שתף קטע נבחר

"הקלה בצווי מניעת פרסום - סכנה לדמוקרטיה"

הצעת חוק חדשה, המבקשת לשלש את סכומי הפיצויים בגין הוצאת לשון הרע ולהקל במתן צווי מניעת פרסום, מעוררת מחלוקות במסדרונות הכנסת. ח"כים לא מעטים תומכים בה, ואחרים טוענים: "בנוסח הנוכחי, ההצעה עלולה להביא אותנו לימים חשוכים". יוזם הצעת החוק, ח"כ ארדן: "אם הניסוח פוגע בחופש הביטוי באופן מוגזם - אשנה"

מחירון חדש, ויקר: הצעת חוק חדשה, שצפויה לעלות מחר (יום ד') לקריאה טרומית במליאת הכנסת, מבקשת להחמיר באופן משמעותי את הענישה בגין לשון הרע. על פי ההצעה החדשה, בית המשפט יוכל לחייב נתבע לשלם פיצויים על הוצאת לשון הרע בסכום של 150 אלף שקל, גם ללא הוכחת נזק.

 

בנוסף קובעת הצעת החוק כי אם קבעו השופטים שמדובר בהוצאת לשון הרע חמורה או בנסיבות חמורות, ניתן יהיה לחייב את הנתבע בפיצויים עד 300 אלף שקל, ואם הוכיח התובע שלשון הרע פורסמה בכוונה לפגוע בו - הפיצוי יוכל להאמיר עד 450 אלף שקל.

 

כיום קובע חוק איסור לשון הרע כי בית המשפט רשאי לחייב נתבע לשלם לנפגע פיצוי שלא יעלה על 50,000 שקל, ללא הוכחת נזק. במקרה שבו הוכח כי לשון הרע פורסמה בכוונה לפגוע – רשאי בית המשפט לפסוק עד כפל הפיצוי האמור.

 

את ההצעה המחמירה יזמו חברי הכנסת גלעד ארדן, זבולון אורלב, אברהם מיכאלי ודוד טל, שאליהם הצטרפו 23 חברי כנסת אחרים. מעבר להגדלת הפצויים בגין לשון הרע, חברי הכנסת מבקשים לעגן בחוק מספר רב של מקרים שבהם יוכלו בתי המשפט למנוע פרסום באמצעות צווי מניעה.

  

"לפי הדין הקיים, בית המשפט נמנע כמעט לחלוטין לתת צווי מניעה זמניים למניעת פרסום, גם אם שוכנע כי סעד נזיקי מאוחר יותר לא יוכל להשיב את המצב לקדמותו, או לטהר את שמו הטוב של הנפגע", כתבו יוזמי החוק בהצעתם. "כך למשל, כאשר מפורסם פרסום פוגעני נגד איש ציבור המתמודד בבחירות, טרם הבחירות האמורות, ובשל הפרסום אותו אדם מפסיד בבחירות, שום סעד נזיקי שיינתן לאחר הפרסום לא ישיב את המצב לקדמותו".

 

לאור זה מציעים חברי הכנסת לקבוע במפורש שבית המשפט יהיה רשאי להוציא צו מניעה זמני, שיאסור פרסום פוגע אם יוכח לבית המשפט אחת מהאפשרויות הבאות: אין בפרסום עניין ציבורי; הנפגע יראה כי קיים ספק ביחס לאמיתות הפרסום; הפרסום בוטה בלשונו; הפרסום מייחס לנפגע ביצוע עבירה פלילית ואין בידי המפרסם ראיות מספקות; וכן אם הפרסום עתיד לגרום לנזק כבד למשלח ידו של הנפגע או לתפקידו.

  

זכויות אחרות ייפגעו

ח"כ דב חנין (חד"ש) טען שההצעה פוגעת קשות באיזון הקיים בין חופש הביטוי לבין זכות הפרט להגן על שמו הטוב. "פגיעה בחופש הביטוי ובחירות העיתונאית מסוכנת לדמוקרטיה, ובסופו של דבר תוביל גם לפגיעה בזכויות הפרט האחרות", אמר.  

 

גם ח"כ שלי יחימוביץ מתנגדת נחרצות: "הצעת החוק נותנת אמצעים דרקוניים בידי כל מי שיחוש עצמו נפגע בגלל מילה שנכתבה עליו. חברי כנסת – בבואם לחוקק – צריכים להבין שאסור להם להשתמש בכוחם והם צריכים להתרגל לספוג ביקורת מידי פעם. החוק פוגע באופן מהותי ועמוק בחופש הביטוי של העיתונות".

 

במתנגדים גם ח"כ יוחנן פלסנר שאמר שמדובר בהצעת חוק "שאינה מידתית" משום שהיא פוגעת בזכות הבסיסית של הציבור לדעת. "פרסום שלילי פוגע בכל אדם - ולכן הגדלת הקנס על הוצאת לשון הרע היא סבירה", אמר. "עם זאת, לא יכול להיות שיוטל איסור גורף על פרסום פרשיות שעלול להביא אותנו לימים חשוכים. אני קורא לממשלה לא לתמוך בהצעת החוק בגרסתה הבלתי מאוזנת".

 

ארדן: אשנה, אם צריך

ח"כ גלעד ארדן הסביר היום בשיחה עם ynet כי "מדובר בהצעת חוק שנועדה להגן על כל הציבור במדינה מפני הכפשת שמו הטוב. אני תומך מושבע של חופש הביטוי וזכות הציבור לדעת, אבל מולה יש גם את הזכות של האזרח

שלא יבזו אותו ויפגעו בשמו הטוב שלא לצורך. החוק הזה נועד לתת כלים בידי בית המשפט לתת למי שנפגע סעד.

 

"ובכל זאת, אם בנוסח שהגשתי יש פגיעה מוגזמת בחופש הביטוי - בהחלט בכוונתי להקשיב לכל המומחים המשפטיים במקרה שיאמרו שצריך לצמצם באופן משמעותי את היכולת לתת צו מניעה טרם פרסום".

  

אגב, בימים אלה מנהל ח"כ ארדן תביעת לשון הרע נגד העיתון "גלובס". בתגובה לכך אמר: "הליכי חקיקת החוק יסתיימו הרבה לפני שתביעתי נגד 'גלובס' תתברר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארדן. להגן מפני הכפשות
צילום: יותם פרום
חנין. פגיעה גם בזכויות אחרות
מומלצים