחגורת המכנסיים, ומסוגל לזהות, לרשום ולשמור בזיכרון את כל התנועות שביצעתם במהלך היום, סך המרחק הכללי שצעדתם והאנרגיה שהוצאתם במהלך כל פעילות ופעילות. הוא מאפשר להציב מטרה יומית מבחינת מרחק הליכה וצריכת קלוריות, ולבדוק בכל רגע נתון על גבי הצג את מצבכם ביחס ליעד על־פי מהות הפעולות שביצעתם. את הנתונים אפשר להעלות למחשב באמצעות חיבור USB, וכך לבצע מעקב ארוך טווח אחר ההתקדמות.

 

  • ייעוץ מקצועי: קובי לפידות, מנכ"ל חברת לפידות ספורט.
  • הכותבת הייתה אורחת חברת לפידות ספורט


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חדש: ג'ל אנרגיה בגודל 4 ס"מ המקצר את ההתאוששות מאימון
BIA 101 Anniversary. הערכה של תצורת הגוף
Cell Reloader. אנרגיה לטווח ארוך
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים