שתף קטע נבחר

מי אמר שדיאטה דלת שומן בהכרח טובה לבריאות?

חשבתם שאתם מסודרים אם תורידו את השמן מהתפריט? תחשבו שוב. הפחתת כמות השומן בתפריט לא בהכרח מיטיבה עם הגוף ולא תמיד מובילה לירידה במשקל. מחקרים חדשים מציגים את השמנים והשומנים באור שונה משהתרגלנו

1‬) הדעה המקובלת: מזונות נטולי שומני טרנס טובים בהרבה מגירסאותיהם הקודמות

הדעה החדשה: רבות מרשתות המסעדות משתמשות היום לצרכי טיגון בתערובת של שמנים בלתי רוויים. אבל שימוש חוזר בשמנים האלה, כפי שעושות מסעדות רבות, טומן בחובו סיכונים, כיוון שחימום מחדש של שמן משנה את המבנה המולקולרי שלו ומגדיל את הסבירות שהוא יידבק לדפנות העורקים. בנוסף, רבות מהמסעדות 'נטולות הטרנס' עדיין רוכשות צ'יפס ופריטים אחרים שטוגנו קודם לכן בשומן טרנס. כך שעדיין אתם צריכים להיזהר במסעדות ממזונות מטוגנים, שמכילים המון קלוריות בלי קשר לאופן הטיגון שלהם.

 

המוצרים נטולי שומן הטרנס שנמכרים במרכולים עלולים לבלבל אפילו יותר. מינהל המזון והתרופות האמריקאי מתיר לרשום על תוויות המזון 0 גרם שומן טרנס אם המוצר מכיל פחות מחצי גרם שומן טרנס למנה. אבל אם אתם אוכלים מנות גדולות או מרובות מאותם מוצרים 'נטולי שומן טרנס' כביכול, קל לעבור את המקסימום המומלץ על ידי איגוד הלב האמריקאי לשומן טרנס ‭2 –‬ גרם בלבד ביום אם אתם צורכים דיאטה של ‭2,000‬ קלוריות.


הנה שמן אחד בריא. שמן זית (צילום: פוטוס)

 

גם תחליפי שומן טרנס, שמשמשים עכשיו בעוגיות פריכות, בציפויי פשטידות ובשאר דברי מאפה, הם סיבה לדאגה. חלק מהיצרניות משתמשות בשמן דקלים, כיוון שהוא מוצק למחצה כמו שומן טרנס. אבל שמן דקלים הוא אחד השמנים הצמחיים הכי פחות בריאים, משום שהוא מכיל כמויות גדולות של שומן רווי. יצרניות אחרות משלבות שמן סויה מוקשה, שעבר הידרוגנציה מלאה והוא שומן כמעט מוצק, עם שמן נוזלי, כדי להגיע לשומן רך למחצה. אמנם הקומבינציה הזו לא מכילה שומן טרנס, ונראה שהיא לא משפיעה על רמות הכולסטרול, אבל החוקרים עדיין לא יודעים מה עלולות להיות השפעותיה על הבריאות בטווח הארוך. נראה אם כך שבשלב הזה היתרונות הבריאותיים של שני התחליפים האלה לשומן טרנס לא ברורים.

 

כדי להימנע משומן טרנס ולמזער את הבלבול לגבי חלופותיו:

 

א. כשאתם בוחרים במרכול מזונות מוכנים נטולי שומן טרנס, העדיפו את אלה שמכילים את הכמות הקטנה ביותר של שומן רווי. אם יש במוצרים שמן דקלים או שמן מוקשה, הם יופיעו בהרכב התזונתי כשומן רווי.

 

ב. בדקו היטב את רשימת המרכיבים של מוצרים נטולי שומן טרנס. אם היא כוללת אפילו כמויות קטנות של שמן צמחי מוקשה חלקית, דאגו להגביל את צריכתכם לגודל המנה המומלץ.

 

ג. כשאתם אוכלים בחוץ, שאלו את המלצר באיזה סוג שמן המסעדה משתמשת בפריטים שאתם מזמינים. אם אפשר, בחרו מאכלים שלא מכילים שומן טרנס.

 

‭.2‬ הדעה המקובלת: דיאטה דלת שומן היא הדרך הטובה ביותר להגן על הלב

הדעה החדשה: כמה ניסויים הראו שאנשים שסובלים ממחלת לב ומקטינים את צריכת השומן לפחות מ‭10%-‬ מסך הקלוריות יכולים להסיג לאחור את היסתמות העורקים הכליליים. אבל הניסויים האלה שילבו בדרך כלל דיאטה דלת שומן עם אמצעים אחרים, כגון פעילות גופנית סדירה והפחתת סטרס, שכנראה תרמו להטבה.

 

יותר מזה, לדיאטות דלות שומן עד מאוד יש השפעות מעורבות על רמות הכולסטרול. הן אמנם מורידות באופן חד את רמת הכולסטרול הרע, אבל הן גם מורידות את רמתו של הכולסטרול הטוב ומעלות את רמת הטריגליצרידים – סוג

 אחר של שומן שעלול לתרום להתפתחות מחלת לב. למעשה, איגוד הלב האמריקאי העלה לאחרונה את הגבול המותר העליון לצריכת שומן מ‭30%-‬ ל‭35%-‬ מסך הקלוריות היומיות.

 

בכל מקרה, עדיין חיוני להמעיט בצריכת שומן רווי – סוג השומן שבא בעיקר מבשר וממוצרי חלב. שומן רווי מעלה בבירור את רמת הכולסטרול הרע ומגדיל את הסיכון לעורקים הכליליים. למעשה, באותו זמן שאיגוד הלב האמריקאי הקל את ההגבלות על הצריכה הכוללת של שומן, הוא החמיר את ההגבלה על שומן רווי, כשהפחית את הצריכה המירבית המומלצת מ‭10%-‬ ל‭7%-‬ מסך הקלוריות היומיות. צריכת שומן הטרנס, שנמצא בשמנים צמחיים מוקשים חלקית, מוגבלת ל‭1%-‬ מהקלוריות היומיות, כיוון ששומן הטרנס לא רק מעלה את רמתו של הכולסטרול הרע אלא גם מוריד את רמתו של הכולסטרול הטוב ומגביר את הדלקת בגוף.

 

רוב רובן של קלוריות השומן שלכם צריכות לבוא משומנים בלתי רוויים, מהסוג שנמצא ברוב הדגים, באגוזים, בזרעונים ובשמנים צמחיים.

 

‭.3‬ הדעה המקובלת: הפחתת צריכת השומן יכולה למנוע סרטן

הדעה החדשה: רוב המחקרים כבר זיכו במידה רבה את השומן שאנחנו צורכים מהאשמה של מילוי תפקיד משמעותי בגרימת סרטן. לדוגמה, במחקר גדול קיבלו כ‭20-‬ אלף נשים מבוגרות, שנבחרו באופן אקראי, ייעוץ תזונתי מקיף. הנשים הפחיתו את צריכת השומן הכוללת שלהן, אבל אחרי שמונה שנים נמצא שהסיכון שלהן לפתח סרטן שד או סרטן החלחולת והמעי הגס לא קטן, בהשוואה לקבוצה דומה של נשים שלא קיבלו ייעוץ ולא הפחיתו את צריכת השומן. רוב המחקרים האחרים שבדקו את ההשפעה של צריכת שומן על מניעת מחלות ממאירות הניבו גם הם ממצאים מאכזבים.

 

על כל פנים, ייתכן שאנשים שכבר סובלים מסרטן שד או ערמונית יפיקו תועלת מהפחתה בצריכת השומן. ממחקרים עולה שהגבלת צריכת השומן לפחות מ‭15%-‬ מסך הקלוריות היומיות עשויה למנוע מסוגי הסרטן האלה להתקדם או לחזור.

 

‭.4‬ הדעה המקובלת: הפחתת צריכת השומן היא הצעד החשוב ביותר לירידה במשקל

הדעה החדשה: הפחתת הקלוריות חשובה יותר. הפחתת צריכת השומן יכולה לתרום לעניין, כיוון שבגרם אחד של שומן יש 9 קלוריות לעומת 4 קלוריות בגרם פחמימות או חלבון, אך מזונות שומניים מכילים בדרך כלל חלבון, והשילוב הזה של חלבון ושומן גורם לכם להרגיש מלאים יותר זמן רב יותר. לכן קשה לשמור לאורך זמן על דיאטות דלות שומן עד מאוד.

 

ואמנם, מרוב המחקרים עולה שאנשים שצורכים כמויות מתונות של שומן מצליחים לרדת במשקל כמו אלה שמגבילים במידה רבה את צריכת השומן. לכן, אם אתם מפחיתים את מספר הקלוריות הכולל, אין בעיה עם אכילה של כמות מתונה של שומן מהסוג הנכון. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש
טיגון. חשוב להחליף את השמן תכופות
צילום: מאיר פרטוש
ד"ר רק שאלה
מומלצים